Termen cautat

Enzima de conversie a angiotensinei (ACE)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru enzima de conversie a angiotensinei (ACE) se efectueaza pentru a depista cantitatea de enzima de conversie a angiotensinei in sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se poate efectua atunci cand este necesara diagnosticarea unor boli precum maladia Gaucher, lepra (boala Hansen), sau sarcoidoza. In cazul bolii din urma pacientii pot fi supusi unor testari la intervale regulate de timp; scopul este de a evalua severitatea bolii si de a monitoriza felul in care pacientul raspunde la tratament.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Tratamentele pe baza de steroizi de exemplu pot afecta rezultatele testului. Doctorul poate de asemenea sa va interzica sa mancati si sa beti cu 12 ore inaintea efectuarii testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru enzima de conversie a angiotensinei necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultate normale adulti: 40micrograme/L.

Trebuie sa luati in considerare faptul ca valorile normale ale rezultatelor variaza in functie de varsta, metoda de testare, precum si de laboratorul unde faceti analiza. Este indicat sa contactati medicul si el va analiza rezultatele testului si va furniza o explicatie adecvata asupra insemnatatii acestor rezultate.

O crestere a cantitatii de enzima de conversie a angiotensinei in sange se poate datora urmatoarelor: histoplasmoza, ciroza, amiloidoza, azbestoza, berilioza, diabet, maladia Gaucher, maladia Hodgkins, hipertiroidism, fibroza pulmonara idiopatica, lepra, mielom, scleroderma, silicoza, tuberculoza.

O scadere a cantitatii de enzima de conversie a angiotensinei in sange se poate datora urmatoarelor: tratament pe baza de steroizi, tratament pentru sarcoidoza (la care pacientul raspunde in mod pozitiv).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul poate fi afectat de recoltarea necorespunzatoare a probei de sange sau de nerespectarea indicatiilor doctorului referitor la incetarea anumitor tratamente medicamentoase, sau referitor la interdictia de a manca si bea cu 12 ore inaintea efectuarii testului.

ALTE INFORMATII

Daca prezentati urmatoarele simptome:  tuse persistenta, probleme respiratorii (va pierdeti suflul), ochi rosii care curg permanent, protuberante mici sub piele, dureri articulare - sunteti supect de sarcoidoza si ar trebui sa efectuati acest test pentru a confirma sau infirma acest diagnostic.