Termen cautat

Eritropoietina in sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test masoara cantitatea de eritropoietina (EPO) din sange. EPO este un hormon care actioneaza asupra celulelor stem din maduva osoasa pentru proliferarea celulelor rosii. EPO este produsa de celulele aflate in rinichi care elibereaza hormonul ca raspuns la concentratiile reduse de oxigen.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru determinarea EPO in sange se efectueaza pentru evaluarea anemiei, policitemiei, sau a altor afectiuni legate de maduva osoasa. Orice schimbare care are loc in ceea ce priveste eritrocitele va afecta si eliberarea de EPO. De exemplu, persoanele care sufera de anemie au prea putine celule rosii si in acest caz organismul produce mai mult EPO.

PREGATIRE PACIENT

Testul nu necesita nici o pregatire speciala din partea pacientului. Proba de sange se recolteaza pe nemancate sau dupa masa.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile normale se situeaza intre 0 si 19 miliunitati pe milimetru.

Nivelurile crescute de EPO se pot datora policitemiei, o crestere anormala a numarului de eritrocite in sange ce se manifesta in urma scaderii dramatice a nivelului de oxigen. Valorile anormale de EPO in sange mai pot fi un semn al anemiei sau insuficientei renale cronice.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Intrucat valorile de referinta normale variaza in functie de laborator este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Nivelul de EPO poate creste in mod normal in urma adminstrarii de anticonceptionale orale, corticosteroizi, sau in timpul sarcinii, si poate scadea in cadrul transfuziilor de sange.