Termen cautat

Estradiolul


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza in vederea masurarii cantitatii de estradiol (un hormon) din sange. Estradiolul este cea mai importanta forma de estrogen prezenta in organism si secretat in mare parte de ovare, glandele suprerenale si placenta.

Estradiolul este responsabil pentru dezvoltarea uterului, trompelor uterine si vaginului dar si pentru dezvoltarea sanilor si aparitia ciclului menstrual. Estradiolul joaca un rol important in dispunerea uniforma a grasimii corporale la femei si stopeaza procesul de crestere in inaltime.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul este folosit pentru a verifica starea de sanatate a ovarelor, placentei sau glandelor suprarenale. Efectuarea acestui test este recomandata de medic daca acesta suspecteaza ca pacienta sufera de tumoare ovariana sau cand aceasta prezinta o dezvoltarea anormala a caracteristicelor sexuale.

PREGATIRE PACIENT

Este recomandat ca pacienta sa se consulte cu medicul in ceea ce priveste substantele care pot afecta rezultatele testului, cum ar fi terapia cu estrogen sau anticonceptionalele orale.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile de referinta normale pentru estradiol in sange:

Barbati: 10-60 picograme pe mililitru
Femei (inainte de menopauza): 20-400 picograme pe mililitru
Femei (post menopauza): 5-25 picograme pe mililitru.

Un nivel crescut de estradiol in sange este un indicator al tumorii ovariene iar un nivel scazut un simptom al sindromului Turner.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandat ca pacientul sa se consulte cu medicul pentru o interpretare corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Testul mai poate fi folosit pentru a monitoriza pacientii care sufera de hipopituitarism sau femeile care urmeaza anumite tratamente de fertilitate.