Termen cautat

Examenul bacteriologic al sputei


Autor: george

DESCRIERE TEST

Examenul sputei este un test folosit pentru identificarea bacteriilor sau ciupercilor care infecteaza caile respiratorii. Sputa este un lichid vascos produs in plamani si caile respiratorii care duc in plamani. O proba de sputa este asezata intr-un vas Petri care contine substante adjuvante in dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor. Daca din aceasta proba nu se dezvolta nici o bacterie sau ciuperca, examenul este negativ. Examenul este pozitiv daca in vasul Petri se dezvolta culturi bacteriene sau micotice. Tipul bacteriei sau ciupercii va fi identificat cu ajutorul unui microscop sau altor teste cu substante chimice.

Proba folosita in efectuarea acestui test este obtinuta prin expectoratie. Pentru pacientii care nu pot produce suficienta sputa pentru efectuarea examenului bacteriologic, medicul va folosi un aerosol care va provoca pacientului o senzatie coplesitoare de a expectora.

DE CE SE FACE TESTUL?

Examenul bacteriologic al sputei se efectueaza pentru:

  • a indentifica prezenta si tipul bacterei care reprezinta cauza unei infectii a plamanilor sau cailor respiratorii (cum ar fi penumonia sau tuberculoza). Simptomele asociate cu o infectie a aparatului respirator includ respiratie greoaie, durere in timpul respiratiei sau tuse care produce o sputa de culoare maro-verde sau care contine sange.
  • a indentifica cel mai eficient antibiotic pentru tratarea infectiei;
  • a monitoriza eficienta tratamentului impotriva infectiei.

PREGATIRE PACIENT

Pacientul nu trebuie sa foloseasca apa de gura inainte de colectarea probei de sputa deoarece aceasta ar putea contine substante antibacteriene si pot afecta rezultatele. In cazul in care colectarea sputei se realizeaza prin bronhioscopie, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea nimic cu 6 ore inainte de colectarea probei.

CUM SE FACE TESTUL?

De regula, proba de sputa se colecteaza dimineata inainte ca pacientul sa fi mancat sau sa fi baut ceva. In cazul in care pacientul sufera de tuberculoza, vor trebui recoltate trei sau mai multe probe de sputa.

Daca pacientul poarta un aparat dentar, acesta trebuie sa si-l indeparteze inainte de colectarea probei. Pacinetul trebuie ca apoi sa-si clateasca gura cu apa, sa inspire adanc si sa tuseasca adanc pentru a produce o proba de sputa. Medicul care colecteaza proba poate ajuta pacientul sa produca o proba de sputa prin lovirea usoara a pieptului acestuia. Daca pacientul nu reuseste sa produca o proba de sputa, va fi rugat de medic sa inhaleze un aerosol pentru a provoca tusea.

O proba de sputa se mai poate colecta, in cazul unor pacienti, printr-o procedura numita bronhoscopie, in cadru careia un tub subtire (bronhoscop) este introdus pe nas sau pe gura in caile respratorii care duc spre plamani. In prealabil, medicul va administra pacientului un anestezic local pentru amortirea gatului sau nasului, facand astfel procedura mai confrotabila pentru pacient.

Proba poate fi obtinuta in doua moduri prin aspiratia sputei sau prin folosirea unei perii de mici dimensiuni.

O alta metoda de colectare a sputei este o procedura care implica aspiratia. In cadrul acestei proceduri, un tub moale si flexibil (cateter nasotraheal) este introdus prin nas ajungand apoi in plamani unde prin aspiratie se colecteaza proba de sputa. Aceasta metoda este folosita in cazul in care un pacient este grav bolnav sau in stare de inconstienta.

In cazuri mai rare, o proba de sputa poate fi obtinuta cu ajutorul unui ac introdus direct in trahee, procedura numita apiratie transtraheala. Inainte de efectuarea aspiratiei transtraheale, un anestezic local este injectat in locul in care va fi introdus acul. Aceasta metoda este de asemenea folosita pentru pacientii grav bolnavi care se afla in spital.

Odata ce proba de sputa este recoltata aceasta se aseaza intr-un vas care contine substante ce ajuta la dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor. O bacterie are nevoie de 2-3 zile pentru a se dezvolta pe cand o ciuperca are nevoie de mai mult de o saptamana. Bacteria care cauzeaza tuberculoza se dezvolta in 6 saptamani. Orice bacterie sau ciuperca va fi identificata cu ajutorul microscopului sau testelor chimice.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Daca un pacient prezinta dureri in timpul respiratiei sau cand tuseste, obtinerea unei probe de sputa poate crea disconfort.

In cadrul efectuarii bronhoscopiei, pacientul ar putea simti o dorinta de a tusi de necontrolat in momentul in care bronhoscopul este introdus pe caile respiratorii. Daca pacientul a primit in prealabil medicamente pentru anestezierea gatului si nasului, acesta isi va simti limba si gatul inflamate.

RISCURI

Dupa efectuarea unei bronhoscopii sau introducerea unui cateter nasotraheal, pacientul probabil va avea gatul inflamat. Daca un pacient sufera de astm sau bronsita, ar putea avea dificultati de respiratie in timpul colectarii unei probe de sputa cu ajutorul cateterului nasotraheal.

In cazuri foarte rare, aspiratia transtraheala poate prova leziuni la nivelul laringelui sau sangerari puternice.

REZULTATE

In cadrul unei culturi, unele bacterii si ciuperci se dezvolta mai rapid pe cand altele se dezvolta mai lent.

Un rezultat normal (negativ) arata ca in cardul culturii nu s-a dezvoltat nicio bacterie sau ciuperca daunatoare pentru organism.

Un rezultat anormal (pozitiv) arata prezenta unor bacterii si ciuperci in sputa. Acestea pot cauza bronsita, prenumonie sau tuberculoza.

Cei mai importanti germeni implicati in pneumonii, in functie de varsta pacientului, includ:

  • sub 60 ani: Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Virusuri respiratorii, Chlamydia pneumoniae, Haemophilus influenzae;
  • peste 60 ani: Streptococcus pneumoniae, Virusuri respiratorii, Haemophilus influenzae, Bacili gram negativi, Staphylococcus aureus.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente daca:

  • pacientului i-au fost administrate antibiotice inaintea colectarii probei de sputa;
  • proba a fost contaminata;
  • pacientul a folosit apa de gura inaintea colectarii probei;
  • proba nu a fost livrata in timp util laboratorului.

ALTE INFORMATII

Unii agenti bacterieni care pot cauza pneumonii precum: Mycobacterium, Chlamydia, Nocardia, Bordetella, Legionella si Mycoplasma pneumoniae nu sunt intotdeauna detectati in culturile bacteriologice. Acestea au nevoie de proceduri speciale pentru detectie.

Comentarii

BUNA ZIUA ,am facut o radiografie TAC ,si doctorul mi/a spus ca n/am nimic ,dar totusi eu scuip in fiecare zi la 2 / 3 minute numai sputa care pute a fetid si de culoare verde uneori ,m/a trimis sa fac o analiza a sputei si mi/a iesit NEGATIV  ,dar totusi pe TAC,se vede o infectie a maxilarului drept ,daca este nevoie va pot trimite TAC/UL ,iar eu ma simt rau in continuare ,cui sa ma mai adresez ??