Termen cautat

Examenul picaturii groase si frotiul de sange pentru malarie


Autor: george

DESCRIERE TEST

Medicii folosesc picatura groasa si frotiul de sange pentru a diagnostica malaria. Malaria este o boala foarte grava cauzata de sporozoare din categoria Plasmodium transmise de catre tantarul femela din specia Anopheles. Malaria se manifesa prin evolutie ciclica cu accese febrile, anemie, leziuni grave ale sistemului nervos sau ale rinichilor.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test se efectueaza pentru identificarea parazitului in sangele uman prin efectuarea frotiului sanguin si a picaturii groase dar si pentru identificarea corecta a speciei parazitului, lucru esential in stabilirea corecta a tratamentului.

PREGATIRE PACIENT

Cel mai bun moment pentru recoltarea sangelui este in timpul sau inaintea accesului febril.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba de sange se obtine prin inteparea pulpei degetului. Cantitatea necesara este mica, circa trei picaturi de sange. Sangele este recoltat pentru efectuarea a doua frotiuri si a doua picaturi groase.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti o piscatura mica in momentul inteparii degetului.

RISCURI

Nu exista nici un risc in recoltarea de sange capilar.

REZULTATE

Un rezultat normal in urma acestui test semnifica faptul ca nu au fost identificati paraziti in celulele rosii. Medicul va repeta testul la 8 ore timp de 1 sau 2 zile pentru mai multa siguranta.
Un rezultat anormal indica prezenta de paraziti in celulele rosii. In cadrul testului sunt idetificate specia de Plasmodium si procentul eritrocitelor infectate.

Tratametul depinde de:

  • specia de Plasmodium care a cauzat declansarea malariei;
  • procentul de celule rosii infectate (densitatea parazitului) si nu de numarul de paraziti.

Daca un procent mare de celule rosii au fost infectate, medicamentul poate fi administrat intravenos.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente daca sangele a fost recoltat in timpul tratamentului cu anticoagulante intrucat acestea pot altera morfologia parazitului.

ALTE INFORMATII

Malaria este o boala endemo-epidemica tropicala care a fost eradicata in tara noastra.