Termen cautat

Factorul de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru masurarea cantitatii de IGF-1 se efectueaza in vederea diagnosticarii cauzelor care stau la baza anormalitatii in crestere si pentru a evalua modul de functionare a glandei pituitare.

Acest test poate fi recomandat de medic sa se efectueze in cadrul altor teste cum ar fi testul pentru dozarea hormonului adrenocorticotropic folosit in diagnosticarea hipopituitarismului. De asemenea, mai poate fi folosit si pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului impotriva deficientei hormonului de crestere.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul este recomandat copiilor care prezinta simptome ale deficientei hormonului de crestere cum ar fi o rata de crestere scazuta sau inaltime mica sau daca prezinta semne de gigantism. Medicii mai recomanda efectuarea acestui test si adultilor care sunt suspectati ca sufera de activitate redusa a glandei pituitare, acromegalie sau hiperpituitarism.

PREGATIRE PACIENT

Este recomandata consultarea medicului specialist inainte de efectuarea testului pentru informarea pacientului cu privire la factorii care pot influenta rezultatele.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Rezultatele testului trebuie interpretate in context deoarece nivelul de IGF-1 variaza pe tot parcursul zilei. Unii pacienti care sufera de o deficienta a hormonului de crestere pot avea o concentratie normala de IGF-1.

Valorile scazute de IGF-1 in organism pot fi un rezultat al:

  • deficientei hormonului de crestere;
  • hipopituitarismului;
  • anorexiei;
  • afectiuni cronice renale sau hepatice.


Valorile crescute de IGF-1 pot fi cauzate de:

  • sarcina;
  • tumoare la nivelul glandei pituitare (de obicei necanceroase);
  • hiperpituitarism.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului specialist pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Nivelul concentratiei de IGF-1 in organism este strans legat de varsta personanei: in timpul pubertatii nivelul de IGF-1 creste, iar la adulti productia de IGF-1 scade.