Termen cautat

Factorul Rhesus (Rh)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Factorul Rhesus (Rh) reprezinta un grup de antigene care se pot afla sau nu pe suprafata eritrocitelor.

Daca eritrocitele prezinta un antigen Rh, atunci sangele este de tipul Rh-pozitiv. In cazul in care eritrocitele nu prezinta un antigen Rh, sangele este Rh-negativ.

Rezultatele acestui test sunt foarte importante in cazul femeilor insarcinate deoarece incompatibilitatea sangelui Rh pozitiv cu cel negativ este o cauza importanta a bolilor hemolitice la nou-nascuti. Aceasta imcompatibilitate apare in cazul in care o femeie are sange Rh-pozitiv si ramane insarcinata cu un copil care are sange Rh-negativ. Daca sagele Rh-pozitiv al copilului se combina cu sangele Rh-negativ al mamei in timpul sarcinii sau al nasterii, sistemul imunitar al mamei produce anticorpi. Anticorpii care rezulta, in functie de momentul in care apar, pot distruge eritrocitele copilului.

Anticorpii anti-Rh pot afecta negativ evolutia sarcinii, iar dupa nastere, copilul poate dezvolta complicatii cum ar fi eritroblastoza, afectiune caracterizata prin anemie hemolitica, icter grav si edem generalizat. In unele cazuri foarte grave de eritroblastoza, copilul poate deceda daca nu i se administreaza tratament.

Acest test se efectueaza la inceputul sarcinii pentru a verifica daca mama prezinta Rh-negativ. Pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor Rh-ului, mama trebuie sa urmeze un tratament cu o injectie de globulina imuna la Rh daca fatul este Rh-pozitiv.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efctueaza:

  • inainte ca o persoana sa primeasca o tranfuzie de sange;
  • inainte ca o persoana sa doneze sange;
  • inainte ca o personana sa doneze un organ pentru transplant;
  • inainte de o interventie chirurgicala;
  • inainte ca o femeie sa ramana insarcinata sau in prima etapa a sarcinii.

Testul mai este folosit pentru determinarea grupei de sange si pentru a afla cu ce alte grupe sanguine mai exista compatibilitate. Este esential sa existe aceasta compatibilitate intre pacientul care are nevoie de o transfuzie sau alte componente din sangelui si grupa sanguina/tipul Rh-ului ce urmeaza a fi folosite.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Rezultatele acestui test indica daca o persoana prezinta un Rh-pozitiv sau un Rh-negativ. Pentru interpretarea corecta a rezultatelor testului Rh, se recomanda consultarea medicului specialist.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care:

  • pacientul a primit metildopa, leodopa sau unele tipuri de antibiotice (cefalexin) in cadrul unui tratament, deoarece aceste substante pot da un rezultat fals Rh-pozitiv;
  • daca pacientul a primit o tranfuzie de sange cu trei luni inainte de test;
  • daca pacientul sufera de cancer sau leucemie;
  • daca pacientul a primit un transplant de maduva osoasa.

ALTE INFORMATII

Reactii severe in urma transfuziilor de sange sunt foarte rare astazi deoarece testul pentru determinarea grupei de sange este intotdeauna efectuat inainte ca pacientul sa primeasca o transfuzie.

Comentarii

www.donor.ro - primul motor de cautare potentiali donatori de sange din Romania