Termen cautat

Fibrinogenul


Autor: george

DESCRIERE TEST

Fibrinogenul este o substanta proteica sintetizata de ficat si care joaca un rol esential in coagularea sangelui.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul este folosit pentru a verifica nivelul de fibrinogen din sange. Medicul poate recomanda efectuarea acestui test daca pacientul prezinta deficiente in coagulare sau daca sufera de sangerare masiva.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul specialist va recolta o mostra de sange astfel:

  • in jurul bratului se va aplica o banda elastica, cu scopul de a impiedica curgerea sangelui la acel nivel; acest lucru determina dilatarea venelor usurand introducerea acului la nivelul venei;
  • dezinfectarea locului punctiei cu alcool;
  • se introduce acul in vena; pot fi necesare mai multe punctii;
  • se va atasa o eprubeta la nivelul acului pentru colectarea sangelui;
  • dupa ce sangele este colectat, se va indeparta banda elastica;
  • pe masura scoaterii acului din vena, se aplica pe locul respectiv un plasture;
  • se aplica presiune pe locul respectiv.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Mostra de sange este recoltata de la nivelul unei vene periferice a bratului. O banda elastica este stransa in jurul bratului. Pacientul poate avea senzatia de presiune la nivelul bratului. In momentul introducerii acului in vena unii pacienti nu simt nimic, altii simt o piscatura sau o intepatura usoara.

RISCURI

Nu exista riscuri majore in cazul recoltarii unei probe de sange:

  • poate aparea o mica vanataie la locul punctiei; acest lucru poate fi prevenit prin aplicarea unei presiuni pe zona respectiva timp de cateva minute;
  • in cazuri rare, vena de la nivelul careia a avut loc recoltarea poate deveni umflata; in acest caz se recomanda aplicarea de comprese umede de cateva ori pe zi;
  • sangerare de la nivelul punctiei, poate fi o complicatie in cazul persoanelor care prezinta tulburari de coagulare; se recomanda informarea medicului specialist daca pacientul ia medicamente anticoagulante sau prezinta tulburari de coagulare.

REZULTATE

Valorile normale de fibrinogen din sange: 200-400 mg la 100 ml sange.
Scaderea fibrinogenului sub valorile mentionate mai sus poate produce hemoragii la pacientii care prezinta afectiuni hepatice.
Cresterea fibrinogenului peste valorile sus mentionate apare in cazul bolilor infectioase acute si in special in reumatismul articular acut.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente daca pacientul a primit o transfuzie de sange cu o luna inainte de efectuarea testului.

ALTE INFORMATII

Niveluri relativ crescute de fibrinogen apar pe parcursul sarcinii.