Termen cautat

Folatii serici, acidul folic sau acidul pteroilmonoglutamic


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acidul folic (acidul pteroilmonoglutamic) face parte din grupa vitaminelor B. Organismul uman are nevoie de acid folic pentru a produce eritrocite, celule albe, material genetic nou in celule, si pentru cresterea normala. Acidul folic joaca un rol esential in dezvoltarea normala a fatului.

Nivelul de acid folic poate fi masurat in portiunea lichida a sangelui numita plasma si reflecta nivelul acestuia obtinut recent din alimente. Acidul folic poate fi gasit in ficat, citrice, spanac si alte legume cu frunze, lapte, rinichi, drojdie, fasole.

Nivelul de acid folic mai poate fi masurat si in eritrocite, acest test fiind mult mai relevant decat cel bazat pe plasma deoarece cantitatea de acid folic din eritrocite nu poate fi influentata de dieta persoanei.

Femeile insarcinate necesita o cantitate mai mare de acid folic pentru a produce mai multe eritrocite si pentru a asigura dezvoltarea normala a fatului.

Nivelurile foarte scazute de acid folic in organism indica prezenta unui tip de anemie numit anemie megaloblastica. Deficienta grava de acid folic in organism se poate manifesta prin simptome precum diaree, dureri de cap, oboseala cronica.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea:

 • anemiei;
 • sindroamelor de malabsorbtie;
 • bolilor hepatice cronice.

PREGATIRE PACIENT

Pentru a efectua testul, pacientului nu trebuie sa i se administreze injectii cu vitamina B12, transfuzii si nu trebuie sa inceapa nici un tratament cu folat.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Folat in eritrocite:
Adulti: 140-628 ng/mL
Copii: Valori peste 160 ng/mL

Nivelurile crescute de acid folic din sange se datoreaza:

 • unei diete bogate in acid folic, admnistrarea de vitamine;
 • unei deficiente de vitamina B12 deoarece celulele din organism necesita vitamina B12 pentru a produce acid folic;

Nivelurile scazute de acid folic in sange indica:

 • alcoolism;
 • anorexie;
 • sindroame de malabsorbtie;
 • afectiuni hepatice;
 • deficiente de vitamina C.

Nivelurile scazute de acid folic in sange pot cauza mai multe probleme:

 • o femeie insarcinata are nevoie de mai mult acid folic prentru dezvoltarea normala a fatului;
 • persoanele care sufera de anemie hemolitica, boala care se manifesta prin distrugerea eritrocitelor, au nevoie de mai mult acid folic pentru ca organismul sa produca mai multe celule rosii;
 • persoanele care sufera de insuficienta renala sau anumite tipuri de cancer isi folosesc rapid rezervele de acid folic deoarece sangele este curatat prin dializa renala.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente daca:

 • pacientului i s-au administrat anticonceptionale, fenobarbital, pentamidina, fenitonina;
 • daca pacientul a consumat cantitati mari de alcool;
 • pacientul prezinta deficiente severe de vitamina B12 sau fier.

ALTE INFORMATII

Pentru a evita anemiile care apar ca rezultat al deficientei severe de acid folic, medicii cardologi recomanda o dieta echilibrata si sanatoasa pentru a obtine din alimente cantitatile necesare de acid folic.