Termen cautat

Formula leucocitara


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru determinarea formulei leucocitare este efectuat pentru a se stabili concentratia celulelor albe din organism. Leucocitele sau celulele albe intra in alcatuirea plasmei sangvine, avand ca scop prevenirea si inlaturarea infectiilor din organism. In functie de forma si rolul lor, leucocitele au fost impartite in cinci categorii: bazofile, eozinofile, limfocite, monocite si neutrofile.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru formula leucocitara este efectuat pentru a se stabili numarul de celule albe prezente intr-un organism. Acest lucru este important deoarece poate sa ajute la diagnosticarea anumitor infectii sau reactii alergice la nivelul organismului. Numarul leucocitelor poate creste si in cazul in care pacientul este supus unor conditii severe de stres.

PREGATIRE PACIENT

De obicei, nu trebuie sa urmati pregatiri speciale in vederea efectuarii acestui test. Este indicat totusi sa discutati cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite aspecte ale testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Formula leucocitara necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametrii normali ai numarului de leucocite din organism a fost stabilit intre 4.500-10.000 de celule albe per microlitri. (celule/mcL). Daca rezulatatele testului indica valori sub media normala, acest lucru poarta denumirea medicala de leucopenie. Leucopenia poate aparea datorita unor conditiii medicale precum: deprimarea maduvei osoase ( aceasta afectiune se manifecta de obicei ca urmare a unei infectii sau tumori), boli vasculare de colagen (lupus eritematos), boli ale ficatului sau splinei sau expunerea la radiatii. Daca dimpotriva rezulatele testului indica valori ale numarului de celule albe peste media normala, acest lucru este denumit in termeni medicali ca leucocitoza. Leucocitoza poate sa apara ca urmare a anemiilor, bolilor infectioase, bolilor inflamatorii, stres fizic sau emotional sever sau leziuni tisulare (de exemplu, arsurile).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista unele medicamente care pot influenta rezultatele testului. Dintre acestea amintim: allopurinol, aspirina, cloroform, corticosteroizi, epinefrina, heparina, quinina, triamteren, care pot influenta cresterea nivelului de leucocite din organism. Exista insa si medicamente precum antibioticele, anticonvulsivele, antihistaminele, medicamentele antitiroidiene, arsenicul, barbiturati, medicamente administrate in timpul chemoterapiei, diureticele si sulfamidele.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi in sa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru formula leucocitara.

Comentarii

hemoglobina 125

eritrocite 4,2

indice de culoare 0,9

trombocite 255

leucocite 13,8

neurofile nesegmentate 7 , segmentate 50

euzinofile 13

limfocite 22

monocite 8

VSH 2

Spuneti Va rog, este careva pericol ?

 

De cand leucemia are valori sub media normala?Mai documentativa si modificati,ca va faceti de ras.Leucemia are valori peste media normala  peste 100.000.

Buna seara. Mi-am facut azi analizele si am unele valori mai crescute.Barbat. 37 de ani 

Eozinofile  8%  cam mult, nu?

GPT 57, Lipide totale 882 mg/dl, Colesterol 207mg/dl,Trigliceride 327mg/dl.

As dori va rog niste indicatii daca se poate legate de aceste valori crescute.

Multumesc anticipat.