Termen cautat

Fosforul urinar


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru fosfatul urinar este efectuat pentru a se stabili concentratia de fosfat dintr-o mostra de urina prelevata intr-un interval de 24 de ore. Fosfatul este o particula incarcata (ion), care contine fosfor mineral. In organism fosforul joaca un rol foarte important in alcatuirea si reconstructia oaselor si a dintilor, in functionarea sistemului nervos si in contractarea muschilor. Statistic vorbind, aproximativ 85% din cantitatea totala de fosfor este regasita la nivelul oaselor, in vreme ce restul de 15% este cuprins la nivel tisular. Surplusul de fosfat este filtrat la nivelul rinichilor si eliminat prin urina. Cu cat oncentratia de fosfat din organism este mai mica, cu atat rinichii vor filtra o cantitate mai mica a acestui mineral. Prin urmare, daca nivelul de fofsfat urinar depaseste limitele normale, acest lucru poate fi datorat unor afectiuni ale rinichilor, dietelor bogate in fosfor sau hiperactivitatii glandei paratiroide.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, acest test este efectuat pentru diagnosticarea anumitor boli ale rinichilor care influenteaza concentratia de fosfat eliminata urinar. Testul pentru fosfat urinar este efectuat si pentru depistarea pietrelor la rinichi.

PREGATIRE PACIENT

Numeroase medicamente pot influenta rezultatele testului, deci este indicat sa va informati doctorul in legatura cu orice tratament medicamentos pe care il urmati. In aceasta categorie intra atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si medicamentele eliberate fara reteta.

Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul este cel care trebuie sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa colectati mostre de urina in felul urmator:

  • In prima zi a testului, cand va treziti dimineta, urinati in mod normal. Tineti minte ora la care ati urinat, deoarece din acest moment incepe colectarea de urina.
  • In urmatoarele 24 de ore, de cate ori veti urina, trebuie sa colectati acea urina in recipientul furnizat de catre medic (de obicei vi se va da un recipient mai mare, de circa 4 litri). Urinati in un recipient curat, si apoi varsati urina in recipientul mare.
  • In ziua a doua a testului, cand va treziti dimineata, urinati in recipient, ca si in ziua precedenta.
  • Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru depistarea nivelului de fosfor in urina nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina in recipiente speciale.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de fosfor urinar au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

  • Adulti: 13-42 milimoli per zi (mmol/zi);
  • Dieta cu cu un nivel restrictionat de calciu si fosfat: mai putin de 32 mmol/zi.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari ale nivelului de fosfat urinar, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: boli ale rinichilor, hiperparatiroidism, carenta de vitamina D, surplus de vitamina D, anumite boli ale sistemului osos (osteomalacia).
Daca dimpotriva, rezulatatele testului indica valori mai mici decat media normala, acest lucru poate fi cauzat de hipoparatiroidism sau boli ale ficatului si rinichilor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de anumite medicamente ca diltiazem, aspirina, corticosteroizi, diuretice, medicamente pe baza de hormon paratirodian si antacizi. Testele mai pot fi afectate si de nerespectarea normelor de prelevare a probei de urina pe parcursul a 24 de ore.

ALTE INFORMATII

Exista situatii cand medicul specialist va dispune efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. In orice caz acest lucru va fi stabilit dupa consultarea rezultatelor testului pentru fosforul urinar.