Frotiul de sange este un test realizat cu scopul de a se stabili numarul si forma celulelor care alcatuiesc plasma sangvina.
In general frotiul de sange este efectuat ca parte a unui examen medical general pentru diagnosticarea unei game foarte largi de boli si afectiuni (cel mai adesea acest test este cerut in cazul suspectarii unor disfunctii la nivel sangvin), precum hemoglobina C de tip clinic, leucemia cu celule paroase sau limfom non-Hodgkin. Acest test poate fi efectuat si pentru monitorizarea eventualelor efecte secundare produse de chimioterapie.
De obicei, nu trebuie sa urmati pregatiri speciale in vederea efectuarii acestui test. Este indicat totusi sa discutati cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul este cel care ar trebui sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.
Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
Mostra de sange va fi livrata unui laborator unde un specialist o va analiza fie sub microscop, fie prin procese automatizate. Frotiul de sange indica numarul si tipul de celule albe, precum si prezenta unor celule sanguine cu forme anormale.
Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.
Testul necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
Pentru ca rezultatele testului sa fie noramle este necesar ca celulele din sange sa ai ba aceeasi forma si culoare iar in centru lor o nuanta usor mai deschisa. Anormalitati ale rezultelor testului au fost stabilite pe o scara de la 1 la 4 dupa cum urmeaza:
Daca in sange sunt prezente celule tinta, acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezente celule in forma de sfera (sferocite), acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezente fragmentate (schistocite), acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezente celule rosii imature (normoblast), acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezente celule rosii crenelate (echinocite), acest lucru poate indica dezvolatrea uremiei in organism.
Daca in sange sunt prezente celule rosii in forma de spini (acantocite), acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezente celule rosii in forma de lacrima (acantocite), acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezente eliptociotele, acest lucru poate inidca prezenta eliptocozei ereditare.
Daca in sange sunt prezenti corpi Howell-Jolly, acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange sunt prezenti corpi Heinz, acest lucru se poate datora unor boli precum:
Daca in sange numarul reticulocitelor depaseste 2 %, acest lucru poate inidca prezenta unei anemii hemolitice sau a unei hemoragii.
Rezultatele testului pot fi afectate de:
Exista situatii cand medicul specialist va dispune efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. In orice caz acest lucru va fi stabilit dupa consultarea rezultatelor relevate de frotiul de sange.