Termen cautat

Gama-glutamil transferaza, analiza gamma-GT, GGTP


Autor: george

DESCRIERE TEST

Gama-glutamil transferaza sau gama-glutamil transpeptidaza (GGT) este un test realizat pentru stabilirea concentratiei de enzima GGT din sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul GGT este efectuat pentru a depistarea unor boli ale ficatului sau ale canalelor biliare. Acest test este recomandat impreuna cu testul ALP pentru a se distinge cu precizie daca in organism au fost dezvoloatte boli ale ficatului, ale canalelor biliare sau ale sistemului osos (acest lucru este cu atat mai util cu cat in cazul bolilor sistemului osos, nivelul de GGT ramane normal).

PREGATIRE PACIENT

Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

Medicamente care duc la marirea nivelului de GGT in sange: fenobarbital, fenitoina. Si consumul de alcool are ca efect cresterea nivelului de GGT.
Medicamente care duc la scaderea nivelului de GGT in sange: anticonceptionale, clofibrat.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de GGT necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametrii normali ai concentratiei de GGT din sange au fost stabiliti intre 0-51 unitati per litru (U/L). Daca rezultatele testelor indica vlori mai mari decat media normala, acest lucru de poate datrora unor boli si afectiuni precum insuficienta cardiaca congestiva, colestaza, ciroza, hepatita, ischemia ficatului, necroza ficatului, tumori ale ficatului, precum si administrarii unui tratament hepatotoxic.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • prelevarea necorespunzatoare a probei;
 • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Exista situatii cand medicul specialist va dispune efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. In orice caz acest lucru va fi stabilit dupa consultarea rezultatelor relevate de testul GGT.

Comentarii

DACA NU BEAU ALCOOL CARE ESTE CAUZA VALORII GGT?

Buna ziua.Sotul meu are 37 de ani si in urma unor analize au iesit urmatoarele rezultate.GGT 121.TGP54,TGO54.Ce putem face pentru scaderea valorilor si carui fapt se datoreaza aceasta crestere.Va multumesc.

In primul rand trebuie cautata cauza  acestor valori crescute ale enzimelor hepatice si ulterior se poate vorbi de tratament. Cel mai frecvent cresterea GGT, TGP si TGO sunt datorate consumului excesiv de alcool sau infectarii cu virusurile hepatice (B,C). Multa sanatate!

Glutamiltranspeptidaza este crescuta in afectiuni hepatice (hepatita, ciroza hepatica, ciroza biliara primitiva,  in ficatul gras alcoolic), in colestaza intrahepatica (hepatita acuta, sarcina, medicamente, boala Hodgkin, nutritie parenterala, atrezia ductelor biliare etc.), in tumorile hepatice primitive.
Cresteri izolate ale GGT sunt cauzate de medicatie anticonvulsivanta, obstructie biliara subclinica, formatiuni inlocuitoare de spatiu in ficat, boala cardiaca congestiva, etiologie etanolica. Alte cauze de crestere a GGT: pancreatite acute, infarct miocardic acut; insuficienta renala acuta, sindrom nefrotic, rejet de grefa renala, diabet zaharat (usor crescut).
Principala cauza ramane totusi consumul de alcool.Multa sanatate!