Termen cautat

Gastrina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru dozarea gastrinei este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestui hormon in sange. Gastrina este produsa la nivelul stomacului de catre celulele G si este eliberata in organism in momentul in care alimentele ajung in stomac. Pe masura ce nivelul de gastrina din sange creste, stomacul, incepe sa elibereze un acid (acidul gastric) care participa activ la procesul de digestie a mancarii. Cand stomacul a eliberat destul acid gastric, nivelul de gastrina din sange scade, stopand in acest fel surplusul de acid gastric.

Intr-o masura mai mica, gastrina actioneaza si asupra pancreasului contribuind la producerea enzimelor necesare digestiei, asupra ficatului, contribuind la producerea bilei si stimuleaza miscarea intestinala necesara transportarii hranei catre tractul digestiv.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de gastrina din sange este efectuat pentru depistarea tumorilor de la nivelul pancreasului si a intestinelor mici (sindromul Zollinger-Ellison), a cresterii anormale a celulelor G sau a anemiei pernicioase.

PREGATIRE PACIENT

Respectati urmatoarele indicatii:

  • nu consumati bauturi alcoolice cu 24 de ore inainte de efectuarea testului;
  • nu mancati cu 12 ore inainte de efectuarea testului;
  • nu mestecati guma si nu fumati cu 4 ore inainte de efectuarea testului;
  • consumati apa dupa bunul plac, dar incetati consumul cu 1 ora inainte de efectuarea testului;
  • informati-va medicul daca urmati tratament medicamentos, indiferent daca medicamentele au necesitat sau nu reteta medicala;
  • odiniti-ca cu 30 de minute inainte de efectuarea testului, deoarece stresul poate afecta rezultatele acestui test.

Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

Testul pentru secretina implica injectarea hormonului digestiv secretina in vena, dupa ce o mostra de sange a fost in prelabil prelevata. Mostre de sange suplimentare vor fi recoltate in momentul efectuarii injectiei, apoi la intervale de 5 minute (pana cand vor trece 15 minute) si apoi la 30 de minute dupa injectia cu secretina.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului gastrina din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de gastrina din sange au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

  • Adulti: mai putin de 200 de picograme per mililitru (pg/mL) sau mai putin de 95 de picomoli per litru (pmol/L);
  • Copii: mai putinde 125 pg/mL sau mai putin de 60 pmol/L.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: sindromul Zolliger-Ellison (o boala rara care poate face ca nivelul gastrinei din sange sa ajunga pana la 450.000 pg/mL), anemie pernicioasa (si in general orice boala care are ca rezultat incapacitatea stomacului de a produce acid gastric, cum este si gastrita atrofica), insuficienta renala, hiperplazia celulelor G, ulcer peptic, hipercalcemie, hiperparatiroidism, sarcoidoza, cancer stomacal, rezectie intestinala (interventie chirurgicala in urma carei o parte din intestine este indepartata).
Daca dimpotriva, rezultatele testului releva valori mai mici decat media normala, acest lucru se poate datora dezvoltarii in organism a hipotiroidismului.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele;
  • pacientul sufera deja de afectiuni ca hipoglicemie, insuficienta renala, artrita reumatoida, sau ciroza;
  • pacientul a urmat o dieta bogata in proteine, sau a consumat cafeina sau alcool chiar inainte de prelevarea mostrei se sange.

ALTE INFORMATII

Exista situatii cand medicul specialist va dispune efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. In orice caz acest lucru va fi stabilit dupa consultarea rezultatelor relevate de testul pentru stabilirea concentratiei de gastrina din sange.