Termen cautat

Glucoza serica sau glicemia


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de glucoza din sange.

Glucoza este cel mai important monozaharid din sange si rezulta din digestia carbohidratilor si din tranformarea la nivel hepatic a glicogenului in glucoza. Glucoza este un depozit de energie pentru organism si joaca un rol important in sustinerea activitatii celulare.

Insulina este un hormon secretat la nivelul pancreasului cu rol esential in regalrea nivelului de glucoza in sange. In mod normal, nivelul de glucoza creste dupa fiecare masa. Acesta crestere declanseaza eliberarea de insulina de catre pancreas pentru a readuce la normal nivelul de glucoza din sange. Nivelul crescut de glucoza din sange mentinut pe o perioada mai lunga de timp poate avea un efect daunator asupra ochilor, rinichilor, nervilor si vaselor de sange.

Exista mai multe modalitati de masurare a cantitatii de glucoza din sange:
A. Glucoza serica a jeun care mai este numita si bazala (pe nemancate);
B. Glucoza serica determinata la 2 ore dupa masa;
C. Glucoza serica determinata dintr-o proba de sange recoltata in oricare moment al zilei.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:

 • diagnosticarea diabetului;
 • monitorizarea eficientei tratamentului pentru diabet;
 • depistarea hipoglicemiei.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea testului pe o proba de sange recoltata a jeun, pacientul nu trebuie sa manance cu 8 ore inainte de recoltare.

Pentru efectuarea testului pe o proba de sange recoltata postprandial, pacientul trebuie sa manance cu exact 2 ore inainte de recoltare.

Pentru efectuarea testului pe o proba de sange recoltata in orice moment al zilei, pacientul nu trebuie sa se pregateasca in mod special (proba „random”).

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul specialist va recolta o mostra de sange astfel:

 • in jurul bratului se va aplica o banda elastica, cu scopul de a impiedica curgerea sangelui la acel nivel; acest lucru determina dilatarea venelor usurand introducerea acului la nivelul venei;
 • dezinfectarea locului punctiei cu alcool;
 • se introduce acul in vena; pot fi necesare mai multe punctii;
 • se va atasa o eprubeta la nivelul acului pentru colectarea sangelui;
 • dupa ce sangele este colectat, se va indeparta banda elastica;
 • pe masura scoaterii acului din vena, se aplica pe locul respectiv un plasture;
 • se aplica presiune pe locul respectiv.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Mostra de sange este recoltata de la nivelul unei vene periferice a bratului. O banda elastica este stransa in jurul bratului. Pacientul poate avea senzatia de presiune la nivelul bratului. In momentul introducerii acului in vena unii pacienti nu simt nimic, altii simt o piscatura sau o intepatura usoara.

RISCURI

Nu exista riscuri majore in cazul recoltarii unei probe de sange:

 • poate aparea o mica vanataie la locul punctiei; acest lucru poate fi prevenit prin aplicarea unei presiuni pe zona respectiva timp de cateva minute;
 • in cazuri rare, vena de la nivelul careia a avut loc recoltarea poate deveni umflata; in acest caz se recomanda aplicarea de comprese umede de cateva ori pe zi;
 • sangerare de la nivelul punctiei, poate fi o complicatie in cazul persoanelor care prezinta tulburari de coagulare; se recomanda informarea medicului specialist daca pacientul ia medicamente anticoagulante sau prezinta tulburari de coagulare.

REZULTATE

Valori normale ale glicemiei:

Proba bazala: 70-99 mg/dL
Proba postprandiala: 70-145 mg/dL
Proba random: 70-125 mg/dL

O valoare mare a glicemiei inseamna ca pacientul are diabet, insa medicul nu va folosi numai acest test pentru dignosticarea diabetului.

Criteriile American Diabetes Association pentru diagnosticul diabetului zaharat sunt:
1. Simptome sugestive la care se adauga o valoare a glucozei random mai mare de 200 mg/dL sau
2. Valoarea glicemiei bazale mai mare de 126 mg/dL sau
3. Valoarea glicemiei mai mare de 200 mg/dL la 2 ore dupa administrarea a 75 g glucoza (in cadrul testului de toleranta la glucoza).

Nivelul scazut de glucoza in sange semnaleaza prezenta:

 • hipotiroidismului;
 • unei tumori la nivelul glandei pituitare;
 • cirozei hepatice;
 • insuficientei renale;
 • anorexiei.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care pacientul:

 • a mancat sau a baut cu mai putin de 8 ore inainte de recoltarea probei de sange pentru efectuarea testului bazal;
 • a consumat alcool;
 • a fost supus stresului emotional, a fumat sau a consumat cafea.

ALTE INFORMATII

Glicemia poate fi masurata si in urina deoarece majoritatea personelor care sufera de diabet prezinta glucoza in urina. Insa cantitatea de glucoza din sange trebuie sa fie foarte mare pentru a fi depistata in urina.

Comentarii

IN URMA CU UN AN MI S-A PUS STENT LA INIMA ,AM AVUT UN INFARCT MIOCARDIC FARA SA STIU DE EL ,AS VREA SA STIU DACA ANALIZELE FACUTE IN 22 IAN/2015 SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL MEU.

Buna ziua

In general in ultimul timp glicemia a jeun mi-a iesit usor marita (minim 96, maxim 113). Totusi, hemoglobina glicata a iesit normala (5,53), iar la TTGO (75 g glucoza) rezultatul a fost unul mai neobisnuit. Glicemia a jeun a fost 113 (deci usor crescuta), cea la o ora dupa ingerare glucoza, paradoxal, a scazut la 79, iar cea dupa doua ore, la 61. Nu m-am simtit rau in timpul testului. La RMN abdominal si ecografie nu s-a vazut nimic anormal, totusi elastaza pancreatica a iesit scazuta (170), proba de digestie arata frecvente sapunuri, amidon, fibre musculare digerate si nedigerate in scaun, am usoara hematurie microscopica, eritopoietina usor scazuta, am scazut in greutate in ultimul an (41 ani, 165 cm, atletic, 68 kg anterior, 59 kg acum, desi apetitul alimentar e normal) 1,25 dihidroxi vitamina d3 scazuta, (11), am gamaglobulinele usor scazute (9-10%,) IgM usor scazut(3,4), albuminele usor crescute (71%), testosteron usor scazut (spre limita de jos a normalului, (3,7), dar scazut pentru tipul meu constitutional, conf. medic urolog - nu am luat niciodata steroizi), idem serotonina (117,3). RMN si CT facute pe intregul corp in ultimul an n-au indicat nimic neobisnuit, decat o mastoidita catarala, si mici osteofite, testele HIV si BTS, hepatite B si C sunt negative, hemoleucograma normala, teste de diversi markeri tumorali si boli autoimune, teste neurologice, sunt normale. Cu toate acestea, am simptome neuropatice (amorteli, parestezii, diestezii, fasciculatii, platfus dobandit) de cateva luni, dureri articulare migratoare de cam un an (ambele ameliorate serios dupa tratament cu enzime pancreatice si vitamine), diverse alte simptome polimorfe care apar, dispar, mai reapar sau nu, tulburari de dinamica sexuala, meteorism, eructatii, scaun plutitor. In rest nu ma simt foarte rau, sunt destule zile cand nu ma supara nimic. Am fost la diverse specialitati medicale, nu am primit pana acum nici o explicatie logica si coerenta, ipotezele avansate au fost contrazise de investigatii si de simptomatologie. Iar rezultatul testului TTGO facut recent imi pare foarte intrigant, nu se potriveste nici cu diabetul, nici cu hipoglicemia reactiva clasica. Poate sa fi scapat ceva la examenele imagistice, poate fi o dezordine endocrina de alta natura decat neoplazica?  

Multumesc

In general in ultimul timp glicemia a jeun mi-a iesit usor marita (minim 96, maxim 113). Totusi, hemoglobina glicata a iesit normala (5,53), iar la TTGO (75 g glucoza) rezultatul a fost unul mai neobisnuit. Glicemia a jeun a fost 113 (deci usor crescuta), cea la o ora dupa ingerare glucoza, paradoxal, a scazut la 79, iar cea dupa doua ore, la 61. Nu m-am simtit rau in timpul testului. La RMN abdominal si ecografie nu s-a vazut nimic anormal, totusi elastaza pancreatica a iesit scazuta (170), proba de digestie arata frecvente sapunuri, amidon, fibre musculare digerate si nedigerate in scaun, am usoara hematurie microscopica, eritopoietina usor scazuta, am scazut in greutate in ultimul an (41 ani, 165 cm, atletic, 68 kg anterior, 59 kg acum, desi apetitul alimentar e normal) 1,25 dihidroxi vitamina d3 scazuta, (11), am gamaglobulinele usor scazute (9-10%,) IgM usor scazut(3,4), albuminele usor crescute (71%), testosteron usor scazut (spre limita de jos a normalului, (3,7), dar scazut pentru tipul meu constitutional, conf. medic urolog - nu am luat niciodata steroizi), idem serotonina (117,3). RMN si CT facute pe intregul corp in ultimul an n-au indicat nimic neobisnuit, decat o mastoidita catarala, si mici osteofite, testele HIV si BTS, hepatite B si C sunt negative, hemoleucograma normala, teste de diversi markeri tumorali si boli autoimune, teste neurologice, sunt normale. Cu toate acestea, am simptome neuropatice (amorteli, parestezii, diestezii, fasciculatii, platfus dobandit) de cateva luni, dureri articulare migratoare de cam un an (ambele ameliorate serios dupa tratament cu enzime pancreatice si vitamine), diverse alte simptome polimorfe care apar, dispar, mai reapar sau nu, tulburari de dinamica sexuala, meteorism, eructatii, scaun plutitor. In rest nu ma simt foarte rau, sunt destule zile cand nu ma supara nimic. Am fost la diverse specialitati medicale, nu am primit pana acum nici o explicatie logica si coerenta, ipotezele avansate au fost contrazise de investigatii si de simptomatologie. Iar rezultatul testului TTGO facut recent imi pare foarte intrigant, nu se potriveste nici cu diabetul, nici cu hipoglicemia reactiva clasica.

Buna ziua,

Numele meu este Carmen.Va rog sa-mi explicati urmaroarele rezultate la analizele facute de sotul meu.Mentionez ca are 30 de ani, nu este supraponderal.Rezultatele sunt urmatoarele: la sumar de urina(cromatografie) - hematii:25/ul, sediment: 0-3/cp, la examenul glucoza serica(fotometrie) :106.54 mg/dl, iar valorile normale sunt intre 70-105 mg/dl si 5.91 mmol/l, iar valorile normale ale laboratorului de analiza medicale sunt cuprinse intre 3.88-5.83 mmol/l. va multumesc anticipat.

Buna ziua,

Tatal meu are 67 ani. Saptamana trecuta a facut analizele de sange si a avut glicemia 130, astazi a repetat analizele si a avut glicemia 170. Mentionez ca este fumator si usor supraponderal. Ce investigatii ar trebui sa mai faca in continuare si ce regim ar trebui urmat?

Multumesc,

 

Tata are glicemia 121 si nu poate fi operat pt ca este alergic la xilina . trebuie sa -i indeparteze un deget. Rana se prinde mai greu?

Daca prezinta semne sugestive pentru diabet zaharat ( cresterea poftei de mancare, sete exagerata, cresterea diurezei) va recomand sa faceti testul de tolerenta la glucoza orala. Daca nu ati respectat toate indicatiile medicului necesare inainte de efectuarea glicemiei va recomand sa repetati glicemia (a mancat sau a baut cu mai putin de 8 ore inainte de recoltarea probei de sange pentru efectuarea testului bazal; a consumat alcool; a fost supus stresului emotional, a fumat sau a consumat cafea). Multa sanatate!

Va recomand in primul rand sa va adresati medicului diabetolog pentru stabilirea tratamentului medicamentos. Mai multe informatii gasiti:

http://www.i-medic.ro/diete/dieta-pentru-diabet

http://www.i-medic.ro/diete/piramida-alimentara-pentru-diabet

http://www.i-medic.ro/articole/tratarea-diabetului-gestational-prin-dieta-si-exercitii-fizice

http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-diabet-zaharat

Multa sanatate!

Daca glicemia pe nemancate recoltata din vena este in intervalul 100-125 mg/dl si glicemia la doua ore este <140 mg/dl, se pune diagnosticul de alterarea glicemiei a jeun ( ceea ce oamenii cunosc sub denumirea de prediabet). Daca este alergic la xilina se poate utiliza un alt anestezic local. Hiperglicemia (cresterea glicemiei) inhiba raspunsul inflamator si imun la infectie. De aceea, pentru o vindecare normala a plagii este necesara mentinerea glicemiei in limite normale. Multa sanatate!