Termen cautat

Glucoza urinara sau glucozuria


Autor: george

DESCRIERE TEST

Glucozuria este conditia medicala ce se manifesta prin prezenta glucozei in urina. O mostra de urina este analizata pentru a se determina daca pacientul elimina glucoza in urina.

DE CE SE FACE TESTUL?

Analiza unei mostre de urina este efectuata pentru a se evidentia cantitatea de zahar (glucoza) in urina. Conditia medicala care se manifesta prin prezenta glucozei in urina se numeste glucozurie.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

Medicamente si substante care pot duce la marirea cantitatii de glucoza urinara includ: acid aminosalicilic, cefalosporina, cloramfenicol, dextrotiroxina, diazoxid, diuretice, estrogen, ifosfamida, isoniazida, levodopa, litiu, acid nicotinic (in doze mari), nafcilina, acid nalidixic.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de urina. In acest scop trebuie sa urinati in in recipient furnizat de catre doctorul dumneavoastra si apoi sa predati recipientul.

De obicei o bagheta este introdusa in urina. Bagheta isi va schimba culoarea in functie de cantitatea de glucoza prezenta in urina.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru glucoza urinara nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul.

REZULTATE

Un pacient sanatos nu trebuie sa elimine glucoza in urina. Daca se gaseste glucoza in mostra de urina, doctorul va dispune efectuarea unor teste suplimentare.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Se vor gasi niveluri ridicate de glucoza daca pacientul sufera de:

  • diabet mellitus;
  • glicozurie renala (glucoza este eliberata de rinichi in urina).

Medicamente si substante care pot duce la marirea cantitatii de glucoza urinara includ: acid aminosalicilic, cefalosporina, cloramfenicol, dextrotiroxina, diazoxid, diuretice, estrogen, ifosfamida, isoniazida, levodopa, litiu, acid nicotinic (in doze mari), nafcilina, acid nalidixic.

ALTE INFORMATII

Testul este adesea folosit pentru a diagnostica aparitia diabetului.

Comentarii

ce se intampla daca mi-a fost detectata glucoza in urina iar glicemia este 80? (nivel normal).Trebuie sa ma ingrijorez? este ceva foarte grav?

mentionez ca inaintea prelevarii urinii nu am luat nici unul din medicamentele amintite.

Multumesc

Aparitia glucozei in urina arata o afectare a mecanismelor de filtrare la nibelul rinichiului,un debut a tulburarii microvascularitatii in cadrul bolii diabetice.In primul rand trebuie controlat nivelu glicemiei prin regim igienodietetic si prin tratment precris de medicul diabetolog care poate determina ca aceasta anomalie sa se remita.practic este unul din stadiile de evolutie a diabetului zaharat.Multa sanatate!

As vrea sa stiu, sunt diabetica de tip 2 si urmez tratament medicamentos, iar pana acum nu mi-a iesit la analize ca as elimina glucoza prin urina. La ultimele analize a reiesit ca glucoza este prezenta in urina. Cat este de grav? Trebuie sa fac ceva anume, sau alte investigatii? Ce indica prezenta glucozei in urina, ce informatie in plus aduce acest parametru?, ca diabetica stiam ca sunt.

Buna ziua,

Prezenta glucozei in urina, la valori normale ale glicemiei, se datoreaza unei afectari renale (unei nefropatii tubulointerstitiale)care poate fi idiopatica, aparuta intr-un context infectios, in cadrul unor boli imunologice sau prin hipersensibilitate la un medicament. Ar fi bine ca mai intai sa repetati sumarul de urina si apoi, daca glucozuria e prezenta si in acest sumar, sa faceti mai multe investigatii pentru gasirea cauzei.

Multa sanatate!

Alina D.