Termen cautat

Glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD) este o enzima care ajuta globulele rosii (cunoscute si sub numele de hematii sau eritrocite) sa functioneze corespunzator. Testul G6PD analizeaza activitatea acestei enzime la nivelul globulelor rosii din mostra de sange furnizata de pacient.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul este solicitat de catre doctor daca pacientul prezinta semne de deficienta G6PD. Nivele scazute de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza in sange duc la distrugerea celulelor rosii, proces cunoscut ca hemoliza. Cand acest proces are loc in mod frecvent, se spune ca pacientul sufera un episod hemolitic.

Episoadele hemolotice pot fi declansate de:

 • infectii;
 • stres acut;
 • anumite alimente;
 • anumite medicamente, precum: antipiretice (medicamente folosite pentru a scadea febra), nitrofurantoin, fenacetin, chinidina, sulfonamide, diuretice tiazidice.

Daca testul este efectuat in timpul unui episod hemolitic, rezultatele nu sunt relevante deoarece se vor inregistra nivele fals-scazute de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

PREGATIRE PACIENT

De obicei, nu trebuie sa urmati pregatiri speciale in vederea efectuarii acestui test. Este indicat totusi sa discutati cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul este cel care ar trebui sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. Mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul G6PD necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultatele normale se incadreaza in intervalul: 8 - 8,6 unitati gram de hemoglobina.

Trebuie sa luati in considerare ca valorile considerate normale variaza de la un laborator la altul. Este astfel indicat sa vorbiti cu doctorul dumneavoastra si acesta sa va explice insemnatatea rezultatelor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Daca testul este efectuat in timpul unui episod hemolitic, rezultatele nu sunt relevante deoarece se vor inregistra nivele fals-scazute de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. Episoadele hemolotice pot fi declansate de: infectii; stres acut; anumite alimente; anumite medicamente.

ALTE INFORMATII

Daca rezultatele testului releva faptul ca aveti nivele scazute de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, trebuie sa stiti ca aceast fapt, in anumite conditii, poate duce la aparitia anemiei hemolitice.

Comentarii

Buna ziua, ma numesc Nicoleta am 30 de ani si am g6pd, s-si dorii din suflet sa va rog daca se poate sa-mi dati si mie lista cu medicamentele interzise si cele STRICT interzise pentru ca am pierdut-o(cred ca am lasat-o la dentist cind am fost, dar nu isi mai aduce aminte). Vina este a mea pentruca nu am facut mai multe copi... A-si mai dori sa va intreb daca este intadevar nevoie sa ma duc la institutul dr.Felix SA MA IA IN EVIDENTA(asa cum mi sa spus de parca a-si fi o bolnava terminala,sau o boala care se ia la atingere!!!)? Va multumesc anticipat pentru atentiasi rabdarea acordata si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!!! SANATATE MULTA SI NUMAI BINE!!!!

eu am in familie 2 verisori primari care au g6pd 0 iam facut si baietelului meu aceasta analiza si ia iesit ca are si el dar nu ne da valoarea care are daca site cineva unde seface aceasta analiza dar care da si valorile va rog frumos sa ma contactati dar nu la institutu de hematologie ca acolo nu se mai face nr meu este 0768916308 va multumesc