Testele sanguine se efectueaza inainte ca o persoana sa primeasca o transfuzie de sange sau pentru a determina grupa de sange a unei femei insarcinate. Grupele de sange sunt diferentiate in frunctie de anumiti markeri, denumiti antigeni care se gasesc pe suprafata eritrocitelor.
Acest test se efectueaza pentru a determina daca o persoana are una din urmatoarele grupe de sange: A, B, AB sau O.
Daca eritrocitele:
Sangele care este primit prin intermediul unei transfuzii trebuie sa contina aceeasi antigen ca cel al pacientului (sange compatibil). Daca un pacient primeste o transfuzie cu alt tip de antigen, anticorpii din plasma vor distruge celulele donatorului. Aceasta reactie de respingere se manifesta imediat dupa transfuzie iar aceasta poate sa fie foarte grava si sa rezulte in moartea pacientului.
Grupa de sange O-negativ nu contine antigeni si este compatibila cu orice alta grupa de sange. Aceasta grupa mai poarta numele de donator universal.
Grupa de sange AB-pozitiv este denumita primitor universal deoarece o persoana cu aceasta grupa de sange poate primi sange de orice alta grupa.
Desi aceste grupe sunt denumite donator universal si primitor universal, in cazul unei transfuzii se verifica intotdeauna grupa de sange a pacientului.
Testul pentru determinarea grupei sanguine se efectueaza:
Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.
Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.
Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.
Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea, se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.
O persoana care are sange A- poate primi sange A-, O-;
O persoana care are sange A- poate primi sange A-, O-;
O persoana care are sange A+ poate primi sange A-, A+,O-, O+;
O persoana care are sange B- poate primi sange B-, O-;
O persoana care are sange A+ poate primi sange B-, B+,O-, O+;
O persoana care are sange AB+ poate primi sange AB-, AB+, A-, A+, B-, B+ O-, O+;
O persoana care are sange O- poate primi sange O-;
O persoana care are sange O+ poate primi sange O+, O-.
Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care:
Sangele donat de o persoana este supus si la alte teste in afara celui de determinare a grupei sanguine. Aceste teste se efectueaza pentru depistarea hepatiei, sifilisului, HIV.