Termen cautat

Grupul sanguin AB0


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testele sanguine se efectueaza inainte ca o persoana sa primeasca o transfuzie de sange sau pentru a determina grupa de sange a unei femei insarcinate. Grupele de sange sunt diferentiate in frunctie de anumiti markeri, denumiti antigeni care se gasesc pe suprafata eritrocitelor.

Acest test se efectueaza pentru a determina daca o persoana are una din urmatoarele grupe de sange: A, B, AB sau O.

Daca eritrocitele:

 • au Antigenul A, atunci o persoana are grupa de sange A. Partea lichida a sangelui (plasma) contine anticorpi care actioneaza impotriva grupei de sange B.
 • au Antigenul B, atunci o persoana are grupa de sange B, iar plasma are anticorpi care actioneaza impotriva grupei de sange A.
 • nu prezinta nici antigenul A nici B, atunci o persoana are grupa de sange O. Plasma acestei persoana contine anticorpi care actioneaza impotriva grupelor de sange A si B.
 • au ambii antigeni, A si B, o persoana are grupa de sange AB. In acest caz plasma nu contine anticorpi impotriva antigenilor A si B.

Sangele care este primit prin intermediul unei transfuzii trebuie sa contina aceeasi antigen ca cel al pacientului (sange compatibil). Daca un pacient primeste o transfuzie cu alt tip de antigen, anticorpii din plasma vor distruge celulele donatorului. Aceasta reactie de respingere se manifesta imediat dupa transfuzie iar aceasta poate sa fie foarte grava si sa rezulte in moartea pacientului.

Grupa de sange O-negativ nu contine antigeni si este compatibila cu orice alta grupa de sange. Aceasta grupa mai poarta numele de donator universal.

Grupa de sange AB-pozitiv este denumita primitor universal deoarece o persoana cu aceasta grupa de sange poate primi sange de orice alta grupa.

Desi aceste grupe sunt denumite donator universal si primitor universal, in cazul unei transfuzii se verifica intotdeauna grupa de sange a pacientului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru determinarea grupei sanguine se efectueaza:

 • inainte ca o persoana sa primeasca o transfuzie de sange;
 • inainte ca o persoana sa doneze sange;
 • inainte ca o persoana sa doneze un organ pentru transplant;
 • inaintea unei interventii chirurgicale.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea, se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

O persoana care are sange A- poate primi sange A-, O-;
O persoana care are sange A- poate primi sange A-, O-;
O persoana care are sange A+ poate primi sange A-, A+,O-, O+;
O persoana care are sange B- poate primi sange B-, O-;
O persoana care are sange A+ poate primi sange B-, B+,O-, O+;
O persoana care are sange AB+ poate primi sange AB-, AB+, A-, A+, B-, B+ O-, O+;
O persoana care are sange O- poate primi sange O-;
O persoana care are sange O+ poate primi sange O+, O-.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care:

 • pacinetul a primit metildopa, leodopa sau unele tipuri de antibiotice (cefalexin) in cadrul unui tratament, deoarece aceste substante pot da un rezultat fals Rh-pozitiv;
 • daca pacientul a primit o tranfuzie de sange cu trei luni inainte de test;
 • daca pacientul sufera de cancer sau leucemie;
 • daca pacientul a primit un transplant de maduva osoasa.

ALTE INFORMATII

Sangele donat de o persoana este supus si la alte teste in afara celui de determinare a grupei sanguine. Aceste teste se efectueaza pentru depistarea hepatiei, sifilisului, HIV.