Termen cautat

Helicobacter Pylori


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testarea pentru Helicobacter pylori este realizata pentru identificarea acestei bacterii la nivelul stomacului si duodenului (zona superioara a intestinului subtire). Cu toate ca Helicobacter pylori duce la aparitia ulcerului peptic, majoritatea persoanelor infestate cu aceasta bacterie nu dezvolta aceasta conditie medicala.
In prezent exista 4 tipuri de teste utilizate a detecta Helicobacter pylori in organism:

 1. Testul pentru anticorpi serici este recomandat pentru a depista daca organismul a dezvoltat anticorpi specifici pentru Helicobacter pylori. Rezultatul pozitiv la acest test indica fie o infectie curenta, fie expunerea la H. pylori in trecut.
 2. Test respirator cu uree este utilizat pentru a stabili prezenta H. pylori la nivelul stomacului, precum si pentru a stabili eficienta tratamentului prescris.
 3. Test pentru prezenta antigenului in scaun. Acest test este recomandat pentru a stabili prezenta substantelor furnizate de sistemul imunitar (antigeni) pentru a combate infectia cu Helicobacter pylori (antigeni H. pylori), precum si pentru a stabili eficienta tratamentului prescris.
 4. Biopsia gastrica reprezinta procedura medicala utilizata pentru prelevarea unei mostre de tesut de la nivelul stomacului in timpul unei endoscopii.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru Helicobacter pylori se efectueaza pentru:

 • a determina daca infectia cu H. pylori este cea care produce ulcer sau inflamatia mucoasei gastrice (gastrita);
 • a stabili daca tratamentul pentru H. pylori a functionat.

PREGATIRE PACIENT

Test pentru anticorpi serici
Acest test nu necesita pregatiri speciale.

Test pentru prezenta antigenului in scaun
Anumite medicamente au capacitatea de a modifica rezultatele acestui test. Asigurati-va ca va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale. Deasemenea este necesar sa urmati aceste indicatii:

 • Nu luati medicamente pe baza de inhibitori ai pompei de protoni cu cel putin 2 saptamani inainte de efectuarea testului.
 • Nu luati medicamente pe baza de bismut cu 1 luna inaite de efectuarea testului.

Test respirator cu uree si biopsie gastrica
Inainte de efectuarea celor 2 teste este recomandat sa nu mancati sau sa beti nimic cel putin cu 6 ore inainte de efectuarea testului.
Anumite medicamente au capacitatea de a modifica rezultatele acestui test. Asigurati-va ca va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale. Deasemenea este necesar sa urmati aceste indicatii:

 • Nu luati antibiotice cu 1 luna inainte de efectuarea testului;
 • Nu luati medicamente pe baza de inhibitori ai pompei de protoni cu cel putin 2 saptamani inainte de efectuarea testului.
 • Nu luati medicamente pe baza de bismut cu 1 luna inaite de efectuarea testului.
 • Nu luati blocante H2 cu 2 saptamani inainte de efectuarea testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Test pentru anticorpi serici
Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Test respirator cu uree
Mostra de are respirat este colectata in timp ce pacientul sufla intr-un balon sau intr-un recipient cu apa. Pentru aceasta este necesara urmarea acestor pasi:

 • colectarea unei mostre de respiratie inainte de efectuarea propriu-zisa a testului;
 • pacientul va primi o capsula sau o solutie cu un element radioactiv;
 • dupa ingerarea substantei radioaactive medicul specialist va colecta diferite mostre de respiratie la intervale de timp diferite;
 • durata acestui test este de pana la 30 de minute.

Test pentru prezenta antigenului in scaun
Pentru a colecta mostra de materii fecale sunt necesari urmatorii pasi:

 • urinati inainte de a avea scaun, pentru ca mostra sa nu se amestece cu picaturile de urina;
 • in timpul colectarii probei folositi manusile de unica folosinta (fecalele pot contine bacterii care sa raspandeasca infectia). Dupa indepartarea manusilor, spalati bine mainile cu apa si sapun;
 • pot fi colectate atat mostrele solide, cat si cele lichide. In cazul in care aveti diaree vi se poate da o punga de plastic ce va fi atasata pe interiorull vasului de toaleta. Ulterior acest sac de plastic va fi introdus intr-un recipient steril;
 • nu colectati mostra direct din vasul de toaleta;
 • nu amestecati mostra cu hartie igienica, apa sau sapun;
 • mostra trebuie colectata o singura data pe zi (exceptie fac acele cazuri speciale, stabilite de medicul specialist).

Biopsia gastrica
Endoscopia este o investigatie prin care se pot recolta mostre (biopsie) de tesut gastric sau duodenal., dupa cum urmeaza:

 • pot fi recoltate pana la cel mult zece asemenea mostre;
 • specimenele de testut vor fi ulterior testate in laborator pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori;
 • in cazuri foarte rare biopsia poate fi plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea lui Helicobacter pylori, acest lucru purtand numele de cultura Helicobacter pylori. In cazul in care bacteria creste la nivelul culturii, se poate determina sensibilitatea bacteriei la antibiotice.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Test pentru anticorpi serici
Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

Test de respiratie cu uree
Acest test nu cauzeaza nici un fel de disconfort.

Test pentru prezenta antigenului in scaun
Prelevarea mostrei de fecale nu implica durere. Daca medicul specialist este cel care colecteaza proba, este posibil ca in momentul introducerii tamponului sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort si presiune la nivelul rectului.

Biopsia gastrica
Este posibil ca in momentul introducerii acului pentru perfuzie la nivelul venei, pacientul sa resimta o usoara senzatie de disconfort. De asemenea, anestezicul local poate avea un gust amarui, in timp ce limba si gatul vor amorti. In timpul endoscopiei pot aparea senzatii de voma, balonari si usoare crampe abdominale pe masura ce endoscopul este deplasat la nivelul stomacului. Alte efecte ale anesteziei intravenoase includ dificultatea de a vorbi, gura uscata, vedere incetosata, toate acestea manifestandu-se cateva ore de la inchierea endoscopiei.

RISCURI

Test pentru anticorpi serici
Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemene,a se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

Test de respiratie cu uree
Nu exista riscuri asociate efectuarii acestui test. Astfel, chiar daca medicul specialist va folosi carbon radioactiv, cantitatea la care este expus pacientul este mai mica decat cea inhalata in mod normal din mediul inconjurator.

Test pentru prezenta antigenului in scaun
Daca normele de colectare a mostrei de fecale urmeaza pasii indicati de doctor si in plus, sunt respectate normele de igiena, prelevarea mostrei de fecale nu presupune riscuri.

Biopsie
In timpul efectuarii biopsiei gastrice exista riscul minim (1:10000) de perforare a peretilor esofagului, stomacului sau duodenului. Totodata biopsia poate cauza sangerari la nivelul locului de unde a fost colectata proba, insa de cele mai multe ori aceasta manifestare nu necesita tratament de specialitate.

REZULTATE

Rezultatele testului de respiratie cu uree si a celui pentru depistarea antigenului in materiile fecale sunt disponibile in cateva ore, in vreme ce rezultatele testului pentru anticorpi serici sunt disponibile intr-un interval de 24 de ore, iar cele pentru biopsia gastrica in 48 de ore. Daca mostra de tesut prelevat va fi folosita pentru efectuarea unei culturi de Helicobacter pylori este posibil ca rezultatele sa fie disponibile in maxim 10 zile.

Rezultatele testului pentru anticorpi serici
Valori normale: In sange nu sunt prezenti anticorpi specifici Helicobacter pylori;
Valori anormale: In sange sunt prezenti anticorpi specifici Helicobacter pylori.

Rezultatele testului de respiratie cu uree
Valori normale: In mostra respiratorie nu este prezent hidrocarbon marcat;
Valori anormale: In mostra respiratorie este prezent hidrocarbon marcat.

Rezultatele testului pentru prezenta antigenului in materiile fecale
Valori normale: In materiile fecale nu este prezent antigenul Helicobacter pylori. Atentie insa intrucat rezultatul negativ al acestui test nu elimina cu desavarsire ipoteza infectiei cu H. pylori.
Valori anormale: In materiile fecale este prezent antigenul Helicobacter pylori.

Rezultatele biopsiei gastrice
Valori normale: Mostra de tesut prelevata nu contine bacteria Helicobacter pylori.
         Bacteria Helicobacter pylori nu se dezvolta in cultura.
Valori anormale: Mostra de tesut prelevata nu contine bacteria Helicobacter pylori.
         Bacteria Helicobacter pylori nu se dezvolta in cultura, in mostra de tesut prelevata.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Aveti grija la urmatoarele:

 • testul respirator cu uree este contraindicat in timpul sarcinii sau la femeile care alapteaza deoarece poate fi daunator fatului;
 • consumul de antibiotice poate afecta rezultatele testului respirator cu uree, testul antigenului de la nivelul scaunului si biopsia gastrica, prin reducerea cantitatii bacteriei de la nivel gastric si duodenal;
 • consumul de lansoprazol, rabeprazol, sucralfat, omeprazol, famotidina, ranitidina, nizatidina, cimetidina sau alte medicamente pe baza de bismut pot de asemenea influenta rezultatele testelor respirator cu uree si biopsia gastrica;
 • biopsia gastrica poate sa nu detecteze prezenta infectiei cu H. pylori, in cazul in care mostra se recolteaza din zonele de perete neinfectate de bacterie;
 • manipularea inadecvata, contaminarea sau refrigerarea necorespunzatoare a mostrei de sange poate modifica rezultatele testului anticorpilor serici;
 • in cazul in care testul anticorpilor serici se efectueaza in perioada initiala a infectiei pot aparea rezultate fals negative deoarece titrul anticorpilor nu este suficient de ridicat pentru a fi masurat;
 • probabilitatea infectiei cu Helicobacter pylori creste cu inaintarea in varsta; persoanele in varsta au probabilitate mai inalta de a prezenta valori pozitive ale testelor.

ALTE INFORMATII

Testul respiratiei cu uree cu substante radioactive nu este efectuat in timpul sarcinii sau a alaptarii, intrucat substantele folosite pot afecta dezvoltarea copilului.
Testul pentru depistarea antigenului in materiile fecale este cel mai putin costisitor, dar si cel care detine cele mai mari sanse de a oferi rezultate fals-negative. In acelasi timp, biopsia gastrica este cel mai sigur test pentru depistarea bacteriei Helicobacter pylori, insa si cel mai scump.
Rezultatele negative la testul pentru determinarea prezentei antigenului in materiile fecale nu ofera intotdeauna certitudinea ca infectia cu Helicobacter pylori nu exista.
Doar un numar mic dintre cei infestati cu bacteria Helicobacter pylori dezvolta ulcer peptic.
Rezultatele testului pentru anticorpi serici pot fi pozitive multi ani dupa combaterea infectiei, motiv pentru care se recomanda unul dintre celelalte 3 teste pentru a va asigura ca tratamentul administrat a fost eficient.
Desi sansele sunt foarte mici, infectia cu bacteria Helicobacter pylori va expune riscului de aparitia a cancerului stomacal.

Comentarii

Buna ziua.

Am 44 de ani si imi este foarte util articolul, era si mai bine daca l-as fi citit inainte de a face analiza din materiile fecale. Pentru ca testul la anticorpi a iesit pozitiv, iar testul antigeni din materiile fecale a iesit negativ, motiv pentru care sunt derutata. Analiza mi-a fost recomandata de medicul dermatolog pentru a explica o acnee rozacee combinata cu probleme digestive mai vechi, o gastrita din copilarie, o analiza de anticorpi Hpylori cu rezultat pozitiv in urma cu 4-5 ani , neurmata de tratament pentru ca nu l-am suportat.

Si mi-ar fi fost util daca cineva, medic de familie, specialist sau la laborator mi-ar fi spus de influenta consumului de omeprazol asupra analizei, caci iau de ceva vreme dimineata unul.

Acum dermatologul mi-a recomandat tripla schema cu amoxicilina de doua ori pe zi, metronidazol de trei ori pe zi si nexium o data pe zi, pentru 7 zile. Ma tem ca nu voi reusi sa duc la capat tratamentul, am deja probleme cu durerea de stomac si balonare daca nu mananc la timp si dupa ce mananc de asemenea, cu siguranta stresul are un rol important, nu fumez, nu consum alcool, nu mananc grasimi si prajeli. Voi incerca tratamentul pentru ca ma supara aspectul iritat al fetei care nu cedeaza la preparatul pe baza de eritromicina si probabil nu va ceda pana nu dispare bacteria.

In plus eu va trebui sa ma protejez pentru ca la tratamentul cu antibiotice fac candidoza, deci voi ingera foarte multe medicamente.

Poate ar trebui sa iau in considerare terapii alternative, ce spuneti?

Cu respect

Daria

Nu cumva trebuia si un test din m.f. pentru Giardia????? Prezenta chistilor de Giardia ar explica simptomatologia dermatologica....