Termen cautat

Helicobacter Pylori: Anticorpi IGG – Anti HP


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru Helicobacter pylori se efectueaza pentru identificarea prezentei unei infectii cu Helicobacter pylori la nivelul stomacului si a partii superioare a intestinului subtire (duodenul). Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu dezvlta ulcer, desi infectia are capacitatea de a provica ulcer peptic.

Exista 4 tipuri de analize care pot detecta prezenta infectiei gastrice cu H. Pylori:

Analiza anticorpilor serici consta in depistarea anticorpilor serici impotriva H. pylori. Prezenta acestor anticorpi inseamna ca pacientul a fost infectat cu Helicobacter pylori fie in trecut, fie de curand.

Testul repirator cu uree identifica prezenta infectiei la nivel gastric, dar efectuarea acestei analize nu este intotdeauna posibila.

Prezenta antigenului la nivelul scaunului, presupune identificarea la nivelul materiilor fecale a portiunilor din Helicobacter pylori care determina aparitia unui raspuns imun.
Depistarea antigenului de la nivelul scaunului se poate face pentru confirmarea infectiei cu H. pylori sau pentru evaluarea raspunsului la tratament importiva Helicobacter pylori.

Biopsia gastrica este o procedura care consta in prelevarea unor portiuni mici din mucoasa gastrica sau duodenala prin o procedura nuita endoscopie gastrica.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test este efectuat in urmatoarele conditii:

 • pentru a se identidaca infectia cu H. pylori este cea care produce ulcer sau inflamatia mucoasei gastrice (gastrita);
 • pentru a se afla daca tratamentul impotriva infectiei cu H. pylori a dat rezultate pozitive.

PREGATIRE PACIENT

In cazul in care se analizeaza prezenta anticorpilor serici anti H. pylori sau a antigenului de la nivelul materiilor fecale, nu este necesara niciun fel de pregatire din partea pacientului.

In cazul efectuarii unei biopsii gastrice sau in cazul efectuarii testului repirator cu uree trebuie sa nu mancati cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea testului.

Anumite medicamente pot influenta rezultatele testului. Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra si sa il informati daca urmati un anumit tratament medicamentos; doctorul va dispune incetarea acestor tratamente daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul poate de exemplu sa va spuna sa incetati tratamentul medicamentos cu antibiotice, inhibitori de pompa de protoni sau medicamente pe baza de bismut cu o saptamana inainte de efectuarea testului. Doctorul poate de asemenea sa intrerupa administrarea de blocante H2 cu 24 de ore inainte de efectuarea testului.

Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

In cazul efectuarii unei analize a anticorpilor serici va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

In cazul efectuarii testului respirator cu uree se va recolta o mostra de la nivelul caii respiratorii prin suflarea intr-un balon sau prin formarea de bule in interiorul unei sticle cu lichid. Se vor respecta urmatorii pasi:

 • doctorul va colecta o mostra respiratorie inainte de inceperea testului;
 • pacientul va inghiti o capsula sau un lichid ce contine o substanta radioactiva;
 • se vor colecta mostre respiratorii in momente diferite si se va determina daca acestea contin un material ce se formeaza prin contactul H. pylori cu materialul radioactiv;
 • testul respirator cu uree dureaza de obicei o ora si treizeci de minute.

In cazul depistarii antigenului de la nivelul materiilor fecale, va trebui sa furnizati o mostra de materie fecala (mostra poate fi colectata si acasa). Se vor respecta urmatorii pasi:

 • urinati inainte de a avea scaun, pentru ca mostra sa nu se amestece cu picaturile de urina;
 • in timpul colectarii probei folositi manusile de unica folosinta (fecalele pot contine bacterii care sa raspandeasca infectia). Dupa indepartarea manusilor, spalati bine mainile cu apa si sapun;
 • pot fi colectate atat mostrele solide, cat si cele lichide. In cazul in care aveti diaree vi se poate da o punga de plastic ce va fi atasata pe interiorul vasului de toaleta. Ulterior acest sac de plastic va fi introdus intr-un recipient steril;
 • nu colectati mostra direct din vasul de toaleta;
 • nu amestecati mostra cu hartie igienica, apa sau sapun;
 • mostra trebuie colectata o singura data pe zi (exceptie fac acele cazuri speciale, stabilite de medicul specilalist).

Daca mostra este colectata in spital, nu trebuie decat sa inmanati laborantului punga de plastic ce a fost atasata in prealabil pe interiorul vasului de toaleta.O alta metoda de prelevare a mostrei de fecale are la baza introducerea unui tampon rectal, si rotirea acestuia in mod delicat.

In cazul efectuarii unei biopsii gastrice, se vor recolta mostre de tesut gastric sau duodenal (cel mult 10). Mostrele de testut vor fi ulterior testate in laborator pentru depistarea infectiei cu H.pylori, sau in cazuri foarte rare mostra poate fi plasata intr-un recipient care stimuleaza dezvoltarea H.pylori (procedeu numit cultura H.pylori). Daca bacteria creste la nivelul culturii, se poate efectua teste pentru a se evidentia sensibilitatea bacteriei la anumite antibiotice, putandu-se astfel afla care antibiotic va avea un efect optim in tratarea infectiei.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In cazul efectuarii unei analize a anticorpilor serici pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. Mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala. In cazul efectuarii testului respirator cu uree pacientul nu va simti discomfort.

In cazul depistarii antigenului de la nivelul materiilor fecale, prelevarea mostrei de fecale nu implica durere. Este posibil, insa, ca in momentul introducerii tamponului sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort si presiune la nivelul rectului.

In cazul efectuarii unei biopsii gastrice pacientul poate simti o intepatura scurta, ascutita atunci cand acul este introdus intravenos. Anestezia locala (la nivelul faringelui) cu spray poate determina aparitia unui gust usor amar, iar pacientul va simti senzatie de amorteala si tumefiere la nivelul limbii si faringelui. Unii pacienti spun ca au avut senzatia ca nu pot respira atunci cand tubul endoscopului este introdus pe gura, dar aceasta este o falsa senzatie produsa de anestezia locala. Exista intotdeauna suficient spatiu pentru respiratie in jurul tubului din regiunea gurii si faringelui. Se recomanda respiratii rare si profunde.

De asemenea, mai pot aparea senzatie de greata, balonare sau dureri abdominale in timpul miscarii endoscopului. Desi pacientul nu poate vorbi in timpul procedurii deoarece are un tub introdus de-a lungul faringelui, el va putea comunica cu medicul specialist. In cazul in care disconfortul este sever, se recomanda atentionarea medicului prin semne stabilite de la inceput sau printr-un semn usor pe mana.

Medicamentele care se administreaza intravenos inainte de inceperea procedurii pot cauza somnolenta. Alte efecte adverse care pot aparea includ dificultati de vorbire, uscarea gurii, vedere incetosata, caderea pleoapelor, simptome care pot persista cateva ore dupa efectuarea testului iar pacientul nu isi poate aminti mai nimic despre ce s-a intamplat in timpul testului.

RISCURI

In cazul efectuarii unei analize a anticorpilor serici, pacientul se expune unui risc foarte scazut si poate prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

In cazul efectuarii testului respirator cu uree nu exista riscuri pentru pacient. Prin folosirea carbonului radioactiv, gradul radioactivitatii este comparativ cu cel la care suntem expusi in fiecare zi de catre radiatiile ultraviolete.

In cazul depistarii antigenului de la nivelul materiilor fecale, pacientul nu se expune altui risc decat cel de a raspandi infectia daca nu se va spala pe maini dupa recoltarea mostrei.

In cazul efectuarii unei biopsii gastrice exista un risc foarte mic de a gauri peretele esofagului, stomacului sau duodenului in timpul efectuarii endoscopiei pentru recoltarea mostrei de perete gastric. De asemenea poate aparea sangerare la nivelul locului punctiei. Cu toate acestea, de obicei, sangerarea se opreste fara tratament.

Dupa efectuarea endoscopiei poate aparea senzatia de voma sau de balonare. De asemenea, mai poate aparea senzatia de gat iritat, uscat, raguseala usoara sau usoara inflamatie a faringelui. Aceste simptome pot dura cateva zile. Pentru tratarea acestora pot fi utile pastilele pentru gat sau gargara cu apa calda si usor sarata. Consumul de alcool dupa efectuarea testului este strict interzis.

Se recomanda contactarea medicului daca:

 • apar varsaturi cu sange sau scaun cu sange, negru;
 • apar probleme la inghitire sau de vorbire;
 • apare scurtarea respiratiei sau batai cardiace accentuate;
 • apare durere abdominala sau cardica a carei intensitate creste;
 • apare durere de gat sau de umar;
 • apare febra.

REZULTATE

Testele pentru Helicobacter pylori se efectueaza pentru detectarea prezentei infectiei cu aceasta bacterie la nivelul stomacului sau regiunii superioare a intestinului subtire (duodenul). Rezultatele testului respirator cu uree sau a celui care detecteaza antigenul H. pylori in scaun sunt gata in cateva ore. Cele care detecteaza anticorpii serici sunt disponibili in 24 de ore, cele ale biopsiei gastrice sunt gata in 48 de ore, iar cele ale unei biopsii gastrice care este supusa culturii pot dura pana la zece zile.

Analiza anticorpilor serici
Normal: Mostra sanguina nu contine anticorpi antiH.pylori
Anormal: Mostra de sange contine anticorpi antiH. pylori

Testul respirator cu uree
Normal: Mostra respiratorie nu contine atom de carbon radiomarcat
Anormal: Mostra respiratorie contine carbon radiactiv.

Depistarea antigenului de la nivelul materiilor fecale
Normal: Mostra de materii fecale nu contine antigen de H. pylori; acesta este un test negativ; cu toate acestea, un test negativ nu exclude existenta unei infectii
Anormal: Mostra de materii fecale contine antigen de H.pylori

Biopsia gastrica
Normal: Mostra de perete gastric nu contine H.pylori; Bacteria nu creste la nivelul culturii din biopsia gastrica
Anormal: Mostra de biopsie contine H. pylori; Bacteria creste la nivelul culturii efectuata din biopsia gastrica.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • testul respirator cu uree este contraindicat in timpul sarcinii sau la femeile care alapteaza deoarece poate fi daunator fatului;
 • consumul de antibiotice poate afecta rezultatele testului respirator cu uree, testul antigenului de la nivelul scaunului si biopsia gastrica, prin reducerea cantitatii bacteriei de la nivel gastric si duodenal;
 • consumul de lansoprazol, rabeprazol, sucralfat, omeprazol, famotidina, ranitidina, nizatidina, cimetidina sau alte medicamente pe baza de bismut pot de asemenea influenta rezultatele testelor respirator cu uree si biopsia gastrica;
 • biopsia gastrica poate sa nu detecteze prezenta infectiei cu H. pylori, in cazul in care mostra se recolteaza din zonele de perete neinfectate de bacterie;
 • manipularea inadecvata, contaminarea sau refrigerarea necorespunzatoare a mostrei de sange poate modifica rezultatele testului anticorpilor serici;
 • in cazul in care testul anticorpilor serici se efectueaza in perioada initiala a infectiei pot aparea rezultate fals negative deoarece titrul anticorpilor nu este suficient de ridicat pentru a fi masurat;
 • probabilitatea infectiei cu H.pylori creste cu inaintarea in varsta; persoanele in varsta au probabilitate mai inalta de a prezenta valori pozitive ale testelor.

ALTE INFORMATII

 • testul respirator cu uree este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza din cauza riscului expunerii copilului la radiatii;
 • testul antigenului de la nivelul scaunului este cel mai recent si mai ieftin dintre toate testele pentru H.pylori, dar exista posibilitatea sa nu fie la fel de concludent ca si celelalte; biopsia gastrica este foarte concludenta, dar este cea mai scumpa si mai riscanta dintre toate;
 • un test al antigenului din scaun negativ nu exclude prezenta infectiei cu H. pylori;
 • desi majoritatea oamenilor prezinta infectia cu H. pylori, numai unii vor dezvolta ulcer peptic; din acest motiv se vor lua in considerare si alti factori (de exemplu simptomatologia pacientului) in interpretarea rezultatelor testului;
 • testul anticorpilor serici poate iesi pozitiv si cativa ani dupa infectie; de aceea se recomanda efectuarea testului respirator cu uree sau biopsia gastrica pentru a stabili eficienta tratamentului;
 • in cazul in care simptomatologia persista, se recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare
 • prezenta infectiei cu H.pylori poate creste riscul de cancer gastric, risc care este insa foarte scazut.

Comentarii

rezultat pozitiv = antigen helicobacter pylori din materii  fecale           si   interval biologic de referinta /UM    negativ   .           nu inteleg  am sau  nu am  helicobacter , va rog mult  !va multumesc din suflet......

Helicobacter pylori - Anticorpi IgG : 5,99 (pozitiv)

Antigen Helicobacter pylori din materii fecale : negativ

imi spuneti si mie, va rog, cum sa interpretez cele doua rezultate? am sau nu aceasta bacterie?

In continuare mi-a fost recomandat iar tratament cu antibiotice 7 zile

Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

multumesc mult.

 Acum 4ani,m-am tratat pentru Helicobacter Pilori,14 zile cu amoxicilina+metronidazol,si 60 zile am luat pantoprazol.Simptomele au disparut.Ma pusese in garda titrul de Ac IgG anti HP,de 7 ori mai mare decat limita superioara.Ulterior colegii medici de laborator si-au dat cu parerea ca determinarea antigenului fecal de HP este mai sensibila,mai ales pentru depistarea eficacitatii terapiei.Am facut-o si pe asta in decembrie,dupa ce in prealabil gastraenterologul,in urma endoscopiei,m-a anuntat ca am avut ulcer bulbar posterior(!),acum cicatrizat si as avea si gastrita antrala,posibil tot cu HP.Testul fecal a fost negativ,dar biopsia gastrica  aiesit HP cu doi de +.Prin urmare,combinand testele(fecal,ac IgG anti HP cu biopsia ,poti obtine un rezultat cat mai veridic.Spor la inghitzit "tulumba" lu `nenea gastroenterologu`,dragi copii! No pain,no gain,cum zice zicala anglo-saxona....

buna ziua

Helicobacter pylori - Anticorpi IgG : 3,29 (pozitiv)

Antigen Helicobacter pylori din materii fecale : negativ

imi spuneti si mie, va rog, cum sa interpretez cele doua rezultate? am sau nu aceasta bacterie?

multumesc mult.

Prezenta anticorpilor de tip Ig G arata o infectie veche; acestia raman pozitivi si in cazul unei infectii vindecate, adica arata ca ati trecut prin boala respectiva. Pentru a vedea daca a infectia este prezenta acum trebuie recoltati anticorpi de tip Ig M. Lipsa antigenului din scaun pledeaza pentru absenta infectiei.

Multa sanatate!

Alina Dragan

Fie infectia este foarte recenta incat nu au aparut inca anticorpii (sub doua saptamani), fie este o eroare de laborator.

Multa sanatate!

Alina D.

Buna seara!

Am efectuat analizele: - antigen Helicobacter Pylori din materii fecale- rezultat= Pozitiv si anticorpi Helicobacter Pylori seric- rezultat=  Negativ.

Va rog sa-mi spuneti cum se interpreteaza acest rezultat.

Multumesc!