Termen cautat

Hemocultura


Autor: george

DESCRIERE TEST

Hemocultura reprezinta un test pentru detectarea microorganismelor din sange care pot cauza infectii deoarece, in mod normal, sangele nu contine bacterii sau ciuperci.

O infectie bacteriana in sange, numita bacteriemie, poate fi o afectiune grava deoarece sangele transporta bacteria in intreg corpul. O infectie sanguina apare in cadrul altor infectii grave cum ar fi cele care afecteaza plamanii, rinichii, vezica urinara, sau valvele inimii.

O infectie sanguina se poate dezvolta si in momentul in care sistemul imunitar este slabit. Aceasta poate aparea la copii sau la adultii in varsta, din cauza unor boli (cum ar fi cancerul sau SIDA) sau in urma administrarii unor medicamente cum ar fi corticosteorizi sau chimoterpia, deoarece acestea afecteaza eficienta cu care organismul lupta impotriva infectiilor.

Hemocultura se efectueaza prin insamantarea probei de sange colectata de la pacient intr-un flacon de hemocultura a carui compozitie favorizeaza dezvoltarea germenilor. Identificarea tipului germenilor sau ciupercilor se face prin observare microscopica.

DE CE SE FACE TESTUL?

O hemocultura se efectueaza pentru:

  • detectarea unei infectii bacteriene care s-a raspandit in sange cum ar fi meningita, pneumonia sau o infectie renala (prin hemocultura se identifica si tipul de bacterie care sta la originea infectiei);
  • detectarea unei infectii fungale in sange;
  • detectarea endocarditei care este o infectie bacteriana care afecteaza valvele inimii;
  • identificare celor mai eficiente antibiotice impotriva bacteriilor sau ciupercilor;
  • indentificarea cauzei unei febre inexplicabile sau a imbolnavirii grave a unei persoane.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea acestui test nu este necesara nici o pregatire speciala din partea pacientului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Rezultatele hemoculturii:

Normal: nu se gasesc bacterii sau ciuperci in proba de sange (negativ);
Anormal: in cultura se dezvolta bacterii sau ciuperci (pozitiv).
Daca in cultura se gasesc bacterii, se efectueaza un test aditional pentru gasirea celui mai eficient antibiotic impotriva acelui tip de bacterie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente daca:

  • pacientului i-au fost administrate antibiotice intrucat aceastea stopeaza cresterea bacteriilor;
  • daca proba de sange este contaminata cu flora exogena;
  • proba de sange nu a fost procesata in mod corect. Aceasta poate duce la rezultate fals-pozitive sau fals-negative.

ALTE INFORMATII

Anumite tipuri de bacterii infecteaza sangele cand in organism este deja prezenta o infectie (rinichi, gat, plamani) ceea ce inseamna ca aceasta nu este o infectie grava a sangelui.