Termen cautat

Hemoglobina glicozilata, glicohemoglobina – HbA1c


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru hemoglobina glicozilata sau glicohemoglobina este efectuat pentru stabilirea nivelului de zahar (glucoza) legat de celule rosii din sange. In mod normal glucoza se poate atasa de un numar foarte mic de eritrocite (aproximativ 4% pana la 6% din numarul total al acestora), insa legatura se face in mod ireversibil pe toata durata de viata a acestor celule rosii. La persoanele care sufera de diabet sau alte conditii medicale care au ca rezultat cresterea nivelului de glucoza din sange este recomandat ca perioada de efectuare a testului sa nu depaseaca 3-4 luni (aceasta este perioada de viata a celulelor rosii).

Testul pentru glicohemoglobina A1c are capacitatea sa monitorizeze pe termen lung nivelul de glucoza din organismul pacientilor bolnavi de diabet. Multi dintre medicii specialisti considera ca acest test reprezinta una dintre cele mai bune metode de supervizare a reactiei unui organism la tratamentul pentru aceasta boala. Tocmai din acest motiv este recomandat ca aceasta analiza sa fie repetata trimestrial (o data la 3-4 luni), iar asta cu atat mai mult cu cat testul pentru glicemie efectuat de fiecare pacient acasa nu poate prezenta nivelul glucozei din sange decat la momentul respectiv. De asemenea este foarte important de stiut faptul ca nivelul glicemiei fluctueaza pe parcursul unei zile in functie de dieta, efertul fizic depus sau medicatia admnistrata.
Acest test poate sa furnizeze si informatii legate de gradul de risc al aparitie efectelor secundare ale diabetului, precum insuficienta renala, tulburari de vedere sau senzatii de amorteala la nivelul piciorului sau al talpii.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de glicohemoglobina este efectuat pentru monitorizarea tratamentului pentru diabet.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de glicohemoglobina in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. De asemenea, nu este nevoie ca inainte de prelevarea mostrei de sange sa nu mancati sau sa nu beti apa. Acest test poate fi efectuat oricand, chiar si in timpul orelor de masa.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de glicohemoglobina in sange este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai clare este posibil ca medicul specialist sa dispuna compararea nivelului de A1c cu cel al glicohemoglobinei totale. Parametrii normali ai nivelului de glicoheglobina din sange au fost stabiliti intre urmatoarele intervale, dupa cum urmeaza:
Glicohemoglobina A1c: 4.5%-5.7%;
Glicohemoglobina totala: 5.3%-7.5%.

Daca rezultatele testului vor indica valori mai mari decat media normala de A1c din sange, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: sindromul Cushing, feocromocitom sau sindromul ovarului polichistic (SOP). Valori ridicate ale rezultatelor testului pot fi cauzate si de tratamentul pe baza de corticosteroizi.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

  • hemoragii severe sau transfuzii de sange intr-un interval mai mic de trei luni pana la prelevarea mostrei de sange;
  • anumite conditii medicale, ca anemia celulelor in forma de secera, anemie hemolitica, anumite tipuri de talasemie sau boli severe ale rinichilor;
  • extirparea splinei (ceea ce influenteaza ciclul normal de viata al celulelor rosii).

ALTE INFORMATII

Cel mai adesea testul pentru stabilirea nivelului de glicohemoglobina din sange este efectuat impreuna cu alte teste complementare in functie de tipul de diabet al pacientului.

Comentarii

BUNA SEARA.

AM FOST DIAGNOSTICATA CU DZ TIP 2 IN URMA CU 3 ANI SI FAC TRATAMENT DE 1AN SI JUMATATE CU GLIBOMET 2 TABLETE PE ZI.AM FACUT ANALIZA HbA1c SI REZULTATUL A FOST DE 11,7% ,NU CRED CA ESTE CHIAR BUN.CE IMI PUTETI SPUNE?

VA MULTUMESC.

Am fost diagnosticat cu DZ tip II in noiembrie 2010 si urmez tratament cu Diaprel MR (2 pastile/zi pana acum o saptamana si 1 pastila/zi in prezent). In urma unor analize facute in aceasta saptamana, au iesit glicemia 97 si hemoglobina glicolizata 5,4. Aceste rezultate, cat se poate de normale, ma fac sa ma intreb daca, totusi, am sau nu diabet.  Este posibil sa fi fost o greseala de diagnosticare (am avut o perioada in care toate analizele ieseau mult peste limitele admise - transaminaze, colesterol, trigliceride si atunci s-a descoperit si o glicemie foarte ridicata - 315)? Sau tratamentul si regimul specific pot conduce la asemenea valori?