Termen cautat

Hidroxiprogesteron-17


Autor: george

DESCRIERE TEST

O mostra de sange este preluata de la pacient si supusa unor teste specializate cu scopul indentificarii cu acuratete a nivelului de 17-Hidroxiprogesteron in organism. 17-Hidroxiprogesteron este un hormon secretat de catre glandele suprarenale si gonade (glandele sexuale).

DE CE SE FACE TESTUL?

Analiza 17-Hidroxiprogesteron se efecuteaza in urmatoarele situatii:
- pentru a se afla daca nou nascutul sufera de hiperplazie adrenala congenitala, in conditiile in care pruncul prezinta organe sexuale externe, dar acestea au aspect atipic.
- pentru a se diagnostica hiperplazia adrenala atipica (glandele suprarenale nu produc cantitati normale de cortizol).
- daca pacienta de sex feminin acuza aparitia parului in zone unde cresterea parului este specifica barbatilor.

PREGATIRE PACIENT

In urma discutiei cu doctorul dumneavoastra, acesta poate dispune urmatoarele:
- intrerupera tratamentului cu anumite medicamente, precum anticonceptionalele si corticosteroizii.
- efectuarea testului la o anumita ora a zilei.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de 17-Hidroxiprogesteron necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultate normale:
- adulti: - >24 ore: - sange cordon ombilical: 1000 – 3000 ng/dL.

Valorile considerat normale variaza in functie de greutatea nou nascutului.

Daca rezultatele testului releva prezenta unor valori ce nu se incadreaza in intervalul considerat normal, cauza acestor rezultate anormale poate fi explicata de:
- tumori ale glandei suprarenale.
- hiperplazie adrenala congenitala. Nou nascutii care sufera de aceasta conditie medicala prezinta niveluri de 17-Hidroxiprogesteron care se incadreaza in intervalul 3000 – 4000 ng/dL.
- hiperplazia adrenala atipica. Adultii care sufera de aceasta conditie medicala prezinta niveluri de 17-Hidroxiprogesteron mai mari de 200 ng/dl (>200 ng/dL).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Nivelul de 17-Hidroxiprogesteron din organism este dependent de ritmul circadian, adica nivelurile acestui hormon in sange vor varia pe parcursul a 24 de ore.

Nu decideti pe cont propriu intreruperea unui anumit tratament medicamentos; aceasta decizie trebuie luata de catre medicul specialist in urma conversatiei pe care o are cu dumneavoastra.