Termen cautat

Hormonul de crestere (hGH) sau somatotropina (STH)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de hGH din sange. Hormonul hGH este secretat de glanda pituitara. La copii este enential in crestere, iar la adulti joaca un rol important in activitatile metabolice. Cantitatea de hGH din sange fluctueaza pe parcursul zilei si este afectata de efortul fizic, de stresul emotional, somn si dieta.

Secretia masiva de hGH in copilarie duce la o creste corporala excesiva a unei persoane (gigantism). Secretia deficitara de hGH duce la o crestere corporala redusa a persoanei (nanism). Gigantismul si nanismul sunt boli care pot fi tratate eficient daca sunt depistate la timp.

La adulti, secretia in exces de hGH este cauzata de o tumoare necanceroasa a glandei pituitare. Excesul de hGH cauzeaza schimbari fizice cum ar fi cresterea anormala a oaselor fetei, mandibulei, mainilor si picioarelor, afectiune numita acromegalie.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea:

 • afectiunilor hipotalamice;
 • hipopituitarismului;
 • acromegaliei;
 • productiei de hGH cauzata de catre anumite tumori.

PREGATIRE PACIENT

Pentru a se pregati pentru efectuarea acestui test, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea nimic cu 10 ore inainte de test (inainte de recoltarea sangelui, medicul va poate recomanda sa va intendeti timp de 30 de minute pentru a va relaxa). Unele medicamente cum ar fi corticosteroizii sau estrogenii pot influenta rezultatele testului. Medicul specialist va va recomanda momentul in care trebuie sa stopati administrarea acestor medicamente. De asemenea, pacientul trebuie sa evite depunerea de efort fizic inainte de efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Niveluri normale de hGH in sange:

Barbati: mai putin de 5 nanograme pe mililitru (ng/mL) (mai putin de 220 picomoli pe litru [pmol/L])
Femei: mai putin de 10 ng/mL (mai putin de 440 pmol/L)
Copii: mai putin de 20 ng/mL (mai putin de 880 pmol/L)
Nou-nascuti: mai putin de 15-40 ng/mL (mai putin de 660-1760 pmol/L)

Nivelul crescut de hGH in sange indica:

 • prezenta gigantismului sau acromegaliei, afectiuni cauzate de o tumoare necanceroasa a glandei pituitare;
 • prezenta diabetului, insuficientei renale.

Nivelul scazut de hGH in sange indica:

 • nanism, in cazul in care copilul nu se dezvolta normal;
 • hipopituitarism cauzat de o tumoare canceroasa sau sarcoidoza.

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care pacientul:

 • este obez;
 • este hipoglicemic;
 • daca pacientului i se administreaza amfetamine, corticosteroizi, insulina sau estrogen.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care pacientul:  

 • este obez;
 • este hipoglicemic;
 • daca pacientului i se administreaza amfetamine, corticosteroizi, insulina sau estrogen.

ALTE INFORMATII

Deoarece nivelul de hGH se schimba pe parcursul unei zile, medicul va recomanda efectuarea altor teste pentru interpretarea corecta a rezultatelor. Alte teste pot arata daca nivelul scazut de hGH (care poate fi normal) indica o functionare anormala a glandei pituitare.

Comentarii

Buna ziua,

Imi puteti detalia, va rog, etapele analizei determinarii STH in sange? Ni s-a spus ca trebuie sa ne internam pentru a ne administra periodic insulina..?? pe branula. Din cate am vazut in descrierea de mai sus "Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care: .....pacientului i se administreaza ... insulina ...
Va multumesc

copilul meu are 7ani si vreau sa spun ca am inceput cu el o intraga poveste printre spitale si medici .Acum un an a fost diagnosticat cu celiachia am tinut un regim foarte strict de gluten free si lactoza .Anul acesta iam facut biopsia pentru ca eram in dubii despre aceasta boala si sa confirmat ca nu are celiachia ci doar o duodenita cronica activa staza gastrica .mam bucurat ca am scapat de regimul de gluten ii tin in continuare regimul de lactoza si cel pentru duodenita

dar problema mare este acum cand iam facut testele de endocrinologie si au aratat un deficit mare de hghadica Hgh bazal 0,58 ,Hgh la efort0,68,radiografie pumn varsta osoasa 3 ani

si trebuie sai fac testul la arginina,de ce totusi doctorita care il are in vedere la endocrinologie nu pare sai dea hormonii de crestere ,are 18 kg si 1,13cmla 7 ani a scos ea un carnetel si sa uitat pe o schema de crestere si a zis ca are doar -1,5D .oARE DE CE COPILUL MEU ARE DEFICIT DE CRESTERE ,DE CE NU SE INGRASA ,DE CE NU POT BENEFICIA LEGAL DE HORMONII DE CRESTERE 

      

 

Nu intotdeauna un deficit de crestere inseamna ca este vorba despre nanism hipofizar ( ma indoiesc ca este vb despre copilul dvs - cei cu nanism hipofizar ating in cazuri extreme inaltimea de 1 metru), fiind necesar tratament cu hormon de crestere. Este foarte important sa stiti daca nu cumva exista alta problema ca, de exemplu, o boala cronica, o intoleranta la gluten sau o disfunctie metabolica. Deoarece obtinerea GH se realiza cu mare dificultate, in cantitati limitate, utilizarea GH uman pentru terapia nanismului hipofizar era anevoioasa si rezervata doar cazurilor de deficit complet de GH. Multa sanatate!