Termen cautat

Hormonul de sex legat de globulina (SHBG)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura concentratia de SHBG din sange. SHGB este o proteina secretata de ficat care se leaga de testosteron, dihidrotestosteron si estradiol, pe care le transporta in sange intr-o forma inactiva.

Cantitatea de SHBG din sange este influentata de varsta si sex. Orice schimbare in nivelul de SHBG poate influenta cantitatea de testosteron care poate fi folosita de testuturi.

In mod normal, aproximativ 40% pana la 60% din cantitatea totala de testosteron se leaga de SHBG. SHBG este un test mult mai precis decat un test pentru masurarea cantitatii totale de testosteron deoarece acesta din urma nu distinge intre testosteron liber si testosteron legat.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test se efectueaza pentru a evalua statusul hormonal al unui pacient. In cazul barbatilor, se efectueaza pentru a diagnostica o deficienta in producerea de testosteron. In cazul femeilor, testul SHBG urmareste diagnosticarea producerii in exces de testosteron.

La barbati, SHBG poate ajuta in identificarea cauzelor infertilitatii, disfunctiilor erectile, in special daca rezultatele testosteronului total nu sunt concludente.

La femei, testosteronul este secretat de ovare si glandele suprarenale. Chiar si o crestere infima in producerea de testosteron poate cauza un dezechilibu hormonal manifestandu-se prin simptome ca infetilitate, acnee sau hirsutism.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Daca nivelul de SHBG este mai ridicat decat prognozat, in organism exista mai putin testosteron liber pentru testuturi decat indica rezultatele testosteronului total. Daca nivelul este mai mic, in organism exista mai mult testosteron liber, ne-legat de SHBG.

Un nivel crescut de SHBG poate fi asociat cu afectini hepatice, hipertiroidism, anorexie.

Un nivel scazut de SHBG este asociat cu obezitatea, hipotiroidismul si sindromul Cushing.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandat ca pacientul sa consulte medicul pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Concentratia de SHBG este de regula mai mare la copii de ambele sexe. Dupa pubertate, nivelul de SHBG incepe sa scada mai rapid la barbati decat la femei. Nivelul ramane insa stabil la adulti, iar apoi incepe sa creasca la barbati odata cu varsta, perioada cand nivelul de testosteron total incepe sa scada.