Termen cautat

Hormonul foliculostimulant - FSH


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru hormonul foliculostimulant este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestui hormon (FSH) intr-o mostra de sange. Hormonul foliculostimulant este produs de glanda pituitara si are actiune diferita pentru barbati si femei:

 • la femei, FSHul regleaza ciclul menstrual si productia de ovule la nivelul ovarelor. Din acest motiv, in organismele femeiesti nivelul hormonului foliculostimulant fluctueaza in functie de fazele ciclului menstrual, cu valori mai ridicate in timpul ovulatiei.
 • la barbati, in schimb, nivelul de hormon foliculostimulant ramane constant pe toata durata vietii acestora. FSHul controleaza productia de sperma intr-un organism barbatesc.

Testul pentru stabilirea nivelului de FSH poate fi recomandat de medicul specialist impreuna cu alte teste complementare ( teste pentru hormonii luteinizant, estrogen si progesteron) pentru a determina cauzele infertilitatii unui cuplu. Cu ajutorul acestui test se poate stabili daca problema porneste de la organele femeiesti (ovare) sau de la cele barabatesti (testicule).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant este efectuat pentru:

 • stabilirea cauzei infertilitatii;
 • evaluarea problemelor legate de menstruatie si a cauzelor acestora, precum ciclu menstrual neregulat sau absenta ciclului menstrual ( amenoree). Acest test este efectuat si pentru a se stabili daca o femeie a atins varsta menopauzei;
 • a se determina daca un copil prezinta semne de pubertate precoce (la fete, cu o varsta mai mica de 9 ani, iar la baieti, cu o varsta mai mica de 10 ani);
 • a se stabili cauzele nedezvoltarii la timp a unor caractere sau organe sexuale (pubertate tarzie);
 • diagnosticarea anumitor conditii medicale manifestate la nivelul glandei pituitare, precum tumorile.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, deoarece medicamentele precum cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron trebuie sistate cu cel putin 4 saptamani inainte de efectuatea testului.

Anuntati-va medicul specialist si daca in ultimele 7 zile vi s-au efectuat teste pe baza de substante radioactive si care a fost ultima zi a menstruatiei (acest lucru influenteaza concentratia de FSH, ducand adesea la rezultate fals-pozitive).

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultatele testului pot varia in functie de fiecare laborator, iar in cazul femeilor variatiile vor fi inregistrate si in functie de fazele ciclului menstrual. Parametrii normali ai nivelului de FSH au fost stabiliti dupa cum urmeaza:
Fazele foliculara si luteala: 5-20 unitati internationale per litru (UI/L);
Faza de mijloc (ovulatorie): 30-50 UI/L;
Menopauza: 50 sau mai mult de 50 UI/L;
Barbati: 5-15 UI/L;
Copii inainte de pubertate: 6 UI/L sau mai putin.

Daca rezultatele testelor efectuate in cazul femeilor indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum insuficienta ovariana prematura, sindromul ovarului polichistic (SOP), sau menopauza.

La barbati valorile ridicate ale nivelului de FSH pot fi datorate sindromului Klinefelter, absenta sau disfunctii ale functionarii testiculelor, sau leziuni la nivelul testiculelor datorate dependentei de alcool sau tratamentului cu raze X si chimioterapiei.

Daca dimpotriva rezultatele indica valori sub media normala, acest lucru se poate datora disfunctiilor ovariene sau testiculare, nefunctionarea corespunzatoare a unei portiuni a creierului (de obicei glanda pituitara sau hipotalamusul), stresul, inanitia sau subponderalitatea.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • anumite medicamente precum: cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron. Esse indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe acre il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete sau daca se bazeaza pe produse naturiste;
 • efectuarea unor teste bazate pe substante radioactive cu mai putin de o sapatamana inainte de prelevarea mostrei de sange;
 • fumatul excesiv;
 • varsta.

ALTE INFORMATII

Este foarte important ca inaintea efectuarii analizei pentru stabilirea nivelului de FSH din sange sa stopati tratamentul pe baza de contraceptive orale, acest lucru fiind cu atat mai important cu cat pastilele sunt pe baza de hormon luteinizant, estrogen sau progesteron.

Comentarii

Buna seara! Numele meu este Cristina si am varsta de 24 de ani. Mi-am facut recent niste analize, la recomandarea medicului, si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns in interpretarea lor. Analizele sunt urmatoarele:

Anticorpi antifosfolipidici- IgM 0,8 MPL U/ml

                                   IgM <10 MPL U/ml - NEGATIV

                                    IgM >=10 MPL U/ml - POZITIV

Auto-anticorpi anti-cardiolipina IgG - 8.9 U GPL/ml

                                                   GPLU/ml <10 -NEGATIV

                                                   GPLU/ml >=10 -POZITIV

Auto-anticorpi anti-cardiolipina IgM- 2.9 U MPL/ml

                                                                    MPLU/ml<7 -NEGATIV

                                                    MPLU/ml>=7 -POZITIV

FSH - 7.6 U/l 

Valori normale:

          Faza foliculara : 3.03-8.08 U/l

         Faza ovulatorie: 2.55 - 16.69 U/l

         Faza luteala: 1.38 - 5.47

         Post menopauza: 26.72 - 133.41 U/l

 

Prolactina - 14.5 ng/ml

                      347,3 mU/l

Valori normale : 5.18 - 26.53

 

ESTRADIOL - 37.00 pg/ml

                   0.14 nmol/l

 Valori normale: - faza foliculara: 21 - 251 pg/ml

                       - faza ovulatorie: 38-  649 pg/ml  

                       - faza luteala: 21 - 312  pg/ml

                       - post menopauza: 10 - 28 pg/ml

TSH - 1.9190 uU/ml

Valori normale: 0.35 - 4.94 uU/ml

Homocisteina - 16.39 umol/l

                           <10 umol/l -ideal

                      10 -12 umol/l - acceptabil pentru subiectii sanatosi

                      >12 - 30 umil/l - hiperhomocisteinemie moderata

                      >30 - 100 umol/l - hiperhomocisteinemie  intermediara

                      >100 umol/l - hiperhomocisteinemie severa

DHEA - 103.0 UG/DL  , valori normale: 148 - 407

              2.78 umol/l , valori normale: 4.02 - 11

Progesteron - 0.10 ng/ml

                         - 0.32 nmol/l

Valori normale: -faza foliculara: ,0.1 - 0.3 ng/ml

                      - faza luteala; 1.2 - 15.9 n/ml

                     - post menopauza: ,0.1 - 0.2 ng/ml

Tin sa mentionez ca in data de 14 februaie 2014 am avut ultima menstruatie sub tratament cu anticonceptionale, dupa care am intrerupt pastilele, deoarece in urma efectuarii unor analize am fost depistata cu un colesterol de 225. Analizele pe care vi le-am prezentat mai sus le-am facut in ziua 12(25 februarie), respectiv progesteronul in ziua 21(6 martie). In momentul in care opresc anticonceptionalele ciclul este foarte neregulat si de cantitate redusa. Va rog sa-mi spuneti daca rezulatatele sunt bune si in caz contrar ce tratament sa folosesc. Mai pot lua anticonceptionale?

Va multumesc!

buna ziua,

as dori sa ma ajutati si pe mine cu o interpretarea unor analize.Am 26 de ani si rezultatele sunt:

estradiol : <25 interval : 40.70 - 220.40

ft4 : 1.10 interval: 0.75 - 1.54

lh - hormon luteinizant : 7.10 interval: 1.70 - 13.30

prolactina : 10.70 , interval : 2.10 -47.60

fsh : hormon de stimulare foliculara 8.00, interval: 4.50 - 11.00

tsh : 2.690, interval : 0.390 - 3.550

mai am o problema ,am picioarele umflate ,imi raman urma degetelor prin apasare uneori, fata dimineata umflata, foarte balonata, iar tensiunea de 15.10.

multumesc

am 49 ani. din iulie 2010 nu mai am ciclu si am rezultatele la analize FSH=148.7 si LH=57.84

nu am nicio problema de sanatate, de ce sunt asa crescute?

Buna.

Am si eu cateva intrebari referitoare la rezultatele pentru testosteron, dhea-so4, fsh, lh, 17-oh progesteron. Am primit rezultatele pentru aceste analize si nu mai am rabdare pana ajung la medic, astfel as dori sa primesc parerea dvs. despre rezultatele primite.

Rezultatele sunt:

- testosteron=0.69

- dhea-so4=1.54

- fhs=4,98

- lh=6.34

- 17-oh progesteron=1.41

Ma puteti ajuta cu o interpretare?

Varsta mea este 26 ani.

Multumesc.

Buna! ma numesc lidinia am probleme cu ciclu menstrual nu merge  deloc am dat analiza la hormoni in rezultat LH este de 5.5  dar FSH este de 13.6  ce fel de tratament trebue sa urmez

Dupa 3 luni fara ciclu mestrual fac analizele  FSH 97.7UI/L     LH 54.1 UI/L   PROLATINA 15.0  ug/L  PROGESTERON 2.2nMoli/L     BETA ESTRADIOL 286.2pmol/L

e o menopausa ireversibila?       am 29 de ani si nu reusesc sa raman insarcinata

va multumesc!

Nu mai am ciclu de 9 luni, am 49 ani Rezultate la analize: FSH 42,7 LH 25 Estradiol 256 progesteron 1,1 Prolactina 530 Sunt la menopauza ? Multumesc

am 43 de ani ,de la 39 de ani nu mai am ciclu , am facut tratament de la endocrinolog  cu cycloproginova, dufaston , ciclul nu mai vine si pace

azi am primit rezultatele analizelor ft4 1.26 ng/dl, tsh 1.083 microUI/ml si tsh 150.00 mUI/ml

ce e de facut? solutii ?

cu deosebita consideretie si respect pentru munca dvs., multumesc anticipat

 

Buna. M-ar interesa daca in situatia in care valoarea FSH este de 12.9 in ziua 3 a ciclului menstrual exista vreo problema sau nu de a amane insarcinata. Ma intereseaza axest aspect in vederea efectuarii unei fertilizari in vitro.Multumesc

Buna ziua.

Va rog sa-mi spuneti cu ce medicamente pot sa scad valoarea FSH (poate sa fie si hemeopate),deoarece impreuna cu medicul ginecolog am observat sa anumite probleme le-am rezolvat cu ajutorul plantelor.

Multumesc.

Pagini