Termen cautat

Lactat dehidrogenaza (LDH)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Lactat dehidrogenaza este o enzima esentiala in producerea energiei de catre organism. LDH poate fi gasita in aproape toate tesuturile corpului, iar nivelul sau creste ca raspuns la unele leziuni de la nivel celular.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea lactat dehidrogenazei se efectueaza pentru:

  • diagnosticarea afectiunilor pulmonare;
  • diagnosticarea limfoamelor;
  • diagnosticarea anemiei;
  • diagnosticarea efectiunilor hepatice.

Testul se mai efectueaza pentru a monitoriza eficienta chimoterapiei in tratamentul impotriva limfoamelor.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea acestui test nu este necesara nici o pregatire speciala din partea pacientului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valoarea normala a LDH se incadreaza intre 100 si 190 U/L (unitati pe litru).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Deoarece valorile de referinta variaza in functie de laborator, este recomandat ca pacientul sa se consulte cu medicul pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Nivelul LDH poate creste si datorita altor afectiuni. De aceea vor trebui efectuate si alte teste pentru confirma un anumit diagnostic.