Termen cautat

Mamografia


DESCRIERE TEST

Mamografia reprezinta o tehnica speciala de investigatie radiologica realizata la nivelul glandei mamare cu ajutorul unor echipamente speciale care pot evidentia tumori de dimensiuni mult prea mici pentru a putea fi depistate prin palpare.

Mamografia reprezinta metoda radiologica cea mai recomandata in ziua de azi pentru diagnosticarea cancerului de san precoce. Examenul mamografic reprezinta metoda recomandata femeilor cu varste mai mari de 40 de ani care manifesta un risc sporit de a dezvolta cancer de san.

DE CE SE FACE TESTUL?

Examenul mamografic se recomanda pentru diagnosticarea oricarei modificari in structura glandei mamare detectabila prin autoexaminare si prin examen clinic. Examenul mamografic necesita mai mult de doua expuneri, fiind folosit ca si screening pentru detectarea afectiunilor neoplasmice incipiente.

PREGATIRE PACIENT

Pentru obtinerea unei mamografii de calitate, medicul specialist recomanda pacientelor ce urmeaza a fi supuse testarii urmatoarele:

  • Sa nu foloseasca deodorante, pudra de talc sau lotiuni aplicate in zona axilei sau la nivelul glandelor mamare in ziua investigarii deoarece acestea pot sa apara ca si puncte de calciu pe mamografie.
  • Sa descrie orice fel de simptom sau de tulburare legata de glandele mamare ale persoanei supuse investigatiei.
  • Sa obtina, daca este posibil, mamografiile anterioare si sa i le prezinte medicului radiolog.

Examen mamografic trebuie programat dupa cel putin o saptamana dupa finalizarea ciclului menstrual si niciodata in timpul menstruatiei pentru ca glandele mamare sunt sensibile in aceasta perioada. Pacientele ce urmeaza sa fie supuse examenului mamografic trebuie sa informeze medicul radiolog in cazul in care sunt insarcinate.

CUM SE FACE TESTUL?

In cursul examenului mamografic, medicul radiolog ii cere pacientei sa indeparteze hainele pana la nivelul taliei si sa se imbrace cu un halat care se deschide in partea din fata. Pacienta se va aseza in picioare in fata unui aparat cu raze X, iar medicul radiolog ii va plasa glanda mamara pe suprafata unei platforme. O alta platforma se aseaza la nivelul partii superioare a glandei mamare, dupa care se va aplica presiune timp de cateva secunde cu scopul aplatizarii glandei mamare in cursul efectuarii mamografiei.

In urma efectuarii examenului mamografic se vor obtine doua imagini, una de la nivelul partii superioare a glandei mamare si alta de la nivelul partii inferioare a glandei mamare. Examinarea se va repeta si pentru cea de-a doua glanda mamare, intreaga procedura avand o durata aproximativa de 15 minute.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Mamografia nu este o investigatie dureroasa. Unele persoane pot resimti o senzatie temporara de disconfort, insa numai pe parcursul presarii glandei mamare de catre aparat, procedura necesara pentru obtinerea unei imagine clare si precise.

RISCURI

Beneficiile screeningului prin intermediul mamografiei depasesc riscurile de orice tip datorate iradierii. Administrarea unei doze reduse de radiatii permite medicului specialist sa repete examenul mamografic o data pe an incepand cu varsta de 40 - 50 de ani. Pentru persoanele de sex feminin care au implant de san exista sanse foarte scazute ca presiunea exercitata in timpul procedurii sa determine producerea unei rupturi. In cazul in care se intampla acest lucru, poate deveni necesara o interventie chirurgicala care are ca si obiectiv indepartarea implantului.

REZULTATE

Rezultatele examenului mamografic sunt interpretate de un medic radiolog experimentat in supravegherea si in interpretarea examenului radiografic. Acesta examineaza imaginile si trimite un raport scris medicului specialist care va discuta rezultatele impreuna cu pacienta.

Exista posibilitatea ca in urma examenului mamografic sa apara si urmatoarele:

  • Rezultate fals - pozitive in conditiile in care examenul mamografic depisteaza anomalii, insa acestea se dovedesc a nu fie de natura maligna. Majoritatea rezultatelor fals pozitive se dovedesc a fi negative pentru patologii maligne. La persoanele de sex feminin de toate varstele, circa 10 % dintre examenele mamografice sunt anormale si sunt urmate de investigatii suplimentare precum aspiratia cu ac fin, ecografia sau biopsia chirurgicala.
  • Rezultate fals - negative sunt obtinute in conditiile in care examenul mamografic pare normal desi patologia maligna exista, astfel de rezultate aparand mai frecvent la femei tinere fata de femei in varsta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

In cazul in care imaginile obtinute in urma efectuarii examenului mamografic nu sunt suficient de concludente acest lucru se poate datora nerespectarii indicatiilor medicale primite de catre pacienta supusa examenului.

ALTE INFORMATII

Pentru femeile care au suferit implanturi de san, capacitatea unui examen mamografic de a detecta anomaliile scade de la o proportie de 92 % la o proportie de 33 % deoarece continutul implantului sub forma de gel sau de lichid poate sa blocheze vederea asemanator tesutului cicatricial care se formeaza in jurul implantului mamar.