Termen cautat

p-H-ul urinar


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul analizeaza nivelul aciditatii urinei.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru a se determina cat de acida sau alcalina este urina pacientului. Urina acida este asociata cu xantina, cistina, acid uric, si cristale oxalat de calciu. Urina alcalina este asociata cu fosfat de calciu, carbonat de calciu si cristale fosfat magenziu. Doctorul poate sa ceara efectuarea unui test pentru PH-ul urinei in urmatoarele situatii:

  • pentru a se determina riscul aparitiei pietrei la rinichi.
  • pentru a se determina ce tratament medicamentos trebuie sa urmeze pacientul. De exemplu in tratarea infectiilor tractului urinar, medicamente precum streptomicina si neomicina sunt mai eficiente cand urina este alcalina.
  • in diagnosticare urmatoarelor conditii medicale: alcaloza, nefrita interstitiala, acidoza tubulara renala, sepsis.

PREGATIRE PACIENT

Primul si cel mai important pas este sa discutati cu doctorul dumneavoastra si sa il informati ce tratament medicamentos urmati (atat medicamentele eliberate fara reteta, cat si cele care au necesitat prescrierea unei retete). Doctorul va dispune incetarea acestor tratamente daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Al doilea pas in pregatirea pentru test se refera la alimentatia dumneavoastra. Anumite alimente precum citricele, legumele, lactatele pot mari nivelul de PH al urinei; o alimentatie bogata in carne in schimb, reduce PH-ul urinei. Este deci important sa aveti o alimentatie echilibrata pe parcursul catorva zile inaintea efectuarii testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de urina. In acest scop trebuie sa urmati pasii descrisi mai jos: Spalati-va zona inghinala bine. Baietii ar trebui sa spele capul penisului, iar fetele sa spele zona dintre labii. Aveti grija sa clatiti foarte bine zona. Incepeti sa urinati. Trebuie sa eliminati putina urina pentru a curata uretra de contaminanti. Colectati aproximativ 50g de urina intr-un recipient steril. Inchideti recipientul cu grija si predati-l asistentei sau doctorului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pH urina nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina in recipiente speciale.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul pH urina.

REZULTATE

Rezultatele normale: pH-ul urinei se incadreaza in intervalul 4.6 - 8.0. Trebuie sa luati in considerare ca valorile considerate normale variaza de la un laborator la altul. Este astfel indicat sa vorbiti cu doctorul dumneavoastra si acesta sa va explice insemnatatea rezultatelor. Rezultate anormale: pH-ul ridicat al urinei se poate datora: insuficienta renala, acidoza tubulara renala, infectii ale tractului urinar, voma. PH-ul scazut al urinei se poate datora: emfizem pulmonar, cetoacidoza, diaree, infometare.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.
  • alimentatia pacientului a fost bogata in mancaruri care au ridicat/scazut nivelul de PH in urina.

ALTE INFORMATII

Mostra de urina trebuie pastrata in conditii optime. Daca este expusa la aer, bacteriile din aer vor incepe procesul de descompunere al ureei, fapt ce mareste nivelul de PH din urina.

Comentarii

De ani de zile nu reusesc sa am o urina fara sa fac infectii repetate. Am facut tratanent in urma analizelor ,a uroculturii si ce antibiotic sa iau in urma antibiogramei. Am luat si 10 zile in general infectie cu coli si tratament mi-a  iesit sensibil la Ciprinol. Dupa ceva timp se repeta. Am inteles c ar fi devina nisipul de la rinichiul sting. Am hidratat cu mult apa ,ceaiuri o alimentatie zic eu dewstul de echilibrata( alimente alcaline,fructe si legume si carne , peste mai putin. Ce sa fac  ce teste as mai putea face,analize sa stiu cum sa previn acesta infecti. Si apa poate fi vinovata si unele mproduse.. Doresc un raspuns pe adresa mea de e-mail. Va multumesc mult. 18-01-2012.

Ce înseamna va rog, urina cu aciditate 6. Este bine ? este normal ?

Va multumesc pentru raspuns si va urez si Dv. multa sanatate.

am ph 8,cu consum de bicarbonat recomandat de doctor,este acida in continuare,si de un an de cind am luat din spital pioceanic nu reusesc sa fac ceva.cu toate ca iau antibiotice grele,am fost internat in spital la inst.MATEI BALS.dar nimic nu merge,in plus am urostoma .VA multumesc pentru intelegere.

Buna ziua- - sunt tare nelamurit - la radiografie renala simpla rinichi mei sa vad curati iar la eco se vad cu calculi bilateral- medicul mi-a recomandat sa-mi administrez in acest sens URALIT din al carui prospect nu reusesc sa deduc care ar fi valoarea normala a ph-ului la care trebuie sa ajung. Eu am un Ph de aprox.6 si am inteles ca este acid -apa pe care o consum de la fantana are un ph mare de 8 aprox.Este ok ph-ul meu sau tre sa il maresc. Urologul  mi-a mai spus  ca s-ar putea ca din cauza urinei sa fac pietre pe baza de urati care nu se vad la radiografie simpla doar la eco sau la urografie sau tomografie.Urina mea este f limpede si galben deschisa la culoare-si consul fara probleme 2,5-3,00l de apa de fantana forata din oras.Consum minim lare o lamaie pe zi si maxim 2 lamai-   Din acest SITE am dedus ca e normal ca urina sa fie acida!?-dar intre ce intervale se considera acida si intre ce intervale alcalina?- Apa pe care o beau ce Ph trebuie sa aibe- si cum sa fie acida sau alcalina?-va multumesc pt timpul acordat si daca puteti sa imi raspundeti!- cu stima COSTIANGEL

Buna ziua,

  Va rog ,daca puteti sa-mi spuneti(sunt putin contrariata) ce inseamna un pH=5(stiu ca este mediu acid)si totusi prezenta cristalelor de fosfat de calciu(foarte frecvente)care indica un pH alcalin.

Am primit azi analiza baiatului(are 18 ani)la urina si sunt extrem de ingrijorata.

Mentionez ca i-a iesit si in sange acid uric cu valoarea 8,60 mg/dl.

Va multumesc din suflet.

Cu stima.

Faptul ca Ph ul urinei este alcalin (7.2-7.7) inseamna ca este ceva in neregula cu rinichiul? Ce afectiuni pot determina aparitia unor asemenea valori ale ph ului?

pH-ul urinar creste (pH alcalin) in cazul dietelor vegetariene, dupa masa (ca raspuns normal la secretia gastrica de acid clorhidric), infectii urinare, consumul unor medicamente, etc. Din pacate nu sunt studii care sa arate efectele suplimentelor nutritive asupra pH-ului urinar. Binenteles ar trebui facute analizele de sange (pH-ul urinei este alcalin si in cazul depletiei de potasiu din organism ). Inainte de a lua un tratament trebuie sa se gaseasca cauza modificarilor urinare. Multa sanatate!

Buna ziua,

Am o intrebare: este posibil ca un consum de multiminerale  (supliment nutritiv natural) in prealabil , ca intretinere si mentinere sa influenteze rezultatele testului de urina (sumar)?in urma efetctuarii testului de urina de catre un prieten i s-a comunicat ca urina este alcalina? ce ar tb sa faca? exista tratament? ar trebui dieta schimbata si intrerupt consumul de multiminerale? mentionez ca i s-a comunicat de catre dr ca are si fierea lenesa. a uitat sa mentioneze dr ca ia acest supliment.

 

multumesc,

Elena

Valori crescute ale pH-ului urinar (urini alcaline) se intalnesc in infectii ale cailor urinare (uretrite, cistite, pielite, pielonefrite), deci este necesar tratamentul infectiei ( pe baza rezultatului uroculturii si antibiogramei). Tratamentul cu bicarbonat nu este util. Multa sanatate!

Valori ale pH-ului >8 (urina alcalina) se intalnesc postprandial, dieta vegetariana, infectii ale cailor urinare, varsaturi abundente, depletie de potasiu.
Valori scazute ale pH-ului < 4,5(urina acida) apar in urmatoarele situatii: mediu cald si uscat, in timpul somnului, dieta bogata in carne si proteine,inanitie, insuficienta renala decompensata cu uremie, infectii urinare produse de Escherichia coli, tuberculoza renala, afectiuni reumatismale cronice.
Valorile normale ale pH-ului urinar pot varia de la un laborator la altul. Multa sanatate!

Pagini