Termen cautat

PLT - Plachete sanguine - TR


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de trombocite din sange. Trombocitele au un rol esential in procesul de coagulare a sangelui si repararea tesuturilor dupa injuria vasculara sau in timpul proceselor inflamatorii. Acestea sunt fragmente citoplasmatice rotund-ovalare, plate, in forma de disc, cu diametrul de 2-4 microni, deci mai mici decat globele albe sau rosii.

DE CE SE FACE TESTUL?

Se recomanda efectuarea testului:

 • in cadrul unui profil de coagulare;

 • pentru determinarea cauzelor unei sangerari neexplicate, ale unei boli hemoragice;

 • monitorizarea bolilor care sunt asociate cu insuficienta medulara;

 • monitorizarea in timpul tratamentelor de iradiere, chimoterapie.

PREGATIRE PACIENT

Rezultatele testului ar putea fi influentate de sexul si varsta pacientului, stare de soc, varsaturi incoercibile, hiperhidratarea sau deshidratarea pacientului. Pacientul trebuie sa evite stresul in timpul recoltarii sangelui.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.
 

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile normale se incadreaza intre: 150,000-400,000 trombocite/microlitru.
Un nivel scazut de trombocite in sange poate fi cauzat de:

 • efectuarea chimoterapiei;

 • anemie hemolitica;

 • leucemie;

 • transfuzie de sange. 

 •  

Un nivel crescut de trombocite in sange poate fi cauzat de:

 • anemie;

 • anumite tipuri de cancer;

 • trombocitoza;

 • indepartarea chirurgicala a splinei.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista mai mule medicamente care pot influenta rezultatele testului, de aceea este recomandat ca pacientul sa se consulte cu medicul pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Nivelul de trombocite creste la altitudine, in timpul iernii si dupa efort fizic intens.

Comentarii

Buna ziua!

As vrea sa stiu cum poate influenta negativ o valoare scazuta a trombocitelor pe termen lung.Mentionez ca am urmat chimioterapie pentru o tumore la san,am facut 20 de radioterapie,iar acum trebuie sa urmez un tratament ormonal cu tomaxifen pentru 5 ani.

Buna,as dori si eu o parere,acum doi ani am facut ceva analize de rutina in care numar plachetelor a fost 100,am mai facut imediat alte analize iar numarul plachetelor au scazut la 90,am doi ani de cand merg la hematolog si nimeni nu imi zice ceva concret cea mai mica valoare am avut-o de 80. Trebuie sa imi fac analize din 3 in 3 luni iar volirile plachetelor nu sunt mai mari de 100 ,acum imi doresc un bebe problema e ca uni medici imi spun ca nu as putea face un copil,iar alti imi zic ca pot sa fac.Ce ma sfatuiti? Va multumesc!

Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la ovar , a fost supusa la 3 operatii si la nenumarate sedinte de citostatice. Pe langa otravirea cu aceste substante, avand scazute hemoglobina, neutrofilul ,etc ,trombocitele scazute cred ca au dus la producerea unui atac cerebral minor probabil si datorita hipertensiunii de care sufera. pe zi ce trece e mai slabita si mai fara de viata. Nu am treaba cu medicii insa cred ca cei care au tratat-o, au fost superficiali si asta ma doare cel mai mult. Cred ca cel mai bine era sa renunte la recomandarile acestora.

Am 31 de ani locuiesc in spania mi am facut analizele in luna octombrie si aveam plachetele 148.In luna februarie am repetat analizele si le aveam 130.M au trimis la un medic de specialitate .Va rog sa mi spuneti daca am motive sa ma ingrijorez si daca trebuie sa tin  regim alimentar.multumesc

Buna! Am trombocitopenie idiopatica si numarul meu de trombocite tot scade valoarea cea mai mica a fost 31.000. Medicul meu hematolog spune ca nu e cazul sa ma ingrijorez decat daca vor scadea sub 20.000 ,si abia atunci am putea face un tratament.As vrea sa stiu ce parere aveti voi .Toate celelalte analize au iesit bine.

Va multumesc !

Buna dimineata,am o mica pb,sunt insatcinata in 21 de saptamani si de 2 luni sa observat la analiza sangelui,scaderea trombocitelor.Cum as putea sa imi cresc nivelul trombocitelor?E cumva o problema grava in situatia data,deoarece imi scad de la luna la luna...Cu multumiri

In martie aveam PLT 121, mi s-a prescris acis folic. In iunie PLT a iesit 134 şi iau în continuare acidul folic plus dexametroza injectabil la 2 săptămâni. Cauza ar putea fi o boala sau este suficient acest tratament pentru a nu mai avea probleme ( oboseala, ameţeli, amorteli mâini şi picioare)?

Ar trebui să mai fac şi alte investigaţii? Mulţumesc!

baietelului meu de 6 luni la analize ia rezultat un nr de 1.251.000 de trombocite medicul mi-a zis ca e posibil sa fie o greseala de laborator analizele le-am facut la o clinica privata din botosani si ma trimis la iasi sa repet analizele 

Pagini