Termen cautat

Plumbul in sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de plumb din sange. Plumbul este un metal toxic care poate afecta creierul si alte parti ale corpului.

O persoana poate fi expusa la plumb:

  • prin consumul de alimente si apa contaminata;
  • prin inhalarea de prafuri sau fum care contine plumb;
  • prin contactul cu pielea.

Plumbul poate crea mari probleme de sanatate la adulti, insa cei mai afectati de intoxicarea cu plumb sunt copii, in special cei sub varsta de 6 ani, deoarece plumbul le afecteaza cresterea si dezvoltarea. O femei insarcinata care este expusa la plumb poate transmite intoxicarea cu plumb fatului ei. Plumbul mai poate fi transmis de mama copilului ei si prin alaptare.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:

  • a diagnostica intoxicarea cu plumb;
  • a monitoriza si evalua tratamentul.

PREGATIRE PACIENT

Recoltarea sangelui nu necesita nici o pregatire speciala, insa pacientul trebuie sa-si informeze medicul daca ia medicamente pe baza de plante.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Cantitatea acceptabila de plumb in organism se situeaza intre 0 si 9 micrograme pe decilitru (mcg/dL) sau mai mici de 0.48 micromoli pe litru (mcmol/L).

Nivelul crescut de plumb in sange este cauzat de intoxicarea cu plumb. Exista 5 niveluri de intoxicare cu plumb. Alaturi de acestea sunt enumerate problemele care ar putea aparea la copii intoxicati cu plumb.

1. 1 - 9 mcg/dL sau mai putin de 0.48 mcmolhGH - posibile dificultati de invatare;
2A. 10 - 14 mcg/dL sau 0.48-0.68 mcmol/L - probleme cu auzul, crestere lenta sau dificultati de invatare;
2B. 15 - 19 mcg/dL sau 0.70-0.96 mcmol/L - probleme cu auzul, crestere lenta sau dificultati de invatare;
3. 20 - 44 mcg/dL sau 0.97-2.1 mcmol/L - scaderi in greutate, afectiuni ale sistemului nervos;
4. 45 - 69 mcg/dL sau 2.17-3.33 mcmol/L - crampe stomacale grave, anemie, spasme;
5. mai mult de 69 mcg/dL sau mai mult de 3.33 mcmol/L - moarte.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele nu sunt concludente daca:

  • intoxicarea cu plub s-a efectuat prin contact cu pielea;
  • pacientul prezinta cantitati mici de fier in sange deoarece duce la cresterea absorbtiei de plumb.

ALTE INFORMATII

Cantitatea de plumb din organism poate fi masurata si prin intermediul unui test de urina, desi cantitatile sunt, in mod normal, foarte mici. Dar in cazul in care pacientul primeste tratament impotriva intoxicarii, testul de urina poate fi folosit pentru a monitoriza cantitatea de plumb eliminata din organism. Testul de urina se efectueaza pe o proba de urina colectata pe parcursul a 24 de ore.