Termen cautat

Porfirine totale (urina)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Porfirinele, compusi care se regasesc in urina, sunt o parte integranta a anumitor proteine din organism. In aceasta categorie se incadreaza hemoglobina (celulele rosii), mioglobina, si alte enzime specifice. Prin analiza unei mostre de urina se determina numarul de porfirine din urina. Acest tip de analiza este utila in diagnosticul porfiriilor (boli metabolice cauzate de un deficit enzimatic in biosinteza hemului) si al unor intoxicatii care altereaza sinteza hemului (porfirinele sunt precursori ai hemului, iar hemul intra in compozitia hemoglobinei eritrocitare).

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicul specialist va dispune efectuarea testului daca pacientul prezinta semne de porfirie sau daca pacientul prezinta semne ale unei conditii care cauzeaza nivele anormale de porfirine in urina.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

Medicamente si alte substante care influenteaza testul porfirine totale urina: acid aminosalicilic, anticonceptionale, barbiturice, cloral hidrat, alcool etilicmorfina, fenozopiridina, procaina, sulfonamida, arbamazepina, acid valproic, diclofenac, fenilbutazona, morfina, novobiocina, sulfonamide, acid aminosalicilic, tolbutamid.

CUM SE FACE TESTUL?

Primul pas va fi initiat de catre doctorul dumneavoastra; acest pas consta in intreruperea oricarui tratament medicamentos care ar putea influenta rezultatele testului. Va trebui sa colectati mostre de urina in felul urmator:

 • In prima zi a testului, cand va treziti dimineta, urinati in mod normal. Tineti minte ora la care ati urinat, deoarece din acest moment incepe colectarea de urina.
 • In urmatoarele 24 de ore, de cate ori veti urina, trebuie sa colectati acea urina in recipientul furnizat de catre medic (de obicei vi se va da un recipient mai mare, de circa 4 litri). Urinati in un recipient curat, si apoi varsati urina in recipientul mare.
 • In ziua a doua a testului, cand va treziti dimineata, urinati in recipient, ca si in ziua precedenta.
 • Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.


In cazul copiilor, trebuie sa urmati pasii descrisi mai jos cand efectuati testul pentru a depista nivelul de porfirine din urina:

 • Spalati si clatiti bine zona inghinala a copilului dumneavoastra.
 • Luati punga colectoare de urina si atasati-o copilului dumneavoastra, conform instructiunilor de folosire.
 • Puneti un scutec deasupra pungii colectoare de urina.
 • Verificati scutecul in mod regulat si schimbati punga colectoare atunci cand copilul a urinat.
 • Scurgeti continutul pungii in recipientul furnizat de catre medicul dumneavoastra.
 • Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul porfirinelor totale in urina nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina in recipiente speciale.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul porfirine totale urina.

REZULTATE

Rezultate normale: nivelul de porfirine totale in urina se incadreaza in intervalul 50 - 300 mg (miligrame).

Rezultate anormale: nivelul de porfirine totale in urina depaseste intervalul 50 - 300 mg in mostra de urina colectata pe parcursul a 24 de ore. Aceste rezultate se pot datora urmatoarelor conditii medicale:

 • cancer de ficat;
 • hepatita;
 • intoxicatie cu metale grele (plumb), tetraclorura de carbon, benzen.
 • porfirie congenitala sau dobandita.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • prelevarea necorespunzatoare a probei;
 • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Pacientii care au consumat alcool vor prezenta un nivel ridicat de porfirine in urina.