Termen cautat

Potasiul seric


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de potasiu din sange. Potasiul este un mineral si un electrolit care ajuta la mentinerea echilibrului de apa (cantitatea de lichid inanuntrul si din afara celulelor organismului). Postasiul este foarte important pentru functionarea optima a nervilor si muschilor.

Nivelul de potasiu din organism este strans legat de nivelul de sodiu dar si de un hormon numit aldosteron (secretat de glandele suprarenale). Cand nivelul de sodiu creste, nivelul de potasiu scade, iar cand nivelul de sodiu scade, cel de potasiu creste.

Nivelul de potasiu mai poate fi influentat si de starea de functionare a rinichilor, de cantitatea de potasiu obtinuta prin alimentatie, nivelurile hormonilor din organism, administrarea unor anumite medicamente, incluzand suplimente alimentare.

Multe alimente sunt foarte bogate in potasiu cum ar fi cartofii, somochinele, bananele, sucul de prune, sucul de portocale. O dieta echilibrata ofera organismului cantitatea necesara de potasiu pentru a functiona normal.

Nivelurile anormale de potasiu din organism (mai mari sau mai mici decat normal) pot cauza simptome ca: stari de greata, crampe musculare, diaree, urinare frecventa, deshidratare, iritabilitate, paralizie, aritmie cardiaca.

Odata cu verificarea nivelului de potasiu din sange se efectueaza si teste pentru a masura cantitatea de calciu, sodiu, clor, magneziu si fosfati.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea cantitatii de potasiu din sange se efectueaza pentru:

 • verificarea cantitatii de potasiu din organismul pactientilor carora li se adiministreaza diuretice sau care fac dializa;
 • evaluarea si monitorizarea tratamentului;
 • a verifica nivelul de potasiu la pacientii care au hipertensiune pentru a elimina orice problema cu rinichii sau glandele suprarenale;
 • a verifica efectele supranutritiei asupra nivelului de potasiu din organism;
 • a verifica daca anumite tratamente impotriva cancerului cauzeaza distrugerea a prea multe celule fapt ce poate creste nivelul de potasiu.

PREGATIRE PACIENT

Recoltarea de sange pentru efectuarea acestui test nu necesita o pregatire speciala.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valori normale:

 • adulti: 3.5-5.0 miliechivalenti la litru sau 3.5-5.0 milimoli la litru
 • copii: 3.4-4.7 mEq/L sau 3.4-4.7 mmol/L
 • nou nascuti: 3.9-5.9 mEq/L sau 3.9-5.9 mmol/L

Nivelul crescut de potasiu poate fi cauzat de:

 • afectiuni renale ceea ce impiedica rinichii sa elimine potasiu in mod eficient;
 • afectiuni care se manifesta prin mutarea potasiului din celule in sange (infarct, arsuri grave);
 • administrarea in exces de suplimente alimentare bogate in potasiu;
 • o aciditate ridicata a sangelui.

Nivelul scazut de potasiu poate fi cauzat de:

 • nivelul crescut de aldosteron produs de glandele suprarenale;
 • alte afectiuni care pot duce la scaderea nivelului de potasiu din organism: fibroza chistica, alcoolismul, arsuri grave, diaree, deshidratare, afectiuni renale cum ar fi sindromul Bartter;
 • diureticelor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:

 • antibiotice care contin potasiu, medicamente antiinflamatorii, heparina, glucoza, corticosteorizi, diuretice, medicamente impotriva hipertensiunii cardiace;
 • folosirea in exces a laxativelor.

ALTE INFORMATII

Un nivel scazut de potasiu in sange este mai des intalnit decat un nivel crescut. Daca nivelul de potasiu din sange este foarte scazut, se poate efectua si un test de urina pentru a a verifica nivelul de potasiu eliberat de rinichi.