Termen cautat

Potasiul in urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de potasiu eliberata in urina. Potasiul este un mineral si un electrolit care ajuta la mentinerea echilibrului de apa (cantitatea de lichid inanuntrul si din afara celulelor organismului). Potasiul este foarte important pentru functionarea optima a nervilor si muschilor.

Nivelul de potasiu din organism este strans legat de nivelul de sodiu dar si de un hormon numit aldosteron (secretat de glandele suprarenale). Cand nivelul de sodiu creste, nivelul de potasiu scade, iar cand nivelul de sodiu scade, cel de potasiu creste.

Nivelul de potasiu mai poate fi influentat si de starea de functionare a rinichilor, de cantitatea de potasiu obtinuta prin alimentatie, nivelurile hormonilor din organism, administrarea unor anumite medicamente, incluzand suplimente alimentare.

Multe alimente sunt foarte bogate in potasiu cum ar fi cartofii, somochinele, bananele, sucul de prune, sucul de portocale. O dieta echilibrata ofera organismului cantitatea necesara de potasiu pentru a functiona normal.

Nivelurile anormale de potasiu din organism (mai mari sau mai mici decat normal) pot cauza simptome ca: stari de greata, crampe musculare, diaree, urinare frecventa, deshidratare, iritabilitate, paralizie, aritmie cardiaca.

Odata cu verificarea nivelului de potasiu din sange se efectueaza si teste pentru a masura cantitatea de calciu, sodiu, clor, magneziu, si fosfati.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea cantitatii de potasiu in urina se efectueaza pentru:

 • verificarea cantitatii de potasiu in organismul pactientilor carora li se adiministreaza diuretice sau care fac dializa;
 • evaluarea si monitorizarea tratamentului;
 • a verifica nivelul de potasiu la pacientii care au hipertensiune pentru a elimina orice problema cu rinichii sau glandele suprarenale;
 • a verifica efectele supranutritiei asupra nivelului de potasiu din organism;
 • a verifica daca anumite tratamente impotriva cancerului cauzeaza distrugerea a prea multe celule fapt ce poate creste nivelul de potasiu.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire pentru colectarea probei de urina.

CUM SE FACE TESTUL?

Colectarea primei urine

Aceasta metoda de colectare a urinei previne contaminarea in orice fel a probei. Inainte de a incepe acest proces, pacientul trebuie sa se spele foarte bine pe maini.
Este foarte important ca, in procesul de colectare, recipientul unic sa nu fie atins deloc de catre pacient. De asmenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale, sau alte materii.
Dupa curatarea atenta a organelor genitale pentru a evita contaminarea probei de urina, incepeti sa urinati. Dupa ce urina a curs timp de cateva secunde, plasati recipientul sub jetul de urina si colectati urina inainte de incetarea urinarii.

Colectarea urinei pe parcursul a 24 de ore

Testul pentru masurarea calciului in urina se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Pentru a colecta urina, trebuie sa incepeti colectarea primei urine din acea zi. Cand va urinati in prima zi, trebuie sa va goliti complet vezica dar nu colectati aceasta urina. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare.
In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Nu se creeaza nici un disconfort in colectarea unei probe de urina.

RISCURI

Colectarea unei probe de urina nu prezinta nici un risc pentru pacient.

REZULTATE

Valorile normale:

Adulti: 25-123 mEq/L sau 25-123 mmol/L
Copii: 17-57 mEq/L sau 17-57 mmol/L

Nivelul crescut de potasiu poate fi cauzat de:

 • afectiuni renale ceea ce impiedica rinichii sa elimine potasiu in mod eficient;
 • afectiuni care se manifesta prin mutarea potasiului din celule in sange (infarct, arsuri grave);
 • administrarea in exces de suplimente alimentare bogate in potasiu;
 • o aciditate ridicata a sangelui.

Nivelul scazut de potasiu poate fi cauzat de:

 • nivelul crescut de aldosteron produs de glandele suprarenale;
 • alte afectiuni care pot duce la scaderea nivelului de potasiu din organism: fibroza chistica, alcoolismul, arsuri grave, diaree, deshidratare, afectiuni renale cum ar fi sindromul Bartter;
 • diureticelor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:

 • antibiotice care contin potasiu, medicamente antiinflamatorii, heparina, glucoza, corticosteorizi, diuretice, medicamente impotriva hipertensiunii cardiace;
 • folosirea in exces a laxativelor.

ALTE INFORMATII

Nivelul de potasiu din organism poate fi masurat si pe o proba de sange.