Termen cautat

Proteina C plasmatica


Autor: george

DESCRIERE TEST

Prin prelevarea unei mostre de sange se analizeaza cantitatea de proteina C plasmatica, proteina care are in organism rolul de a preveni formarea cheagurilor de sange. La pacientii care prezinta o carenta a proteinei C plasmatice, precum si o carenta a proteinei S plasmatice, se poate constata aparitia unor cheaguri de sange (de obicei in vene, nu in artere).

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicul specialist poate solicita efectuarea acestui test in urmatoarele situatii:

 • pacientul prezinta un cheag de sange.
 • carenta de proteina C plasmatica a fost depistata in cadrul familiei pacientului.
 • pentru a se determina cauza intreruprilor repetate de sarcina.

PREGATIRE PACIENT

Primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test este discutia cu doctorul dumneavoastra. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. In categoria tratamente medicamentoase intra atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si cele care nu necesita prescrierea unei retete. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de proteina C necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Valori normale: inhibitie de 60% pana la 150%.
Daca rezultatele testului releva prezenta unor valori ce nu se incadreaza in intervalul considerat normal, cauza acestor rezultate anormale poate fi explicata prin:

 • carenta de proteina C plasmatica este ereditara;
 • carenta de proteina C plasmatica a fost dobandita, ea insoteste alte conditii medicale ce afecteaza pacientul, precum: afectiuni ale ficatului, coagularea intravasculara diseminata (CID), uz cronic de antibiotice, chimioterapie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • prelevarea necorespunzatoare a mostrei de sange (mostra a fost compromisa);
 • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele, precum warfarina (anticoagulant), sau a facut abuz cronic de antibiotice.
 • pacientul sufera de: afectiuni ale ficatului, coagularea intravasculara diseminata (CID).

ALTE INFORMATII

Daca in familia dumneavoastra un membru al acesteia prezinta carenta de proteina C plasmatica, sunt sanse ca aceasta afectiune sa fie prezenta si la dumneavoastra deoarece carenta de proteina C plasmatica este o conditie medicala ereditara.
Este indicat sa se efectueze si un test al proteinei S plasmatice, deoarece aceasta proteina are un rol similar in prevenirea formarii cheagurilor de sange cu al proteinei C plasmatice.