Termen cautat

Proteina C reactiva (PCR)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea de proteina C reactiva din sange. Proteina C reactiva masoara nivelurile generale ale imflamatiei in organism.
Nivelul ridicat de PCR este cauzat de infectii sau boli cronice, insa acest test nu poate localiza inflamatia si nici nu ofera indicii asupra ce anume a cauzat-o.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:

  • depistarea unei infectii in urma interventiei chirurgicale;
  • identificarea si monitorizarea infectiilor si bolilor care cauzeaza inflamatii, cum ar fi: limfom, boli ale sistemului imunitar, artrita reumatoida, inflamarea si sangerarea intestinelor, osteomielita.
  • monitorizarea eficientei tratamentului pentru cancer sau o infectie.

PREGATIRE PACIENT

Recoltarea de sange pentru efectuarea acestui test nu necesita o pregatire speciala.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valoarea normala: 0-1.0 mg/dL.

Orice afectiune care rezulta dintr-o inflamatie poate duce la cresterea nivelului de PCR.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care un pacient nu este un candidat bun pentru test includ:

  • depunerea de efort fizic cu putin timp inainte de efectuarea testului;
  • medicamente ca anticonceptionale, aspirina, corticosteroizi, medicamente noninflamatorii;
  • sarcina;
  • obezitatea.

ALTE INFORMATII

Daca un pacient prezinta o cantitate mare de PCR in sange inainte de a fi supus unei interventii chirurgicale, acesta risca sa dezvolte ulterior o infectie.

Comentarii

Rezultatul PCR al tatalui meu,cantitativ,este de 46,7.are un VSH de 40 si un FIBRINOGEN de 442.Mentionez ca are tensiunea crescuta cu afectiuni cardiace.Ce inseamna aceste valori?Va multumesc anticipat.

Buna ziua,am facut analize si Proteina C reativa a esit 0,44 ,ce trebuie sa fac,multumesc

An urma cu 7 saptamani an suferit o operatie de perineu cu amputare de col uterin. De la branula am facut o tromboflebita la mana dreapta. Medicul mi-a recomandat o serie de analize. Rezultatele analizelor sunt: INR 2.35 ; CRP<6 PROTEINA S 28,60. Ma ajuta cineva cu aceste rezultate? Stiu ca nu sunt an limite normale ,dar ce anseamna asta?Multumesc.

Nivelul de Proteina S plasmatica este sub limita considerata normala. Scaderea proteinei S plasmatice se poate intalni in cazul utilizarii de anticoagulante (probabil ati primit astfel de medicamente ca tratament). PCR este peste limita considerata normala. Cresterea PCR se poate intalni ca raspuns la inflamatie.
La persoanele care nu sunt in tratament cu anticoagulante, valorile INR sunt aproximativ 1. Cu cat este mai mare valoarea INR coagularea se realizeaza mai greu. La persoanele care sunt in tratament cu anticoagulante, valorile uzuale ale INR sunt intre 2 si 4. Multa sanatate!