Termen cautat

Proteina S plasmatica


Autor: george

DESCRIERE TEST

Prin prelevarea unei mostre de sange se analizeaza cantitatea de proteina S plasmatica, proteina care are in organism rolul de a preveni formarea cheagurilor de sange. La pacientii care prezinta o carenta a proteinei S plasmatice, precum si o carenta a proteinei C plasmatice, se poate constata aparitia unor cheaguri de sange (de obicei in vene, nu in artere).

DE CE SE FACE TESTUL?

Daca sarcina a fost intrerupta in mod repetat inainte de termen, doctorul specialist poate solicita efectuarea unui test al proteinei S plasmatice.
Testul mai este solicitat si atunci cand pacientul prezinta un cheag de sange.

PREGATIRE PACIENT

Nu trebuie sa urmati pasi premergatori speciali in pregatirea pentru acest test. Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de proteina S necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unui hematom.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Valori normale: inhibitie de 60% pana la 150%.
Daca rezultatele testului releva prezenta unor valori ce nu se incadreaza in intervalul considerat normal, cauza acestor rezultate anormale poate fi explicata prin:

 • carenta de proteina S plasmatica este ereditara;
 • carenta de proteina S plasmatica a fost dobandita, ea insoteste alte conditii medicale ce afecteaza pacientul, precum: coagularea intravasculara diseminata (CID), HIV (virusul imunodeficientei umane), embolism pulmonar (cheag de sange la nivelul plaminolor), sarcina.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • prelevarea necorespunzatoare a mostrei de sange (mostra a fost compromisa);
 • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele, precum warfarina (anticoagulant).
 • pacientul sufera de: HIV, coagulare intravasculara diseminata (CID), embolism pulmonar (cheag de sange la nivelul plaminolor).,
 • pacienta este insarcinata.

ALTE INFORMATII

Medicamentele cu efect anticoagulant de exemplu duc la reducerea cantitatii de proteina C si proteina S in sange.

Este indicat sa se efectueze si un test al proteinei C plasmatice, deoarece aceasta proteina are un rol similar in prevenirea formarii cheagurilor de sange cu al proteinei S plasmatice.

Comentarii

In urma analizelor de sange mi-a iesit proteina S 33.98 fata de valoarea minima normala de 54..Restul de analize sunt in parametri normali..Sunt insarcinata in 9 saptamani, va rog sa mi spuneti dc sunt probleme. Cu stima, Alina

Sarcina se pot asocia de asemenea cu o reducere a activitatii proteinei S, deci nu cred ca are importanta ( depinde si de restul analizelor). Multa sanatate!