Testul pentru proteine totale se efectueaza pentru a masura cantitatea totala de proteine din sange. De asemenea, cu ajutorul acestui test, se mai masoara si cantitatile a doua grupe majore de proteine din sange: albumina si globulina.
Albumina este secretata de ficat, iar rolul sau este acela de a impiedica sangele sa se scurga din vasele de sange. Albumina ajuta si la transportul medicamentelor sau a altor substante in sange si mai este importanta pentru dezvoltarea tesuturilor si procesul de vindecare.
Globulina este alcatuita din 3 proteine diferite numite alfa, beta si gama. Anumite globuline sunt produse de ficat iar altele de sistemul imunitar. Unele dintre ele formeaza legaturi cu hemoglobina iar altele transporta metale (cum ar fi fierul) in sange si lupta impotriva infectiilor.
Acest test arata separat valorile pentru proteine totale, albumina si globulina.
Testul pentru masurarea albuminei se efectueaza pentru:
Testul pentru masurarea globulinei se efectueaza pentru:
Recoltarea de sange pentru efectuarea acestui test nu necesita o pregatire speciala.
Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.
Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oamnei care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.
Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.
Valorile normale
Proteine totale: 5.5-9.0 g/dL
Albumina: 3.5-5.5 g/dL
Globulina: 2.0-3.5 g/dL
Nivelul ridicat de albumina din sange poate fi cauzat de deshidratare.
Nivelul ridicat de globulina din sange poate fi cauzat de:
Nivelul scazut de albumina din sange poate fi cauzat de:
Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:
Spre deosebire de carbohidrati si grasimi, proteinele nu sunt depozitate in organism. Ele sunt mereu metabolizate si transformate in aminoacizi care sunt folositi la formarea de noi proteine, hormoni, enzime si alti compusi necesari organismului.