Termen cautat

Punctia lombara


Autor: george

DESCRIERE TEST

Punctia lombara este o procedura medicala efectuata prin introducerea unui ac special in zona inferioara a coloanei vertebrale (zona inferioara). De cele mai multe ori aceasta procedura medicala este intrebuintata pentru evacuarea lichidului cefalorahidian acumulat in aceasta zona sau dimpotriva pentru prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian. De asemenea punctia lombara este utilizata pentru a putea injecta un anumit medicament sau chiar a unei substante de contrast.

DE CE SE FACE TESTUL?

Punctia lombara se efectueaza pentru diagnosticarea unei boli si mai exact pentru a obtine o proba de lichid cefalorahidian pentru examinare. Bolile care pot fi diagnosticate cu ajutorul punctiei lombare includ: sangerare in jurul creierului, presiune intracraniana cauzata de hidrocefalie, inflamarea creierului, coloanei vertrebrale, tesuturilor (encefalita, meningita), tumori. In unele cazuri, punctia lombara poate fi folosita pentru a diagnostica boli ale sistemului imunitar, precum scleroza multipla.
Punctia lombara se mai poate efectua si pentru tratarea anumitor boli, ca o metoda de administrare a antibioticelor, medicamentelor impotriva cancerului sau anestezice. Procedura se foloseste si pentru reducerea presiunii exercitate de lichidul cefalorahidian prin extragerea acestuia la pacientii care sufera de boli precum hipertensiune intracraniana benigna si hidrocefalie congenitala.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea punctiei lombare.

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul trebuie sa se asigure ca pacientul nu sufera de hipertensiune intracraniana si ca acesta este pregatit fizic sa suporte o punctie lombara. Daca nu exista contraindicatii, punctia lombara nu prezinta pericol pentru pacient.
Inainte de efectuarea procedurii propriu-zise, pacientului i se face o anestezie locala. Lichidul se preleveaza prin introducerea unui ac in zona dorsala prin intermediul caruia se extrage o cantitate mica de lichid cefalorahidian. Pentru a evita aparitia durerilor de cap inerente acestei interventii, pacientul va trebui sa ramana intins timp de 3 ore dupa interventie.

CUM SE SIMTE TESTUL?

De obicei, punctia lombara nu este o procedura dureroasa. Aceasta se efectueaza sub anestezie in cadrul unei spitalizari pentru o afectiune degenerativa a sistemului nervos central (scleroza multipla) sau suspicionarii unui sindrom meningean.

RISCURI

Cand se extrage lichidul cefalorahidian, riscurile includ: migrene, infectii, sangerari. In afara de durerile de cap severe, celelate complicatii sunt foarte rare.

REZULTATE

Valorile normale in urma examinarii lichidului cefalorahidian:

  • Proteine (15-45 mg/dl)
  • Glucoza (50-75 mg/dl)
  • Numarul de celule (0-5 celule mononucleare)
  • Presiune initiala (70-180 mm).

Aceste date se pot modifica odata cu producerea unui traumatism sau boli a creierului sau a coloanei vertebrale. Proba de lichid cefalorahidian mai este supusa unui test prin internediul caruia se poate diagnostica o infectie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Pentru a interpreta corect rezultatele, pacientul trebuie sa apeleze la medicul specialist.

ALTE INFORMATII

Avantajele efectuarii unei punctii lombare depind de situatie. In general, aceasta procedura poate oferi informatii care pot face diferenta intre viata si moarte pentru pacient.

Comentarii

Buna ziua,

 

Mama mea a fost muscata de capusa. Are varsta de 53 de ani. Si-a facut analize, a urmat un tratament cu antibiotice o luna de zile iar la repetarea analizelor a iesit Western Blot IgG Borellia si Western Blot IgM Borellia POZITIV. I s-a recomandat o internare si punctie lombara. Puteti sa imi spuneti va rog daca este necesara in acest caz si cat de riscant este?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Sotul meu este internat la Clinica de neurologie din Cluj pentru efectuarea unei punctii lombare, fiind suspect de scleroza multipla. In urma cu ceva timp medicul nu a reusit sa efectueze interventia deoarece vertebrele sunt sudate. Acum se va interveni de catre medicul neurochirurg. Va rog sa-mi spuneti in ce consta aceasta procedura. Va multumesc frumos. 

Buna ziua!

Va scriu deoarece azi l-am internat pe prietenul meu in spital, l-am dus de dimineata la urgente deoarece nu se putea tine pe picioare si nu putea urina. Acolo i s-a facut un rmn si o punctie lombara. Dupa rezultate mi s-a spus doar ca are numar de proteine mare, si ca nu stiu sigur ce are. puteti sa ma lamuriti dumneavoastra daca se poate.ce inseamna sa aibe numarul de proteine mare? v-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati da un raspuns. va multumesc

Va multumesc pentru raspuns!

O zi excelenta in continuare, va urez.

Anamaria C.

 

Buna ziua,

Va scriu in urma unei operatii de chist coloidal de ventricul III, dar mai ales pentru ca in urma unor punctii efectuate de catre echipa medicala (o hidrocefalie, care nu permitea operatiei sa se inchida), am ramas cu o serie de dureri lombare pe care nu stiu sa le gestionez. Am incercat geluri antiinflamatoare (Diclac) fara un real rezultat. Ce altceva as mai putea face? Sunt cateva pozitii efectiv dureroase, in care nu pot sta.

Va multumesc!

Anamaria

Buna ziua domnule doctor!Va rscriu din Italia,nu am putut fi alaturi de mama mea(a fost internata in spital,pentru ca avea dureri mari in spate),deci nu am putut intreba medicul de ce i-a facut puncti si nu un RMN.Eu tot ce am citit pe internet recomanda RMN.Ea avea dureri mari in zona lombara,a facut tratament cu antiinflamatoare,durerea nu a trecut,insa nu i-au amortit niciodata miinile sau picioarele.Va rog respectuos sa imi raspundeti daca se poate!Va multumesc!

Si eu am facut punctie lombara , si rmn , la Bagdasar. Din nefericiere am plecat cu altceva de acolo, nu stiu exact ce anume dar stiu ca mi s-a spus la alt spital din Bucuresti k mi-a fost extrasa prea multa maduva. Ca are un numar mare de proteine , nu e ceva chiar asa de grav...s-ar putea sa nu lucreze cum trebuie ficatul. Eu sper ca prietenul tau sa se faca bine si sa iasa bine din toate. Insanatosire grabnica! Si mult succes in continuare.

Va recomand sa va adresati medicului neurolog pentru prescrierea tratamentului corespunzator ( analgezic). Multa sanatate!

Nu stiu pacienta deci nu va pot da un raspuns. Punctia lombara se efectueaza pentru diagnosticarea unei boli si mai exact pentru a obtine o proba de lichid cefalorahidian pentru examinare.  Bolile care pot fi diagnosticate cu ajutorul punctiei lombare includ: sangerare in jurul creierului, presiune intracraniana cauzata de hidrocefalie, inflamarea creierului, coloanei vertrebrale, tesuturilor (encefalita, meningita), tumori. In unele cazuri, punctia lombara poate fi folosita pentru a diagnostica boli ale sistemului imunitar, precum scleroza multipla. Multa sanatate!