Termen cautat

Punctia maduvei osoase ( punctia medulara )


DESCRIERE TEST

Biopsia sau punctia maduvei osoase se realizeaza prin indepartarea unei portiuni medulare centrale cilindrice in care este conservata structura medulara, raporturile intercelulare si celularitatea globala sau cantitatea relativa de celule medulare raportata la cantitatea de celule grase. Prin aspirarea maduvei osoase se poate indeparta doar maduva osoasa. Cele doua testari sunt efectuate cu scopul identificarii cauzelor unor boli sanguine si se folosec cu scopul verificarii raspandirii infectiilor sau afectiunilor neoplazice la nivelul madvei osoase.

Aspirarea maduvei permite colectarea unor esantioane lichide celulare de la nivelul maduvei osoase prin intermediul unui ac. Esantioanele sunt studiate ulterior prin intermediul examenului microscopic cu scopul detectarii problemelor celulare sanguine de la nivelul maduvei osoase. Esantioanele pot fi studiate cu scopul identificarii problemelor cromozomiale, insa si a eventualelor infectii.

Biopsia consta in indepartarea unei portiuni osoase care contine maduva osoasa, cu scopul studierii sale cu ajutorul microscopului. Initial se realizeaza biopsia si ulterior aspirarea maduvei osoase.

Aspirarea maduvei osoase se poate realiza si cu scopul colectarii maduvei osoase pentru efectuarea unor interventii medical - chirurgicale precum transplantul de celule stem sau analizele cromozomiale.

DE CE SE FACE TESTUL?

Biopsia, aspirarea maduvei osoase sau ambele investigatii sunt realizate in urmatoarele scopuri:

  • Identificarea eventualelor tulburari eritrocitare, tulburarilor celulelor albe in cazul pacientilor afectati de anemie, care prezinta un numar inferior sau superior de celule fata de limita considerata normala.
  • Stabilirea diagnosticului unor afectiuni hematologice precum leucemia, unele tipuri de anemii sau unele afectiuni ale maduvei osoase precum mielomul multiplu sau policitemia.
  • Verificarea raspandirii unor tipuri de cancer la nivelul maduvei osoase.
  • Depistarea afectiunilor neoplazice care se dezvolta sau se raspandesc la nivelul maduvei osoase.
  • Identificarea tratamentului optim pentru afectiunile maduvei osoase si evaluarea eficacitatii tratamentului leucemiei.
  • Recoltarea esantioanelor pentru interventii medicale precum transplantul de celule stem.

PREGATIRE PACIENT

Pacientii care urmeaza sa fie supusi unei astfel de proceduri trebuie sa semneze o declaratie de consimtamant. De asemenea, medicul care efectueaza procedura trebuie sa fie informat cu privire la eventualele tratamente medicamentoase administrate pacientului, eventualele alergii la unele medicamente, in special anestezice, daca pacientii prezinta tulburari de coagulare sanguine sau daca pacientele sunt insarcinate. 

 

CUM SE FACE TESTUL?

Primul pas este reprezentat de efectuarea testelor de coagulare. In cazul in care pacientul este enxios, acestuia i se pot administra medicamente sedative.

Aspirarea maduvei osoase

Aspirarea maduvei osoase se realizeaza in general la pacientii aflati in anestezie locala si asezati in decubit. Pentru reusita abordarii spinei iliace posterioare, pacientul trebuie sa se aseze in decubit lateral sau ventral. Tegumentul supradiacent osului ce trebuie punctionat este acoperit cu un material textil, este dezinfectat si inflitrat cu lidocaina. In acelasi timp se realizeaza si infiltrarea periostului cu lidocaina. Astfel, se introduce lent prin tesutul moale si placa osoasa un ac sfredelitor de mare calibru prevazut cu un stilet. Odata ce a patruns in maduva osoasa, stiletul se indeparteaza si se ataseaza o seringa cu care se aspira 2 - 5 mililitri si se biopsiaza cal putin un centimetru din maduva osoasa cu care se vor efectua frotiuri. Lamele sunt uscate si sprayate cu fixativ. Frotiurile care urmeaza sa fie examinate histo - enzimatic sunt fixate imediat intr-o solutie de formol 10 %, vapori de formol 40 % sau alcool metilic absolut si se transporta imediat la laborator.

Biopsia maduvei osoase

Se procedeaza la incizarea tesuturilor moi si a tegumentului supradiacent osului de examinat. Ulterior, se insurubeaza in interiorul osului instrumentul cu care se efecueaza biopsia si se obtine o proba care va fi trimisa la laborator. Ulterior se preseaza locul de electie al punctiei cu scopul asigurarii unei sangerari minime. Se aplica un bandaj la nivelul locului punctiei si se recomanda pacientului sa respecte repausul la pat pentru o perioada de cel putin 30 - 60 de minute. Locul in care a fost efectuata punctia se monitorizeaza si se aplica gheata in conditiile in care se exprima sangerari. Semnele vitale ale pacientului sunt monitorizate.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientii supusi procedurilor pot resimti o senzatie de intepatura si de arsura in momentul amortirii pielii de catre solutie anestezica la nivelul la care se stabileste punctul de aspiratie sau de efectuare a biopsiei. In momentul in care acul patrunde in interiorul osului, pacientii pot resimti o senzatie dureroasa sau de presiuni la acel nivel. Senzatia dureroasa poate dura timp de cateva secunde. In cursul aspiratiei, pacientii pot resimti o senzatie dureroasa ascutira de-a lungul membrului inferior in timpul recoltarii probei. Senzatia dureroasa se remite in momentul finalizarii recoltarii probei. Zona in care s-a efectuat biopsia poate ramane sensibila sau dura o scurta perioada de timp, existand si posibilitatea formarii unui hematom.

RISCURI

Realizarea testelor nu implica riscuri majore pentru pacienti, insa pot interveni unele probleme precum sangerari la locul efectuarii biopsiei, infectarea pielii sau osului la nivelul biopsiei, ranirea cordului, pulmonului sau a unei artere in cazul in care esantioanele se preleveaza de la nivelul sternului, insa acest lucru sa intampla foarte rar.

REZULTATE

Rezultatele normale releva faptul ca maduva osoasa contine cantitati normale de celule grase, fier si tesut conjunctiv, nu sunt prezente semnele unei infectii, nu se depisteaza prezenta unor celule canceroase precum leucemia sau limfomul sau faptul ca celulele canceroase nu sunt raspandite la nivelul organismului.

Rezultatele anormale releva faptul ca celulele maduvei osoase sunt anormale, sunt prea putine sau prea multe, insa tesutul medular nu are aspect normal, maduva osoasa contine prea putin sau prea mult fier, nu sunt depistate semne de infectie, nu sunt depistate celule canceroase sau maduva osoasa a fost inlocuita de tesut cicatricial.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Conditiile in care nu este recomandata efectuarea de teste sau de situatii in care rezultatele devin neconcludente cuprind efectuarea unei transfuzii sanguine sau administrarea medicamentelor cu un continut bogat in fier, tratamentul cu radiatii asupra zonei unde este efectuata biopsia sau starea de obezitate.

ALTE INFORMATII

In cazul in care in locul efectuarii aspiratiei sau a biopsiei maduvei osoase, structura sa este normala, acest lucru nu certifica faptul ca maduva osoasa este sanatoasa in toate regiunile corporale.