Termen cautat

Radiografia baritata


Autor: george

DESCRIERE TEST

Examinarea tractului gastrointestinal superior se efectueaza pentru analiza sectiunilor superioare si mediene ale tractului gastrointestinal. Testul poate fi efectuat prin folosirea bariului ca substanta de constrast, fluorocopiei sau unei radiografii.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test se efectueaza pentru:

  • identificarea cauzelor simptomelor gastrointestinale precum: dificultate de a inghiti, voma recurenta, dureri abdominale in special in centrul stomacului, sau indigestie;
  • identificarea unor stricturi in tractul intestinal superior, ulcerelor, tumorilor, polipilor;
  • identificarea zonelor imflamate ale intestinului si boli ale motilitatii intestinale;
  • detectarea obiectelor ingerate.

PREGATIRE PACIENT

Pacientul trebuie sa-si informeze medicul daca:

  • este alergic la anumite medicamente;
  • daca este alergic la bariu sau alte substante de contrast;
  • daca este insarcinata.

Pacientul va fi rugat sa urmeze o dieta saraca in fibre cu 3 zile inainte de test dar sa nu consume alimente cu 12 ore inainte de efectuarea testului. Medicul ii va spune pacientului daca trebuie sa nu ia anumite medicamente. In seara dinaintea efectuarii testului, pacientul poate fi rugat sa ia un laxativ pentru curatarea intestinelor. Daca stomacul nu se goleste singur, pacientul va fi supus unei proceduri pentru extragerea continutului stomacal.

CUM SE FACE TESTUL?

Inainte de efectuarea radiografiei, pacientii sunt rugati sa-si dea jos hainele si bijuteriile. Pacientul va fi pozitionat apoi in spatele unui aparat de radiografii numit fluoroscop. Pacientul trebuie sa inghita un lichid numit bariu. Bariul umple tractul intestinal oferind o vizibiliatate crescuta a esofagului, stomacului si duodenului.
Se obtin imagini din diferite unghiuri prin piept si abdomen. Fluoroscopul produce aceste imagini imprimandu-le cu ajutorul radiatiilor care patrund prin tesutul corpului pe un film. Radiatiile care penetreaza corpul sunt absorbite in cantitati variabile de testuri. Dupa developarea filmului, radiologul studiaza imaginile si poate astfel sa oberve structurile normale sau anormale ale sistemului gastrointestinal.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Lichidul baritat este gros si are gust de creta, ceea ce il face dificil de inghitit pentru anumiti oameni. Pentru a-l face mai apetisant, se folosesc indulcitori cu gust de ciocolata sau capsuni. Unii oameni se simt inconfortabil in momentul in care masa se inclina din cauza presiunii pe abdomen. Dupa efectuarea testului, majoritatea oamenilor se simt balonati si putin ametiti.
La 3 zile dupa test materiile fecale vor avea culoarea alba datorita bariului. Medicul trebuie consultat de urgenta daca pacientul este constipat 2 sau 3 zile dupa test. Daca bariul nu este eliminat, ramane in instestin si se intareste provocand un blocaj.

RISCURI

Reactiile alergice la bariu sunt foarte rare deoarece bariul nu intra in sange. Sunt sanse ca bariul sa blocheze intestinul sau sa ajunga in abdomen din cauza unui ulcer perforat. De asemenea, exista o mica sansa ca pacientul sa sufere leziuni ale celulelor sau tesuturilor din cauza expunerii la radiatii.

REZULTATE

Normal: esofagul, stomacul si intestinul subtire au un aspect normal.
Anormal: se identifica o strictura, imflamatie, varice, poate aparea un reflux de bariu in esofag, ulcer gastric sau duodenal, stenoza pilorica.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:

  • consumul de alimente inainte sau in timpul testului;
  • prezenta unei cantitati mari de aer in intestinul subtire.

ALTE INFORMATII

Desi este un test foarte relevant pentru anumite afectiuni, radiografia baritata nu poate indica gastrita, esofagita sau ulcerele care sunt mici in diametru. De asemenea, nu poate indica infectia cu Helicobacter pylori care ar putea cauza ulcerul stomacal.

Comentarii

de ce trebuie sa fi dezbracat (fara haine ) in timpul testului ?