Termen cautat

Radioiodocaptarea - RIC


Autor: george

DESCRIERE TEST

Radioiodocaptarea este un test simplu si precis care foloseste ca metoda masurarea cantitatii de iod radioactiv absorbit de glanda tioroida intr-un anumit interval de timp. Acest test este realizat pentru stabilirea deficientei de hormoni tiroidieni sau pentru monitorizarea activitatii glandei tiroide.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul prin radioiodocaptare este efectuat, alaturi de o analiza a sangelui pentru a se monitoriza activitatea glandei tiroide, precum si pentru a se putea evalua gradul de functionare al acesteia.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru efectuarea radioiodocaptarii presupune inghitirea unui lichid sau a unei capsule care contine iod radioactiv. Pentru aceasta este nevoie ca inainte cu cel putin 8 ore de efectuarea testului sa nu mancati nimic. Este important sa stiti ca exista unele medicamente care pot sa infulenteze rezultatele testului: barbiturati, estrogen, litium, fenotiazina, hormoni de stimulare tiroidiana (oferind rezultate fals-pozitive), medicamente pe baza de hormonul adrenocorticotrop (ACTH), antihistamine, medicamente antitiroidiene, corticosteroizi, solutie Lugol, nitrati, medicamente tiroidiene, solutie saturata de iodura de potasiu, si tolbutamid (oferind rezultate fals-negative).

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea radioiodocaptarii va trebui sa inghititi un lichid sau o pastila pe baza de iod radioactiv. Dupa o perioada prestabilita (aceasta poate sa fie de 6 sau 24 de ore) este necesar sa reveniti la laborator pentru a fi masurata radioactivitatea de la nivelul galndei toroide.
Testul propriu-zis dureaza aproximativ 30 de minute, timp in care veti sta intins pentru a permite asistentei sa plimbe ecograful de-a lungul gatului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In mod normal radioiodocaptarea nu presupune nici un fel de disconfort. In plus,acest test este adesea recomandat de medici numai in cazul in care analiza la sange releva valori anormale ale activitatii glandei tiroide.
 

RISCURI

Efectuarea radioiodocaptarii nu presupune nici un fel de riscuri, intrucat cantitatea de substanta radioactiva este foarte mica. Cu toate acestea, ca orice alt test bazat pe substante radioactive nu este recomandat in cazul femeilor insarcinate.

REZULTATE

Parametrii normali ai rezultatelor radioiodocaptarii au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

  • pentru testul de 6 ore: 3%-16%;
  • pentru testul de 24 de ore: 8%-25%.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat parametrii normali, acest lucru se poate datora unor conditii medocale precum: tiroidita Hashimoto, hipertiroidism sau gusa.
Daca dimpotriva rezultatele testelor indica valori mai mici decat media normala, acest lucru poate fi cauzat de: hipotiroidism, supradoza de iod, sau tiroidita subacuta.
Trebuie sa stiti ca acest test poate fi recomandat si in cazul unor boli si afetiuni precum: boala Graves, tiroidita nedureroasa, sau gusa nodulara toxica.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi in sa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor radioiodocaptarii.