Termen cautat

Reactia de polimerizare in lant (PCR)


DESCRIERE TEST

Tehnica PCR sau Polymerase Chain Reaction, cunoscuta si sub denumirea de Reactia de polimerizare in lant, consta in sinteza in vitro a secventei specifice din ADN prin intermediul a doua fragmente scurte din ADN, oligonucleotide sau primeri, care adera la catenele complementare ale moleculei din ADN-ul sintetizat, in unele pozitii ce flancheaza regiunea tinta. Metoda PCR se foloseste intens in diverse aplicatii din medicina si biologie.

Prin aplicatiile sale, tehnica PCR permite o manipulare directa a secventelor acizilor nucleici ADN si ARN. In acest fel se poate realiza secventierea fragmentului ADN sau determinarea unei ordini de succesiune a bazelor azotate din interiorul moleculei de ADN, determinarea unor variatii existente intre diferitele molecule de ADN si modificarea secventei moleculare ale acizilor nucleici de interes. In scopurile biologiei sistematice determinarea variatiilor existente intre diferitele molecule si secventierea ADN-ului sunt aplicatii de mare interes in evaluarea statutului diverselor specii si in special in filogenia geografica.

DE CE SE FACE TESTUL?

Reactia de polimerizare in lant se poate utiliza in urmatoarele circumstante:

  • Identificarea anomaliilor cromozomiale.
  • Diagnosticarea patologiei infectioase din timpul sarcinii, care poate sa determine modificari de ordin fetal.
  • Detectarea unor afectiuni congenitale ori dobandite de natura genetica.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea testului PCR, pacientii nu trebuie sa fie supusi unor pregatiri premergatoare speciale.

CUM SE FACE TESTUL?

Reactia de polimerizare in lant implica amplificarea selectiva a secventei de ADN prin succesiunea ciclurilor de amplificare, fiecare ciclu continand trei etape dupa cum urmeaza:

  • Denaturarea lantului de ADN ce in vivo se realizeaza enzimatic, in vitro se realizeaza termic prin incalzirea ADN-ului la 96 de grade Celsius.
  • Delimitarea genelor de amplificat prin intermediul secventelor scurte de aproximativ 20 - 25 de perechi de baze de ADN complementar denumite primer sens si antisens, care se desfasoara la temperatura calculata in functie de structura primerilor.
  • Extensia, respectiv polimerizarea propriu - zisa, in care ADN polimeraza denumita Taq construieste copii identice ale genei de analizat pe modelul genei delimitate, prin intermediul bazelor introduse in mediul de reactie ( ATCG ).

CUM SE SIMTE TESTUL?

Desfasurarea reactiei de polimerizare in lant nu induce nici un fel de senzatie de disconfort pacientului.

RISCURI

Efectuarea testului PCR nu presupune nici un fel de risc pentru pacientul testat.

REZULTATE

Cu scopul interpretarii rezultatelor obtinute la testul PCR, pacientul trebuie sa consulte un medic specialist.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul PCR se realizeaza pe o proba de ADN recoltata de la pacient, astfel ca nu sunt identificati factori ce ar putea sa influenteze rezultatele obtinute in urma efectuarii acestei testari.

ALTE INFORMATII

Reactia de polimerizare in lant sau PCR a aparut la inceputul anilor ’ 80, fiind descoperita de Kary Mullis, care a primit si premiul Nobel pentru medicina ca urmare a faptului ca tehnica PCR a reusit sa revolutioneze studiile moleculare avand o aplicabilitate larga in domenii din ce in ce mai diverse precum genetica, virusologia, microbiologia, hematologia sau oncologia.