Termen cautat

Rezonanta magnetica nucleara


DESCRIERE TEST

Examenul de rezonanta magnetica nucleara sau RMN reprezinta o investigatie radiologica care foloseste magnetismul, unde radio si computerul cu scopul transpunerii imaginilor structurilor organismului. Scannerul RMN reprezinta un tub de mari dimensiuni inconjurat in interior de un magnet circular de mari dimensiuni. Cu scopul efectuarii investigatiei, pacientii trebuie sa se intinfa pe masa mobila care va fi inserata in interiorul magnetului in care se va crea campul magnetic cu capacitatea de alinierea a protonilor din atomii de hidrogen. Odata aliniati, protonii sunt expusi undelor radio care rotesc unii protoni din organism si determina formarea unor semnale subtile captate de unul dintre capetele RMN -ului, care este prevazut cu un receptor. De la nivelul receptorului, informatiile sunt transmise la computer si sunt procesate si transpuse sub forma de imagini.

Imaginile si rezolutie transmise de scannerul de RMN sunt detaliate si permit depistarea celor mai mici modificari din structura organismului. In unele circumstante se pot administra pacientilor ce urmeaza a fi supusi investigatiei si substante de contrast precum Gadolinium pentru asigurarea acuratetei superioare a imaginilor obtinute. 

Examenul de rezonanta magnetica nucleara reprezinta o procedura de inalta performanta, atraumatica, minim invaziva si neiradianta care folosesteun camp magnetic de mare intensitate si rediofrecvente cu scopul obtinerii de imagini de inalta rezolutie in multiplan, de la nivelul organismului uman. Examenul de rezonanta magnetica nucleara permite evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica. Scanarea de tip RMN este pretabila tuturor organelor organismului omenesc, reprezentand si o metoda determinanta pentru identificarea afectiunilor sistemului nervos, sistemului musculo - scheletal, sistemului respirator, sistemului genital si sistemului circulator.

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicul specialist dispune efectuarea unui examen de rezonanta magnetica nucleara in urmatoarele circumstante:

  • Cu scopul diagnosticarii traumatismelor cranio - cerebrale, transpuse in imagini sub forma de hemoragii sau de umflaturi;
  • Cu scopul diagnosticarii anevrismelor cerebrale, atacurilor cerebrale sau a tumorilor cerebrale;
  • Cu scopul identificarii tumorilor sau a inflamatiilor coloanei vertebrale. De asemenea, medicii specialisti neurochirurgi folosesc examenul de rezonanta magnetica nucleara nu numai pentru evaluarea anatomiei creierului, ci si cu scopul evaluarii integritatii coloanei vertebrale in urma suferirii unor traumatisme la acest nivel;
  • Cu scopul diagnosticarii unor afectiuni asociate coloanei vertebrale sau asociate discurilor intervertebrale;
  • Cu scopul evaluarii structurii cardiace si aortice, caz in care se pot diagnostica anevrismele cardiace;
  • Cu scopul evaluarii starii si activitatii glandelor si organelor localizate in interiorul cutiei toracice;
  • Cu scopul evaluarii structurii sistemului osos, articulatiilor si tesuturilor moi.

PREGATIRE PACIENT

Inaintea efectuarii examenului de rezonanta magnetica nucleara, pacientul trebuie sa indeparteze toate obiectele metalice de pe corp precum cerceii, inelele, lantisoarele sau piercingurile. Pacientii trebuie sa indeparteze, de asemenea, protezele dentare iar persoanele de sex feminin trebuie sa evite sa se machieze. Ocazional, pacientilor li se poate administra un sedativ usor cu scopul eliminarii starii de anxietate si a prevenirii eventualelor crize de claustrofobie. In cursul efectuarii examenului de rezonanta magnetica nucleara, pacientii vor purta halate speciale pentru consultatie puse la dispozitie de personalul medical al clinicii in care se desfasoara investigatia. In cazul in care este necesar, pacientii pot primi si seturi de casti de protectia pe intreaga durata a investigatiei.

CUM SE FACE TESTUL?

Este important ca pe toata durata desfasurarii examenului de rezonanta magnetica nucleara pacientii sa se relaxeze, sa respire normal si sa ramana nemiscati. Pe durata desfasurarii testului, pacientii pot auzi in mod constant un tiuit pe masura avansarii procedurii RMN. De asemenea, pot exista si situatii in care pacientilori li se administreaza intravenos lichide de contrast pentru evidentierea zonelor care urmeaza sa fie testate. Durata desfasurarii testului variaza de la treizeci de minute pana la o ora si jumatate, in functie de regiunea din organism care trebuie testata.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Examenul de rezonanta magnetica nucleara reprezinta o investigatie radiologica nedureroasa care ofera avantajul evitarii expunerii organismului la raze X. Ocazional, pacientilor li se pot administra calmante cu scopul evitarii producerii crizelor de claustrofobie sau instalarii starilor de anxietate.

RISCURI

Pana la momentul actual nu au fost descoperite efecte secundare induse de examenul de rezonanta magnetica nucleara. Cu toate acestea, pacientii care in interiorul organismului au inserate obiecte metalice precum cipurile metalice sau clipsurile medicale ori alte tipuri de materiale straine precum articulatiile artificiale,  brosele metalice pentru sustinerea oaselor sau proteze trebuie sa informeze medicul specialist inainte de efectuarea investigatiei deoarece aceste dispozitive pot sa distorsioneze calitatea imaginilor organice obtinute. In aceeasi situatie se pot afla si pacientii care au suferit implanturi metalice, montarea unui pacemaker cardiac sau a broselor si  tijelor metalice in interiorul sau in zona exterioara a pleoapelor, precum si pacientii cu valve artificiale, fragmente de glont si pompe interne pentru insulina sau pentru chimioterapie. Astfel de dispozitive pot sa se deplaseze in cursul efectuarii examenului de rezonanta magnetica nucleara, motiv pentru care categoriile de pacienti amintite nu pot fi supuse acestei investigatii.

REZULTATE

In urma incheierii scanarii de rezonanta magnetica nucleara, informatiile rezultate sunt transpuse in imagini care vor fi interpretate de catre un medic radiologist si vor fi transpuse sub forma unui raport care va fi trimis medicului practician. Medicul specialist discuta ulterior rezultatele obtinute cu pacientul supus investigatiei si va stabili un protocol terapeutic optim in cazul in care acest lucru este necesar.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele obtinute in urma examenului de rezonanta magnetica nucleara pot fi influentate in urmatoarele circumstante:

  • In cazul nerespectarii pasilor premergatori desfasurarii examenului de rezonanta magnetica nucleara.
  • In cazul in care pacientii sunt agitati si se misca in cursul scanarii RMN.

ALTE INFORMATII

Se recomanda ca inaintea efectuarii propriu - zise a examenului de rezonanta magnetica nucleara sa se discute cu medicul specialist cu privire la orice nelamurire legata de tehnica utilizata in cazul RMN si cu privire la eventualele riscuri la care se pot expune.

Comentarii

Fratilor ascultati cu atentie.

Azi am facut un RMN la Sanador, am crezut ca sunt ingropat de viu, asa sentimente am avut,

Nu am stiut ca sunt claustrofob, am incaput pe mana unei echipe care contrar etici medicale, in care se spune ca PACIENTUL ESTE PREGATIT ATAT FIZIC CAT SI PSIHIC, cei de la SANADOR mi-au intins un buton de panica si niste casti care nu antifonau nimic, au iesit din camera si m-au lasat sa imi traiesc agonia, nu mai aveam aer, simteam ca sunt strivit sub plafonul de deasupra, nu stiam cat dureaza procedura si panica erea si mai mare, au iesit din camera si acolo am stat singur asteptand sa mor, aveam mainile pline de sudoare iar cearceaful de sub mine erea ud, m-au vazut ca nici pe picioare nu mai puteam sa stau, un pahar de apa, o intrebare "va este rau", un puls, o tensiune, NIMIC.

Asa am fost tratat la SANADOR.

Stimata echipa, apelez la dumneavoastra pentru o problema cam dubioasa. Marturisesc ca am apelat la consultatia a cinci doctori cardiologi, din diferite regiuni ale tarii: Timisoara, Deva, Petrosani. Mi s-a facut electrocardiograma, ecocardiografie, Holter si...nimic...nimic rau. Totul este in regula cu inima mea. Dar palpitatiile, tahicardia si durerile toracale nu ma lasa. Nu mai inteleg nimic. Si toate acestea se intampla fara un motiv anume.  Si, pe deasupra, tocmai am urmarit o emisiune Tv in care erau descrise simptomele unei forme de angina pe care mi le-am recunoscut mie. Va rog, am nevoie de un sfat. Sunt eu nebuna si imi provoc aceste stari sau chiar am ceva dar greu de depistat???  Mi-e teama ca in urma unei palpitatii imi crapa inima si  ....gata.

                          VA MULTUMESC!