Termen cautat

Saturatia transferinei (sange) - TfS


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul Tfs este cel mai adesea efectuat alaturi de cel pentru fier seric, pentru a evalua concentratia de fier din organism in cazul persoanelor cu simptome ale carentei sau surplusului de acest mineral. Saturatia transferinei este fratia data de concentratia nivelului de fier capacitatea totala de legare a fierului, si tocmai din acest motiv aceasta analiza este mult mai performanta decat cele doua luate separat. Intr-un organism sanatos, aproximativ 20%-50% dintre siturile disponibile ale transferinei sunt utilizate pentru a transporta fierul. In cazul carentei de fier, concentratia acestui mineral scade, dar cea a capacitatii totale de legare a fierului creste, ducand la un nivel foarte scazut al saturatiei. In cazul surplusului de fier din organism (hemocromatoza), concentratia de fier este foarte mare, capacitatea totala de legare a fierului este la randul sau mare sau normala, ceea ce duce la cresterea nivelului saturatiei transferinei.

Cel mai adesea cand se doreste evaluarea functiei ficatului sau modul de alimentatie al unei persoane medicul specialist va dispune efectuarea analizei pentru saturatia transferinei, in locul celei pentru capacitatea totala de legare a fierului (acest lucru poate fi explicat de faptul ca nivelul transferinei scade in momentul in care alimentatia este deficitara in proteine).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru saturatia transferinei este efectuat pentru:
- stabilirea nivelului prea mare sau prea mic de fier din organism,
anumite tipuri de anemie (cu precadere atunci cand celulele rosii miocitice si hipocromice);
- in cazul in care medicul dumneavoastra suspecteaza cresterea nivelului de fier din organism, sau daca istoricul medical al familiei cuprinde cazuri de hemocromatoza.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra – aceasta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de saturatie al transferinei necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultatele testului pot varia de la un laborator la altul. Tocmai de aceea este necesar sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist pentru ca acesta sa citeasca rezultatele si daca este cazul sa prescrie un tratament in consecinta.

Daca rezultatele indica valori mai mari ale capacitatii totale de legare a fierului sau ale saturatiei transferinei, acest lucru se poate datora carentei de fier din organism, sarcinii, sau tratamentului cu anticonceptionale orale.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori mai mici ale capacitatii totale de legare a fierului sau ale saturatiei transferinei, acest lucru poate fi cauzat de: hemocromatoza, anumite tipuri de anemie cu acumulare de fier, malnutritie, inflamatii, boli ale ficatului, sau sindrom nefrotic (afectiune a rinichilor manifestata prin pierderea excesiva a proteinelor prin urina).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Acesta va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.