Termen cautat

Scintigrafia tiroidiana


DESCRIERE TEST

Tiroida reprezinta cea mai mare glanda din sistemul endocrin, cu o greutate de 5 - 6 grame la nou - nascuti si de 15 - 30 de grame la adulti, fiind mai mare la persoanele de sex feminin decat la celel de sex masculin. Glanda tiroida este localizata in regiunea antero - laterala a gatului, este un organ nepereche si are o culoare roz - galbuie si consistenta scazuta. Tiroida este alcatuita din doi lobi ovalari dispusi de o parte si de alta a laringelui si a traheei, uniti printr-un istm si prezentand in 50 % - 60 % din cazuri, o prelungire care se intinde spre osul hioid si se numeste lob piramidal. Glanda tiroida prezinta o capsula proprie care emite prelungiri inspre interior si este delimitata anterior de muschii subhioidieni. Rolul sau este de a secreta si de a depozita hormonii esentiali functionarii organismului, care au rolul de a regla pulsul, temperatura, tensiunea si activitatea metabolica. Glanda tiroida este localizata anterior gatului, sub marul lui Adam.

Scintigrafia tiroidiana permite evaluarea structurii tesutului tiroidian si stabilirea naturii nodulilor tiroidieni. In cazul in care se sesizeaza prezenta de noduli tiroidieni si nu se poate stabili un diagnostic sigur in urma efectuarii unei biopsii, este recomandata efectuarea unei scintigrafii tiroidiene. Scintigrafia tiroidiana se foloseste si cu scopul verificarii starii tesutului tiroidian ramas in urma administrarii tratamentului chirurgical al neoplasmelor formate la acest nivel. Scintigrafia tiroidiana este folosita si pentru monitorizarea gusei difuze sau nodulare.

DE CE SE FACE TESTUL?

Scintigrafia tiroidianase efectueaza cu scopul detectarii nodulilor tiroidieni in conditiile in care in urma efectuarii biopsiei prin aspiratie cu ac fin nu s-a reusit stabilirea unui diagnostic, cu scopul identificarii cauzelor hipertiroidismului si cu scopul verificarii suprafetei de extindere a cancerului de tiroida in afara glandei.

PREGATIRE PACIENT

Inaintea efectuarii scintigrafiei tiroidiene pacientul are datoria de a informa medicul specialist cu privire la urmatoarele aspecte:

  • Administrarea unor medicamente precum hormonii tiroidieni, antitiroidienele, medicamente continatoare de iod, numele acestora si doza administrata.
  • Eventuale alergii manifestate de pacienti la orice substante, inclusiv la veninul de albine.
  • Administrarea unor tratamente medicamentose cu warfarina sau aspirina.
  • Supunerea pacientilor unor teste cu materiale radioactive cu patru saptamani inaintea efectuarii scintigrafiei tiroidiene.
  • Daca pacientele alapteaza.

Pacientii ce urmeaza sa fie supusi efectuarii scintigrafiei tiroidiene nu trebuie sa consume alimente cu doua ore inaintea efectuarii testarii si sa nu isi administreze medicamente cu rol antitiroidian cu sapte zile inainte de efectuarea scintigrafiei tiroidiene.

CUM SE FACE TESTUL?

In cadrul testarii, pacientii sunt rugati sa inghita un comprimat care contine iod. Pacientii trebuie sa astepte absorbirea iodului de catre tiroida, proces ce are o durata de aproximativ patru ore. Pacientii sunt rugati sa stea intinsi pe spate cu capul orientat in jos si cu gatul intins. Este important ca pacientii sa ramana nemiscati in cursul derularii investigatiei. Camera scintigrafului realizeaza poze cu glanda tiroida, care vor fi corelate cu volumul de raze gamma emise de iodul radioactiv. Pacientii pot parasi ulterior spitalul, urmand sa revina dupa douazeci si patru de ore pentru supunerea la o alta scintigrafie tiroidiana. Iodul este eliminat din organism prin intermediul secetiei urinare astfel ca este important ca celelalte persoane sa nu intre in contact cu secretia urinara a pacientilor.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Singurul disconfort pe care il pot resimti pacientii supusi efectuarii unei scintigrafii tiroidiene se refera la pozitia neconfortabila de intins pe masa cu capul orientat in jos.

RISCURI

Riscurile implicate de scintigrafia tiroidiana se refera la posibilitatea ca celulele si tesuturile sa sufere unele leziuni din cauza expunerii la radiatii, insa potentialele leziuni celulare sunt nesemnificative comparativ cu avantajele oferite de aceasta testare. Femeile gravide nu pot fi supuse scintigrafiilor tiroidiene pentru ca radiatiilor la care s-ar expune ar putea sa afecteze dezvoltarea corecta a fatului.

REZULTATE

Rezultatul normal obtinut in urma unei scintigrafii tiroidiene denota o glanda tiroida cu forma de fluture si raspandirea uniforma a iodului radioactiv administrat.

Rezultatul anormal denota o glanda tiroida de dimensiuni mai mici sau mai mari decat in mod normal, insa si zone ale glandei tiroide in care activitatea este mai scazuta denumite " noduli reci " sau zone in care activitatea este mai intensa decat in mod normal denumite " noduli calzi ". "Nodulii reci " sunt asociati cu neoplasmele tiroidiene.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele obtinute in urma efectuarii unei scintigrafii tiroidiene pot fi influentate si fals - pozitive in urmatoarele circumstante:

  • In cazul administrarii de medicamente pentru glanda tiroida.
  • In cazul consumului de alimente continatoare de iod.
  • In cazul efectuarii de testari in cadrul carora se folosesc substante de contrast cu patru saptamani inainte de efectuarea scintigrafiei tiroidiene.

ALTE INFORMATII

Tratamentul recomandat pentru tratarea neoplasmelor tiroidiene este cel chirurgical. In conditiile in care tumora este de mari dimensiuni si se raspandeste in afara glandei tiroide, aceasta se poate trata prin administrarea unor doze mari de iod radioactiv. In urma tratarii cancerului tiroidian recidivant, se efectueaza un examen ecografic al intregului corp cu scopul delimitarii zonelor de raspandire a neoplasmelor tiroidiene.

Comentarii

Buna ziua,

As ruga un medic specialist daca poate sa imi dea cateva informatii, va multumesc foarte mult.

Mi a fost recomadat de catre medicul endocrinolog o scintigrafie cu iod, in urma analizelor rezultate: TSH 1, 2 , Parathormon 92, Anti TIREOPEROXIDAZA 0,96 SI Anti Tiroglobulina 0.75. Mi a spus ca am Hiperparatiroidism, in urma ecografiei.Am 40 ani, si 45 kg.

Va intreb va rog, o scintigrafie cu iod, poate avea urmari majore, adica iodul radioactiv poate influenta activitatea tiroidei, sa o determine hiperactivitatea acesteia? Si sa aiba urmari negative?

Eu am incercat sa am o viata mai relaxata in ultimele 2 luni, pt a reveni la un echilibru si am luat tratament cu vit D3 activa.

Acum imi este teama sa fac scintigrafia cu iod, sa nu determin tocmai o reactie adversa.

Va intreb in necunostinta de cauza. Mai bine sa refac analiza de PTH, si daca iese tot mare, doar atunci pot face si scintigrafia?

Va multumesc foarte mult.