Termen cautat

Screening prenatal trimestrul I


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testele care se fac pe timpul sarcinii au rolul de a monitoriza evolutia acesteia in vederea descoperirii unor eventuale probleme ale fetusului. Malformatiile din timpul sarcinii apar in urma unor disfunctii ale materialului genetic (gene sau cromozomi) al unui organ sau al alcatuirii chimice a organismului mamei. Etse foarte important ca aceste eventuale malformatii ale fatului sa fie monitorizate indeaproape intrucat exista riscul dezvoltarii unui defect major care sa ii afecteze decisiv viata extrauterina. Intre aceste defecte de nastere sunt incluse:
defecte de natura genetica: sindromul Down si si trisomie 18;
boli ereditare: boala Tay-Sachs, anemia celulelor in secera, si fibroza chistica;
probleme de natura structurala: malfornatii la nivelul inimii si malformatii ale tubului neural (incluzand spina bifida sau ruptura de coloana).

Exista doua tipuri de teste care pot fi efectuate pe timpul sarcinii: testele screening si testele diagnostic.
Testele screening ce sunt efectuate in primul trimestru de sarcina sunt:

 

  • Translucenta nucala - acest test foloseste ultrasunetele pentru a masura grosimea pielii cefei fetusului. Daca stratul de piele al cefei dezvolta grosimi mai mari decat parametrii normali acest lucru poate fi un semn al unor eventuale malformatii ale bebelusului. Acet test este adesea insotit de o analiza a sangelui in ultima parte a primului trimestru de sarcina. Inconvenientul acestui test este dat de faptul ca nu poate fi efectuat in orice cabinet de ginecologie intrucat necerita personal calificat.

 

  • Testul de sange din primul trimestru - acest test este efectuat pentru a se stabili cantitatea a doua substante prezente in sange pe perioada nasterii: beta gonatotropina corionica umana si proteina plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A). Beta gonatotropina corionica umana este un hormon produs de placenta, iar concentratiile prea mari sunt adesea asociate malformatiilor congenitale, la fel cum concentratiile mici de PPAP-A (proteina regasita in sange) pot indica acelasi lucru.


Teste de diagnostic includ:

  • Testul CVS (acronim ce vine de la Chorionic villus sampling)- acest test este folosit de catre medici pentru monitorizarea celulelor care vin in componenta placentei, dar nu poate fi efectuat decat intre saptamanile 10 si 12 de sarcina. Pentru efectuarea acestui test doctorul va folosi fie un tub flexibil pe care il va introduce in uter prin vagin, fie un ac ce va perfora burta penru a ajunge la uter. Inconvenientul acestui test consta in faptul ca nu are capacitatea de a detecta malformatiile tubului neural.

DE CE SE FACE TESTUL?

Aceste teste sunt efectuate in general pentru a se monitoriza dezvoltarea fetusului pe parcursul sarcinii in vederea descoperirii riscului ca acesta sa prezinte malformatii la nastere.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru testul de sange din primul trimestru urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

In cazul celoralte teste este bine sa discutati cu medicul specialist. Acesta va va informa cu privire la orice demers care este necesar pentru pregatirea testului ales.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de sange din primul trimestru este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

In cazul testului CVS exista doua posibilitati: fie folosirea unui tub flexibil pe care dovctorul il va introuce in uter prin vagin, fie folosirea unui ac, ce va face o mica perforatie in burta pentru a se ajunge la uter.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

Este posibil ca in timpul efectuarii testului CVS (indiferent de metoda aleasa, sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort).

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

In cazul testului CVS, daca se opteaza pentru folosirea tubului flexibil, riscul producerii unui avort spontan este minim.

REZULTATE

In ceea ce priveste rezultatele acestor teste este bine sa stiti ca nici unul nu are un grad de precizie de 100%. Tocmai de aceea daca screening testul dezvaluie un grad de probabilitate mare ca fetusul sa dezvolte o forma de malformatie, cel mai probabil ca medicul dumneavoastra specialist va cere si efectuarea testului CVS sau a altor teste complementare. Cu toate acestea screening testul are un grad de precizie de 85% in ceea ce priveste sindromul Down, in vreme ce aproximativ 100% dintre cazurile de malformatii ale tubului neural sunt depistate cu ajutorul testului cu ultrasunete.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testele pot fi influentate de nerespectarea pasilor care trebuie urmati pentru analiza pe care ati ales-o, iar acest lucru duce cel mai adesea la rezultate fals-pozitive sau fals-negative. Daca aveti dubii in legatura cu rezultatele tesului este bine ca acesta sa fie repetat.

ALTE INFORMATII

Unele malformatii precum buza despicata (cunoscuta in termeni populari ca buza de ierpure) pot fi corectate la nastere prin interventii chirurgicale.

Este cu atat mai indicat sa efectuati unul dintre aceste teste daca istoricul medical al familiei cuprinde si cazuri ale bolii Tay Sachs, fibroza chistica sau hemofilie.