Termen cautat

Screening prenatal – triplu si cvadruplu test


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pentru a masura cantitatea a trei markeri serici materni: AFP, HCG si estriol neconjugat in sange. Daca la acestea se adauga si un test pentru masurarea inhibinei A, atunci testul va purta numele de screening maternal cvadruplu test.
Cantitatile acestor substante ajuta medicul obstretician sa estimeze riscul ca fatul sa prezinte anomalii la nastere cum ar fi sindromul Down, sindromul Edwards sau defecte de tub neural. Acest screening se efectueaza de regula in trimestrul al doilea al sarcinii. Fiecare substanta masurata in cadrul triplului sau cvadruplului test poate oferi informatii cu privire la posibile anomalii fetale.

Substantele testate includ

  1. Alfaproteina A (AFP) reprezinta o substanta produsa in mod natural de ficatul fatului. Nivelul de AFP din sangele mamei creste treptat in timpul sarcinii, astfel ca un nivel crescut de AFP in sangele mamei poate indica un defect de tub neural. Un nivel scazut de AFP poate fi un semn al sindromului Down.
  2. HCG este o glicoproteina produsa de placenta in momentul in care femeia ramane insarcinata. Nivelul de HCG se manifesta astfel: creste din momentul implantarii ovulului fecundat, atinge un maximum in saptamanile 8-12, scade progresiv pana in saptamanile 18-20, dupa care ramane constant pana la termen. Concentratia HCG este mai mare in sarcinile asociate cu sindromul Down.
  3. Estriolul este o forma de estrogen a carui nivel creste in timpul sarcinii si este produs in mare parte de placenta. Nivelul sau seric creste in mod progresiv. Un nivel scazut de estriol poate fi un semn al sindromului Down. Inhibin A este o proteina produsa de de unitatea feto-placentara. Un nivel crescut de inhibin A este un semn al sindromului Down.

DE CE SE FACE TESTUL?

Screening-ul maternal triplu si cvadruplu test se efectueaza pentru a estima sansele ca un fat sa se nasca cu urmatoarele defecte: sindromul Down, sindromul Edwards sau defect de tub neural.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

REZULTATE

Risc sindromul Down: nivel AFP scazut; nivel estriol scazut; nivel HCG crescut;

Risc sindromul Edwards: nivel AFP scazut; nivel estriol scazut;nivel HCG scazut;

Risc defecte de tub neural: nivel AFP crescut.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Un triplu sau cvadruplu test prezinta rezultate concludente daca este efectuat intre saptamanile 16 si 18 de sarcina. Insa, chiar si in acesta perioada, exista posibilitatea aparitiei de rezultate fals-pozitive. Aceasta inseamna ca rezultatele pot sugera o posibila anomalie cand de fapt aceasta nu exista. Sansele ca aceste rezultate fals-pozitive sa apara cresc odata cu varsta inaintata a mamei, pot cauza stres inutil si duc la investigatii invazive care nu sunt necesare (amniocenteza). Dintre femeile ale caror rezultate indica un nivel crescut de AFP, doar 1 din 16 pana la 1 din 33 dau nastere unui fat cu defecte.

ALTE INFORMATII

Triplul si cvadruplul test nu reprezinta o metoda de diagnostic. In cazul obtinerii unui risc crescut de anomalie fetala la nastere, medicul obstetrician va hotari necesitatea efectuarii de investigatii suplimentare.