Termen cautat

Serologie sifilis - VDRL/RPR si TPHA


Autor: george

DESCRIERE TEST

VDRL (Venereal disease research laboratory) este un test efectuat pentru depistarea sifilisului care masoara anticorpii produsi in organism de Treponema pallidum, bacteria care cauzeaza sifilisul. Acest test este similar testului pentru raspunsul la reagina plasmatica (RPR).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general acest test este efectuat pentru:

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Acest test necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Pentru ca acest test sa fie favorabil este necesar ca rezultatele sa nu indice prezenta anticorpilor pentru sifilis in organism. Daca dimpotriva rezultatele testului releva faptul ca organismul a dezvoltat acest tip de anticorpi, este recomandata efectuarea unor teste complentare specifice diagnosticarii cazurilor de sifilis, precum testul FTA-ABS, care are capacitatea de a distinge intre sifilis si o infectie de alta natura.

Eficacitatea acestui test depinde de stadiul de dezvoltare al sifilisului, astfel ca cel mai mare grad de sensibilitate (aproximativ 100%) este prezentat in stadiul secundar al sifilisului.

Exista insa si conditii medicale precum HIV, boala Lyme, anumite tipuri de pneumonie, malarie, sau lupus sistemic eritematos (LSE) care pot sa conduca la rezultate fals-pozitive ale testului. Tocmai de aceea este bine sa se recomande efectuarea unor teste complementare care sa stabilieasca natura bolii cu exactitate.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • prelevarea necorespunzatoare a probei;
 • rezultatele testului sunt fals-pozitive deoarece pacientul sufera de boli precum HIV, boala Lyme, anumite tipuri de pneumonie, malarie, sau lupus sistemic eritematos (LSE).

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Chiar daca testul indica un nivel ridicat sau scazut de anticorpi specifici sifilisului in sange, acest fapt nu inseamna ca sunteti in mod automat bolnav. Doctorul va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.

Comentarii

Buna seara,
Sunt insarcinata in 6 saptamani si am facut analizele la 2 laboratoare diferite pt sfilis si mi-a iesit VDRL pozitiv dar negativ pt titrul 1/2, iar TPHA ppzitiv pt 1/64, 1/32,1/16, 1/8 si 1/4.
Va rog mult sa imi spuneti daca asta inseamna ca am siflis sau nu, si daca e vreo infectie mai veche sau recenta, avand in vedere ca sunt insarcinata sunt ingrijorata pt copil.

Multumesc.

buna seara,am fost infectat cu sifilis acum 10 ani-acum 2 ani am repetat analizele si medicul mi-a spus ca sunt ok acum le-am facut dinnou si mi-a iesit vdrlpozitiv dilutie1/2 pozitiv++ treponema pallidum pozitiv dilutie1/80 pozitiv++++ puteti sa imi spuneti ce inseamna asta?mai am sau nu boala?

Buna seara!

In urma cu 13 ani, m-am imbolnavit de Sifilis. Am facut atunci tratament cu moldamin. Sincer, nu imi mai amintesc exact cat si ce doze, insa dupa terminarea acestui tratament, analizele au iesit bine. Medicul ce ma vazzuse la acea perioada, m-a asigurat ca sunt vindecata.

In fiecare an imi fac testele Papanicolau si cele pentru bolile cu transmitere sexuala. Pana anul trecut, totul a fost in regula, numai ca in 2013, TPHA-ul a fost "reactiv".

Am mers la Sinevo sa imi fac analizele detaliate si au rezultat urmatoarele:

VDRL-0.69 RU

Anticorpi Treponema pallidum ser /TPLA- metoda imunoturbidimetrica 250 TU, unde 1280 TU corespund unui titru TPHA.

Nu stiu ce sa inteleg. Sunt din nou bolnava?

Multumesc!

buna ziua..sotul meu si-a facut de curand analizele si i-au iesit tpha pozitiv+++ si vdrl pozitiv ++++. ce inseamna si ce este de facut? este grav? multumesc

Buna ziua sunt insarcinata in 17 sapt si am descoperit la testul de sifilis ca sunt pozitiv cu rez1.1 si desi doctorul ma asigurat ca se poate ca testul sa dea un rezultat fals in sarcina eu tot sunt ingrijorata. Am repetat analiza la alt laborator si a iesit la fel pozitiv 1.1 , I s- au facut analize si sotului meu si asteptam rezultatele .

Am fost programata peste 2 Zile sa mi se faca tratament cu 2 injectii de penicilina. Sper din toata inima ca totul sa fie ok cu bebe ai cu mine si va rog sa ma sfatuiti Ce ar trebui sa Mai fac si care sunt riscurile .

Va Multumesc 

am si eu o nelamurire, am facut analizele vdrl si tpla inainte de casatorie,vdrl cantitativ a iesit negativ,tpla pozitiv, valoare 2640, peste 3 saptamani am repetat vdrl cantitativ toate dilutiile negative si tpha pozitiv 4 +, am ramas insarcinata si la analizele din 1 trimestru mi-a iesit vdrl cantitativ 0, tpha pozitiv, am repetat analizele in al 2 lea trimestru si la un laborator mi-a iesit vdrl si tpha pozitive si la alt laborator vdrl negativ,tpha pozitiv, sotul le are pe ambele negative, am fost la dermato si mi-a dat sa fac 1 moldamin de 2400000 si ospen, am repetat analizele in al treilea trimestru dupa ce am facut si tratamentul si la 3 laboratoare mi-a iesit vdrl si tpha pozitiv.tpha tot 4+,iar vdrl la un laborator mi-a iesit dilutie 1/2 iar la alt laborator mi-a iesit vdrl dilutie 1/32.sunt de 3 ani cu sotul si nu am mai avut nicio relatie in afara .sunt sau nu sunt bolnava!!va rog din suflet sa ma lamuriti!!

Buna seara !Am nevoie de un raspuns cat mai curand. Sunt insarcinata in 8 sapt, si am aflat ca am sifilis rezultatul analizelor aratand astfelTPHA;1/80++++ 1/160 ++++ 1/320 +++ 1/640 ++ 1/1280 +  iar VDRL 1/1+ 1/2 +/- 1/4 - 1/8- 1/16 -.Tin sa precizez  ca sotul este negativ asta insemnand ca am boala de 12 ani dar eu nu am stiut de ea neavand nici un simptom si nici nu am facut tratament. ce inseamna aceste valori? pot face tratamrnt dar sa pastrez si sarcina ?tratamentul il pot face ambulatoriu ? va multumesc anticipat

buna ziua sunt insarcinata in 14 saptamani si mi-au iesit la analize rpr carbon pozitiv+++ si tpha pozitiv ++ am consultata un doctor dermatolog si mia dat de repetat 2 analize rpr\ tpha acum astept rezultatele.....dar sunt foarte speriata pentru sarcina mea,cum o sa il afecteze pe copil ?daca incep tratamentul o sa mai fie probleme pentru cel mic?vreau sa stiu daca a mai patit cineva? si cea facut in cazul asta? multumesc

 eu mi-am facut RPR si a iesit negativ.. fara cererea medicului ginecolog..la fel prezentam si eu niste bubite rosii la nivelul vulvei.. si m-am speriat foarte tare.. tin sa precizez ca la papanicolau mi-a iesit ASCUS.. sa fie aceasta de vina?.. cat de sigur este testul de sange? .. va rog mult sa imi raspundeti!! multumesc!!

Buna seara.am si eu o problema si as vrea sa stiu ce e de facut.Am facut testele TPHA si VDRL si au iesit pozitive,le-am repetat si la fel au iesit TPHA pozitiv si VDRL pozitiv dilutie serica 1/4 as vrea sa stiu daca am sifilis si ce fel de sifilis,precoce sau mai avansat si ce e de facut.Multumesc

Pagini