Termen cautat

Sigmoidoscopia flexibila


Autor: george

DESCRIERE TEST

Sigmoidoscopia flexibila este o procedura medicala ce permite examinarea zonei rectului si a sigmoidului (zona inferioara a colonului), cu ajutorul unui tub subtire si flexibil, cu o lungime de aproximativ 60 cm. Pentru efectuarea acestui test tubul flexibil va fi introdus prin anus pana la nivelul rectului si al sigmoidului.
Sigmoidoscopia flexibila este o metoda simpla si precisa de diagnosticare a cauzelor hemoragiilor rectale, schimbarea activitatii intestinale, dureri (localizate la nivelul rectului) si diaree. De asemenea, acest test este parte componenta a metodelor de screening si monitorizare a cancerului la colon.

DE CE SE FACE TESTUL?

De obicei medicul dumneavoastra specialist va dispune efectuarea sigmoidoscopiei flexibile in urmatoarele situatii:

  • diagnosticarea cauzelor hemoragiilor rectale;
  • pentru a se stabili daca simptome precum schimbarea activitatii intestinale, dureri (localizate la nivelul rectului) si diaree sunt datorate unor afectiuni ale rectului sau ale colonului;
  • ca parte componenta a metodelor screening si a testelor de monitorizare a cancerului la colon.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca rezultatele testului ca fie cat mai precise este necesara efectuarea unei clisme pentru ca zona rectului si a colonului sa fie curatata de urme de fecale. Pentru aceasta este posibil ca medicul specialist recomande anumite modificari in dieta dumneavoastra, sau chiar administrarea unor laxative (daca insa pacientul prezinta o forma acuta de diaree, sigmoidoscopia poate fi amanata).
Este important sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Exista medicamente precum aspirina, warfarina sau antiinflamatorii nesteroidiene care sporesc riscul unei hemoragii in cazul efectuarii unei biopsii, si in consecinta medicul poate dispune incetarea administrarii acestora cu cel putin cateva zile inainte de efectuarea propriu-zisa a testului.
La fel de important este si ca medicul dumneavoastra specialist sa fie informat daca vi s-a efectuat un implant de valva artificiala, daca aveti proteze la genunchi sau coapse sau daca ati fost diagnosticat cu afectiuni ale inimii precum stenoza mitrala, stenoza aortica sau regurgitare mitrala. Aceste cazuri presupun administrarea prealabila a unor antibiotice pentru a fi prevenit riscul unor infectii la nivelul valvei artificiale sau ale protezelor.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea sigmoidoscopiei flexibile pacientul trebuie sa stea intins pe masa de consultatii, culcat pe spate pe partea stanga, in vreme ce medicul specialist va introduce tubul flexibil pana la nivelul rectului si al sigmoidului (partea inferioara a colonului). Examinarea se va face pe baza informatiilor tramsmise de sigmoidoscop pe un monitor, ceea ce ii permite medicului dumneavoastra sa examineze suprafata zonelor testate.
Durata procedurii este de 5 pana la 15 minute, dupa aceea pacientul putand sa revina la activitatile sale zilnice.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Sigmoidoscopia flexibila este in general bine tolerata de organism, provocand in cazuri foarte rare dureri semnificative. De cele mai multe ori introducerea sigmoidoscopului poate creea o usoara senzatie de balonare, presiune sau chiar crampe (toate aceste senzatii vor disparea dupa incheierea procedurii).

RISCURI

In mod normal sigmoidoscopia flexibila este o procedura sigura, care nu implica riscuri sau durere. Exista insa situatii (destul de rare) cand se poate produce perforarea colonului sau provocarea unei hemoragii survenite in urma prelevarii mostrei de tesut (biopsie), cazuri in care se va interveni chirurgical pentru remedierea problemei.
Desi acest tip de complicatii apare cu o incidenta extrem de redusa este bine ca semnele sa poata fi recunoscute la timp:

  • dureri abdominale severe;
  • febra si/sau frisoane;
  • hemoragii rectale (caz in care cantitatea de sange eliminata este mai mare decat cea cuprinsa in cateva lingurite).

REZULTATE

Medicul dumneavoastra specialist poate vorbi cu dumneavoastra chiar in timpul efectuarii sigmoidoscopei flexibile in legatura cu informatiile afisate pe monitor. In orice caz, daca vor fi descoperite portiuni ale colonului care sa necesite o examinare mai amanuntita este posibil sa fie efectuata o biopsie. Deasemenea daca in timpul sigmoidoscopiei flexibile medicul specialist va descoperi mici polipi, acestia pot fi indepartati pe loc. Majoritatea polipilor sunt de natura benigna (necanceroasa), dar exista totusi si polipi de natura precanceroasa, care necesita efectuarea unei colonoscopii (metoda ce permite examinarea intregii portiuni a colonului).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • nerespectarea procedurilor impuse de sigmoidoscopia flexibila;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Este bine sa discutati cu medicul specialist in legatura cu orice nelamurire pe care o aveti legat de efectuarea testului, pasii premergatori sau riscurile implicate de acesta.